Charmander

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Čarmander)
Charmander
Japonské meno ヒトカゲ, Hitokage
Poradové číslo 4
Generácia prvá
Typ ohnivý
Vývojový stupeň prvý
Predošlý vývoj
Ďalší vývoj Charmeleon
Spôsob vývoja 16. úroveň
Výška 0,6 m
Hmotnosť 8,5 kg
Úvodná epizóda Pokémon: ep. 11
Schopnosť Blaze

Charmander (jap.: ヒトカゲ, Hitokage) je Pokémon – fiktívna postava z hier, mangy, zbieracích kariet, anime a ďalších médií vytvorených Satoši Tadžirim s názvom Poketto Monsutta alebo skrátene Pokémon.

Charakteristika[upraviť | upraviť zdroj]

Charmandera je možné získať len v regióne Kanto, avšak prenosom sa môže dostať do akejkoľvek dosiaľ vydanej Pokémon hry. Voľne žijúci neexistujú, získať sa dá len ako štartovný pokémon od profesora Oaka v hrách Pokémon Red a Blue alebo od jedného trénera na ceste číslo 24 v hre Pokémon Yellow.

Charmander je oranžovej farby a na konci jeho chvostíka má plamienok, ktorý požíva na ohnivý útok Ember. Tento plamienok si veľmi chráni, lebo nesmie dovoliť, aby zhasol. Má veľké zelené oči. Na 16. úrovni sa vyvíja na Charmeleona.

Dvojnásobné zranenie Charmanderovi spôsobujú útoky vodného, zemného a kamenného typu. Malé zranenia mu spôsobujú útoky ohnivého, trávnatého, ľadového, chrobačieho a oceľového typu. V hrách Pokémon Red, Blue a Yellow mu ľadové útoky spôsobujú plné zranenie a oceľový typ sa tam nenachádza.

Charmander v anime[upraviť | upraviť zdroj]

Pokémon[upraviť | upraviť zdroj]

  • Epizóda 11: Charmander, Opustený Pokémon (angl. Charmander, the Stray Pokémon) – Charmandera opustil jeho tréner Damien, lebo bol slabý, ale klamne mu sľúbil, že sa pre neho vráti. Charmander dúfajúc na neho čakal na jednej skale. Keď ho Ash zachránil, Charmander mu pomohol poraziť Raketový tím silným útokom Flamethrower. Damien ho preto chcel späť, ale Charmander sa už nedal obalamutiť a pridal sa do Ashovho tímu. Odvtedy bojoval s Ashom a objavil sa v každej epizóde, kde ho Ash vybral z Pokéballu.
  • Epizóda 43: Pochod Exeggutorov (angl. March of the Exeggutor Squad) – Ashov Charmander sa po namáhavom boji vyvinul na Charmeleona. Už však Ashove rozkazy prestal poslúchať.
  • Epizóda 78: Priatelia naveky (angl. A Friend In Deed) – Ash sa spoznal a spriatelil s Richiem, ktorý vtedy tiež súťažil v Indigovej lige. Ten mal okrem iných pokémonov aj Charmandera, ktorého volal Zippo.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]