Írsky vlkodav

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Írsky vlkodav

Krajina pôvodu Írsko
FCI kód 7/2/160
Štandardy AKC, CKC, FCI, NZKC
Výška 76-80 cm (suky)
81-90 cm (psy)
Hmotnosť 52 - 81 kg
Pôvodné určenie Lov vlkov a losov
Terajšie určenie poľovný a spoločenský pes
Názov v krajine pôvodu Irish Wolfhound
Synonymá
Zaužívaná skratka IS
Zoznam psích plemien
Psí portál

Írsky vlkodav je plemeno psa domáceho uznané v FCI pod číslom 160. Plemeno bolo vyšľachtené a pôvodne využívané ako sliedič. Vyšľachtili ho Rimania usídlení na území dnešného Írska. Jeho pomenovanie nepochádza z jeho vzhľadu, ale z pôvodného určenia, tento pes mal byť používaný pri love vlkov. Je to veľké, odolné a ľahko ovládateľné plemeno psa. Všeobecne je írsky vlkodav považovaný za najväčší druh psa, no v skutočnosti sú v priemere menšie ako nemecké dogy.

Vzhľad[upraviť | upraviť zdroj]

Írske vlkodavy majú veľkú hlavu hranatého tvaru, dlhý, svalnatý krk, svižný krok a ostrý zrak. Telo írskeho vlkodava je tvarom podobné anglickému chrtovi, ale mohutnejšieho vzrastu a je pokryté drsnou najčastejšie sivou až žltkastou, škvrnitou srsťou (môže byť aj červená, čierna, biela, hnedá, alebo fŕkaná). V kohútiku tento pes dosahuje priemernú výšku 90 cm, štandardom pre výšku vlkodava je rozpätie medzi 85 – 90 cm u psov, sučky môžu byť o 5 – 10 cm nižšie. Akceptovaná minimálna hmotnosť psa je medzi 55, u sučky 48 kg. Rozpätie hmotnosti psa je medzi 63 – 81 kg, u sučky 52 – 63 kg[1].

Aj keď mladé psy dosahujú proporcie dospelého psa už vo veku 7 mesiacov, za dospelé sa považujú psy až vo veku 18 – 22 mesiacov. Mladé psy by nemali byť minimálne do veku 18 mesiacov preťažované stresovým výcvikom, či súťažnými tréningami.

Povaha[upraviť | upraviť zdroj]

Írske vlkodavy sú prívetivé, trpezlivé, ušľachtilé, pozorné, veľmi inteligentné a dobre znašanlivé voči deťom. Sú bezvýhradne lojálne k svojmu pánovi a jeho rodine. Ich prirodzená povaha ich nepredurčuje do úlohy strážnych psov. Majú skôr tendenciu ľudí vítať a byť k nim priateľskí, no svojou veľkosťou a vzhľadom dokážu pôsobiť na neznámych ľudí odstrašujúco.

Zdravie[upraviť | upraviť zdroj]

Írsky vlkodav sa nedožíva vysokého veku. Ich dĺžka života býva v rozpätí 5 až 9 rokov. Najčastejšími príčinami ich uhynutia, podobne ako pri ďalších veľkých plemenách bývajú srdcovocievne choroby, rakovina kostí a gastroenteriálne ochorenia. Táto rasa je postihnutá aj vrodenými ochoreniami pečene.[2]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. <http://www.iwclubofamerica.org/faq.htm>
  2. URFER, S R; GAILLARD, C; STEIGER, A. Lifespan and disease predispositions in the Irish Wolfhound: a review. The Veterinary Quarterly, september 2007, roč. 29, čís. 3, s. 102–111. PMID 17970287. (po anglicky)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]