Peter Repka: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
TeslaBot (diskusia | príspevky)
doplnenie charakteristiky tvorby autora
Riadok 11: Riadok 11:


== Životopis ==
== Životopis ==
Vzdelanie získal na [[Slovenská technická univerzita|Slovenskej vysokej škole technickej]] v [[Bratislava|Bratislave]]. V roku [[1970]] emigroval do [[Nemecko|Nemecka]], kde dodnes žije a pracuje v [[Offenbach nad Mohanom|Offenbachu nad Mohanom]] v oblasti obchodu.
Vzdelanie získal na [[Slovenská technická univerzita|Slovenskej vysokej škole technickej]] v [[Bratislava|Bratislave]]. V roku [[1970]] odišiel za manželkou do [[Nemecko|Nemecka]], kde dodnes žije a pracuje v [[Offenbach nad Mohanom|Offenbachu nad Mohanom]] v oblasti obchodu.


== Tvorba ==
== Tvorba ==
Prvé diela publikoval v roku [[1962]] v časopise [[Mladá tvorba]], o rok neskôr debutoval v almanachu mladých autorov ''[[Dúfam, že nevyrušujem, Eva…]]'', no samostatne knižne debutoval až v roku [[1969]] básnickou zbierkou ''[[Sliepka v katedrále]]''. Vyjadrovala autorove pocity straty a dezilúzie pri prechode z detstva do dospelosti a pocity životných strát.
Prvé diela publikoval v roku [[1962]] v časopise [[Mladá tvorba]], o rok neskôr debutoval v almanachu mladých autorov ''[[Dúfam, že nevyrušujem, Eva…]]'', no samostatne knižne debutoval až v roku [[1969]] básnickou zbierkou ''[[Sliepka v katedrále]]''. Po boku Ivana Štrpku a Ivana Laučíka k predstaviteľom skupiny Osamelých bežcov, voľného zoskupenia tvorcov experimentálnej poézie s prvkami hravosti, grotesky, nonsensu, postmoderny. Repkov debut sa z hľadiska dobového kontextu zaraďuje do línie kníh, ktoré radikálnym spôsobom narúšali normy kánonu tzv. socialistického realizmu; ďalšie podobne orientované verše autora preto už aj pred odchodom autora za hranice museli ostať v rukopise a po prvýkrát vyšli až v súbornom vydaní ranej tvorby vo zväzku Básne.

Značná časť novšej poézie básnika patrí do rozsiahleho cyklu Že-lez-ni-ce pod súborným názvom ktorého vyšla len prvá časť.


== Bibliografia ==
== Bibliografia ==

Verzia z 08:44, 16. máj 2024

Peter Repka
slovenský básnik, prozaik, dramatik a publicista
slovenský básnik, prozaik, dramatik a publicista
Narodenie14. január 1944 (80 rokov)
Bratislava, Slovensko
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Peter Repka

Peter Repka (* 14. január 1944, Bratislava) je slovenský básnik, prozaik, dramatik, publicista a člen skupiny Osamelí bežci.

Životopis

Vzdelanie získal na Slovenskej vysokej škole technickej v Bratislave. V roku 1970 odišiel za manželkou do Nemecka, kde dodnes žije a pracuje v Offenbachu nad Mohanom v oblasti obchodu.

Tvorba

Prvé diela publikoval v roku 1962 v časopise Mladá tvorba, o rok neskôr debutoval v almanachu mladých autorov Dúfam, že nevyrušujem, Eva…, no samostatne knižne debutoval až v roku 1969 básnickou zbierkou Sliepka v katedrále. Po boku Ivana Štrpku a Ivana Laučíka k predstaviteľom skupiny Osamelých bežcov, voľného zoskupenia tvorcov experimentálnej poézie s prvkami hravosti, grotesky, nonsensu, postmoderny. Repkov debut sa z hľadiska dobového kontextu zaraďuje do línie kníh, ktoré radikálnym spôsobom narúšali normy kánonu tzv. socialistického realizmu; ďalšie podobne orientované verše autora preto už aj pred odchodom autora za hranice museli ostať v rukopise a po prvýkrát vyšli až v súbornom vydaní ranej tvorby vo zväzku Básne.

Značná časť novšej poézie básnika patrí do rozsiahleho cyklu Že-lez-ni-ce pod súborným názvom ktorého vyšla len prvá časť.

Bibliografia

Poézia

Pôvodné zbierky:

Súborné zbierky:

Preložené zbierky:

Próza

Dráma