Árijské bratstvo

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Árijské bratstvo (angl. Aryan Brotherhood) je názov nebezpečného väzenského gangu, ktorý je známy aj pod skratkou „AB“ alebo „The Brand“. Jeho členmi je viac ako 15 000 prepustených, ale najmä stále väznených kriminálnikov.

Vznik[upraviť | upraviť zdroj]

Do šesťdesiatych rokov 20. storočia bola väčšina väzňov v Spojených štátoch vo väzniciach rasovo oddelená. Keď sa väznice prestali rozdeľovať podľa rasy, väzni vo vnútri sa začali organizovať do rasových oddielov. Árijské Bratstvo sa podľa všetkého sformovalo v štátnej väznici v San Quentine v roku 1964. Podľa prokurátorov, ktorí sa dlhodobejšie zaoberajú problematikou kriminality páchanej gangmi, Bratstvo vzniklo ako reakcia na znásilňovanie väzňov ďalšími väzňami inej rasy – najmä černochmi a hispáncami. Gang teda funguje ako mafia a vznikol na rasovej báze, avšak tento dôvod bol iba sekundárny. Skutočnými dôvodmi bola ochrana vo väzení a zisk z nelegálneho obchodovania s drogami a iných nelegálnych činností, ktoré praktizovali vo vnútri väzenia, ale aj mimo neho. Dôkazom tejto relatívnej rasovej znášanlivosti je aj dlhodobá spolupráca s mexickou mafiou a čiastočne židovský pôvod jedného z vodcov Bratstva Tylera Binghama, ktorý mal paradoxne na jednom ramene vytetovaný hákový kríž a na druhom židovskú Dávidovu hviezdu.

Jeho zakladatelia sa zrejme inšpirovali inou organizáciou, známou ako Bluebird Gang. V skorých sedemdesiatych rokoch 20. storočia pracovalo Árijské bratstvo blízko mexickej mafie a začalo sa zameriavať na obchodovanie s drogami a na iné nelegálne ekonomické aktivity. V marci 2006 boli štyria lídri Árijského bratstva obvinení z hneď niekoľkých vážnych trestných činov – vrážd, sprisahania, obchodovania s drogami, organizovaného vydierania. Podľa FBI je tento gang zodpovedný za 26% vrážd vo federálnom väzenskom systéme, hoci členovia gangu tvoria iba 1 % väzenskej populácie. Napríklad v roku 1981 dvaja členovia Bratstva brutálnym spôsobom zavraždili šéfa konkurenčného gangu D.C Blaks - vo väzenských sprchách ho dobodali a rozsekali takmer sedemdesiatimi smrteľnými ranami. Jeho mŕtve telo potom vystavili ostatným spoluväzňom a ťahali ho po chodbe, zatiaľ čo ostatní členovia ich podporovali potleskom a skandovaním nacistických pokrikov. Takýchto prípadov sa vo väzniciach stali stovky. Medzi nimi boli aj vraždy väzenského personálu, najmä strážcov.

Organizácia[upraviť | upraviť zdroj]

Bratstvo je rozdelené do dvoch hlavných skupín; jedna je vo federálnom väzenskom systéme, druhé pozostáva z niekoľkých frakcií Árijského Bratstva v rôznych štátnych väzniciach, najviac v Kalifornii. Každá frakcia je kontrolovaná troma splnomocnencami, ktorí dohliadajú na aktivity gangu. Menšie oddelené skupinky gangov v štátnom systéme sa „opičia“ po tých vo federálnom systéme. Frakcie gangu vo federálnom systéme ich síce tolerujú, no násilie vo vnútri gangu nie je ničím neobyčajným.

Organizácia na nižších stupňoch sa odlišuje od väzenia k väzeniu. Napríklad vo väznici v Arizone sú členovia gangu známi ako „príbuzenstvo“ a organizujú sa do „rodín“. „Rada“ gangu kontroluje tieto rodiny. Príbuzní sa môžu rozširovať prijímaním nových členov do svojich radov a slúžia tiež ako ich učitelia. Noví členovia sú známi pod názvom „potomstvo“.

Členstvo všeobecne (nie však výlučne) pozostáva z väzňov belochov a funguje na princípe „krvou dnu, krvou von“. To znamená, že kandidát na člena v Bratstve musí napadnúť a zavraždiť iného väzňa, aby bol prijatý do gangu. Členstvo je doživotné a tí, ktorí sa pokúsia gang opustiť, budú tiež napadnutí alebo zavraždení niektorými z členov. Členovia oboch stupňov, štátnych i federálnych, musia zložiť tú istú prísahu:

Árijský brat je bezstarostný / Kráča tam, kde sa slabí a bezcitní neodvážia / Pre árijského brata nie je smrť postrachom / Pomsta bude jeho, cez jeho bratov, ktorí tu ostali.“

Nacistické symboly[upraviť | upraviť zdroj]

Ako väčšina väzenských gangov, členovia Árijského bratstva sa odlišujú charakteristickým tetovaním – používajú slová ako „Aryan Brotherhood“, skratka „AB“, číslo „666“, runy „SS“, pavúčie siete na lakťoch, trojlístok a ďalšie nacistické alebo keltské symboly.

Bratstvo sa od začiatku zameriava na ekonomické aktivity typické pre organizovaný zločin – už spomínané obchodovanie s drogami, vydieračstvo, prostitúcia, vraždy na objednávku. Bratstvo okrem toho spolupracuje s ázijskými gangmi pri importe heroínu z Thajska.

Prevažná väčšina členov Árijského Bratstva skončila vo väzení pre kriminálne činy, ktoré neboli motivované rasovou neznášanlivosťou, väčšinou kvôli krádežiam, pašovaniu drog a útokom. Takíto členovia sa k bratstvu pripojili z iných pohnútok, najmä kvôli ochrane alebo kamarátstvu s niektorými z členov.

Doživotie nestačí[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1973 kalifornská vetva Árijského Bratstva odmietla vraha Charlesa Mansona, keď požiadal o ochranu pred čiernymi väzňami, pretože zavraždil tehotnú ženu. Árijské Bratstvo tento čin považovalo za neakceptovateľný a odmietli ho chrániť. Neskôr si uvedomili, že Mansonovi nasledovníci by im mohli byť užitoční, a tak mu začali poskytovať ochranu výmenou za služby jeho obdivovateľov vo forme pašovania drog a zbraní do väznice.

V júni 2005, po dvadsiatich mesiacoch vyšetrovania, tím federálnych agentov vykonal raziu v severovýchodnom Ohiu patriacemu do teritória kriminálnej organizácie „Rád krvi“, ktorá bola kontrolovaná Árijským Bratstvom. Tridsať štyri členov Bratstva bolo zatknutých a zatykače boli vydané na ďalších desiatich.

Taktiež v roku 2005, ako vrchol osemročného vyšetrovania, federálny prokurátor obvinil štyridsať členov organizácie, z toho tridsať z nich bolo uväznených za viac kriminálnych činov. Stíhanie gangu je historicky náročné, pretože mnoho členov bolo odsúdených na doživotie bez nároku na prepustenie, čo však nebráni ich ďalšej komunikácií s ostatnými členmi, a tak sa násilie a biznis gangu realizuje naďalej. Aj preto prokurátori požadovali trest smrti pre 21 z týchto obvinených.