Čajový obrad

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Čajový obrad je rituálna forma prípravy čaju. Tento termín označuje väčšinou obrad pochádzajúci z Japonského prostredia. Japonský čajový obrad bol ovplyvnený čínskym čajovým obradom, hlavne počas staroveku a stredoveku. Je na ňom možné pozorovať množstvo sprievodných rituálov a zvýraznených gest, ktoré sú charakteristické pre takzvanú čajovú kultúru.

História[upraviť | upraviť zdroj]

V období dynastie Ťang (618 – 907) sa stalo pitie čaju v Číne veľmi obľúbené a rozšírené. V tom období nebol čaj využívaný ako bežný nápoj, ale skôr bol považovaný za liek. S príchodom budhizmu sa stáva pitie čaju bežnou súčasťou v budhistických kláštoroch, ktoré ho využívali ako stimulační prostriedok pri meditáciách. Presné obdobie prieniku zvyku piť čaj do Japonska nepoznáme. S najväčšou pravdepodobnosťou však k tom došlo v období Nara. Zo začiatku čaj prinášali do Japonska budhistickí mnísi a vyslanci ako dar pre aristokraciu. Tradícia hovorí, že „gjóča“ (čajová náboženská obeť) sa konala pri príležitosti prednášky o „Hannja-sútre“ na cisárskom dvore v štvrtom mesiaci éry Tempjó (roku 729). Podrobnosti z tejto udalosti nám nie sú presne známe. Podľa prameňov sa však tohto obradu zúčastnil aj cisár Šomu.

Prvú čajovú plantáž založil v Japonsku mních Degjó Saičo (767 – 822). Tá sa nachádzala na úpätí hory Hieizan. Zároveň tu bol vybudovaný kláštor menom Enrjaku-dži. Cisár Saga uviedol do platnosti nariadenie, podľa ktorého mali byť čajové plantáže zakladané po celej zemi a zároveň podporil čajový rituál „hiki-ča“ na svojom dvore.[1]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Japonský čajový obrad [online]. [Cit. 2013-04-21]. Dostupné online.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Čajový obřad na českej Wikipédii.