École pratique des hautes études

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Logo školy

École pratique des hautes études (EPHE) je francúzska vysoká škola typu Grand établissement, čo zhruba odpovedá rydzo výskumnej univerzite, so sídlom v Paríži. Intelektuálne je úzko prepojená s parížskou Sorbonnou, od ktorej je však EPHE administratívne nezávislá.

Od iných Grandes Écoles sa líši ako metódou výuky, ktorá je založená na konfrontácii študenta s reálnymi problémami praktického výskumu, tak aj svojou inštitucionálnou štruktúrou ktorá je značne decentralizovaná. Laboratóriá patriace pod EPHE sa tak nachádzajú nielen v Paríži, ale aj v mestách ako Dijon, Bordeaux, Caen či na ostrovoch vo Francúzskej Polynézii.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Bola založená v roku 1868 dekrétom Viktora Duruy, ministra školstva Napoleona III. V roku 1975 sa od nej odštiepila tzv. štvrtá sekcia, venovaná humanitným a spoločenským vedám, z ktorej následne vznikla École des hautes études en sciences sociales (EHESS).

Významné osobnosti[upraviť | upraviť zdroj]

Rozdelenie[upraviť | upraviť zdroj]

EPHE je rozdelená do troch častí (tzv. sections):

  1. Sekcia vied historických a filologických
  2. Sekcia vied náboženských
  3. Sekcia vied o živote a Zemi

Študijné programy[upraviť | upraviť zdroj]

EPHE poskytuje dva master študijné programy - jeden pre prírodovedne orientovaných postgraduálnych študentov a jeden pre študentov zameraných na výskum v oblasti historických, filologických a náboženských vied. Doktorandské školy "Integrované systémy, biodiverzita a prostredie", "História, dokumenty a texty" a "Náboženstvá a myšlienkové systémy" taktiež udeľujú doktorské tituly, ekvivalentné s PhD. Bakalárske štúdium na EPHE nie je možné, škola však udeľuje tzv. "diplomy" o ktoré sa za určitých okolností môžu uchádzať aj osoby bez maturity.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]