Čapík (oko)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Čapík je druh zmyslovej bunky sietnice oka. Umožňuje farebné videnie. V ľudskom oku sa ich nachádza približne 7 miliónov. Najväčšia hustota čapíkov je asi 4 mm od slepej škvrny na tzv. žltej škvrne (miesto najostrejšieho videnia).

Normalizovaná (relatívna) spektrálna citlivosti ľudských čapíkov typov S, M a L (LMS (long, medium, short color space) v závislosti od vlnovej dĺžky svetla (znázorneného vo farbe spektra sRGB), podľa výpočtov z modelu Stockmana a Sharpea (2000) pri štandardnom pozorovaní 2° priestorového kužeľa (priemer kruhu 1,7 cm z diaľky 50cm).[1][2][3] Prevod z farebného priestoru LMS (z cone fundamentals) do iných farebných modelov (napr. CIE 2012 XYZ) spôsobí, že červená (L) bude mať dva vrcholy.[4] Podobné výsledky boli dosiahnuté pri experimentoch s reálnymi farbami vytvorenými z troch svetelných zložiek (tristimulus) napr. RGB alebo vynesením citlivosti v kvantách.[5]

Farebný vnem[upraviť | upraviť zdroj]

Čapíky sa sústreďujú prevažne v centrálnej časti sietnice, kým tyčinky sa nachádzajú na okrajoch. V oblasti centrálnej jamky (fovea centralis) v žltej škvrne sú len čapíky, ktoré majú menšiu citlivosť na svetlo ako tyčinky, ale pri ich podráždení vznikajú farebné vnemy.

Rozlišujeme 3 typy čapíkov

  • L citlivé v červenej oblasti viditeľného spektra (okolo 650nm)
  • M citlivé v zelenej oblasti viditeľného spektra (okolo 530nm)
  • S citlivé v modrej oblasti viditeľného spektra (okolo 430nm)

Prebieha výskum štvrtého typu, ktorý je veľmi zriedkavý, viaže sa na X chromozóm, a preto bol zatiaľ potvrdený len u žien. Ľudia, ktorí majú 4 typy čapíkov patria medzi tzv. tetracromatov, ktorí sú schopní rozlišovať farby aj na zdanlivo jednofarebných objektoch.

Oblasti sietnice zaplnené čapíkmi umožňujú rozlišovať oveľa viac podrobností ako oblasti zaplnené tyčinkami. Podľa toho jestvuje u človeka denné a súmrakové videnie. Denné (foveálne) videnie súvisí s podráždením čapíkov a je v činnosti pri dostatočne veľkom osvetlení, umožňuje rozlišovať farby a podrobnosti. Súmrakové (periférne) videnie sa spája s činnosťou tyčiniek. Pri dennom videní je oko schopné prijímať svetelné toky až 2. 10-5 J/s. Pri väčších tokoch vznikajú bolestivé vnemy, prípadne sa môže poraniť sietnica. Aj veľmi rýchly prechod od malých tokov k veľkým, hoci ešte nepresahujú znesiteľnú hranicu, môže zapríčiniť poranenie oka. Priemerná vzdialenosť čapíkov je asi 0,0025 mm. Pri odlíšení dvoch blízkych bodov musí sa každý z nich zobraziť na iný čapík. Tým je daná rozlišovacia schopnosť oka, ktorá je asi jedna uhlová minúta.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. 2-Standard Observer and 10- Supplementary Standard Observer / Color-Matching Functions - Part IV - Precise Color Communication [online]. Konica Minolta, [cit. 2022-12-01]. Dostupné online.
  2. Cone Fundamentals [online]. cvrl.ucl.ac.uk, [cit. 2022-12-01]. Dostupné online.
  3. Stockman and Sharpe (2000) 2-deg (from 10-deg) cone fundamentals [online]. cvrl.ucl.ac.uk, [cit. 2022-12-01]. Dostupné online.
  4. JACK. Cone Fundamentals & the LMS Color Space [online]. 2021-12-13, [cit. 2022-12-01]. Dostupné online. (po anglicky)
  5. STOCKMAN, Andrew. Cone fundamentals and CIE standards [online]. UCL Institute of Ophthalmology, [cit. 2022-12-01]. Dostupné online.