Útok na Súr

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Útok na Tyre
Súčasť Druhej libanonskej vojny
Dátum 4. august 2006
Miesto Tyre Libanon
Výsledok izraelské víťazstvo
Protivníci
Izrael Hizballáh
Straty
2 zranení 27 mŕtvych

Útok na Súr alebo útok na Tyros bola nočná operácia izraelskej špeciálnej jednotky Šajetet 13. Odohrala sa 5. augusta 2006 v juholibanonskom meste Súr počas Druhej libanonskej vojny. Cieľom operácie bola jednotka libanonského hnutia Hizballáh zodpovedná za raketový útok na izraelské mesto Hadera. Súr a jeho okolie boli hlavnou základňou Hizballáhu pre raketové útoky na veľké vzdialenosti.

Podľa libanonských zdrojov vysadili izraelských vojakov helikoptéry na dvoch rôznych miestach v pomarančovom háji severne od mesta okolo jednej hodiny ráno. Vojaci prekonali plot a spustili paľbu na poschodovú obytnú budovu. Podľa očitých svedkov bolo v dôsledku paľby niekoľko ľudí zranených.

Zakrátko sa spustila prestrelka medzi izraelskými vojakmi a príslušníkmi Hizballáhu. Izraelské komando malo k dispozícii bojový vrtuľník AH-64 Apache ktorý im poskytoval palebnú podporu. Okolo štvrtej hodiny ráno, tri hodiny po vysadení, sa jednotka stiahla. Podľa dostupných informácií boli dvaja izraelskí vojaci ťažko zranení (podľa nepotvrdených informácií jeden vojak zomrel).

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]