Čeboksary

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Čeboksary
(Šupaškar – Шупашкар)
Hlavné mesto Čuvašska
Výhľad na hlavné námestie
Vlajka
Erb
Oficiálny názov: Šupaškar (Шупашкар)
Pôvod názvu: V preklade z čuvaščiny znamená „Šubašova pevnosť“ - podľa čuvašskej legendy to bolo meno starca, ktorý sa ako prvý usadil pri prameni na mieste budúceho mesta.
Štát Rusko Rusko
Republika Čuvašská republika
Federálny okruh Povolžský federálny okruh
Rieka Volga
Nadmorská výška 133 metrov m n. m.
Súradnice 56°08′S 47°15′V / 56,133°S 47,250°V / 56.133; 47.250
Najvyšší bod
 - výška 220 metrov m n. m.
Najnižší bod
 - výška 57 metrov m n. m.
Rozloha 250,87 km² (25 087 ha)
Obyvateľstvo 496 238 (2023)
Hustota 4 511,25 obyv./km²
Založené 1467 – 1469
Časové pásmo UTC+3:00
PSČ 428000-428038
Telefónna predvoľba +7 8352
Poloha na mape Ruska.
Poloha na mape Ruska.
Wikimedia Commons: Cheboksary
Webová stránka: www.gcheb.cap.ru
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Čeboksary (rus. Чебокса́ры, po čuvašsky Шупашкар – Šupaškar, čo znamená „pevnosť“) je mesto v európskej časti Ruskej federácie a prístav na Volge (rus. Волга, po čuvašsky Атӑл).

Je hlavným mestom Čuvašskej republiky. Mesto má 496 238 obyvateľov, s podriadenými sídlami 496 238 obyvateľov. Šesť kilometrov východne od mesta sa nachádza satelitné mesto Novočeboksarsk so 120 375 obyvateľmi. 2. marca 2008 sa uskutočnilo referendum o spojení miest Čeboksary a Novočeboksarsk do jedného mestského okruhu, proti čomu sa vyjadrila väčšina Novočeboksarčanov.

Krátka história[upraviť | upraviť zdroj]

Prvá písomná zmienka o meste je z roku 1469, keď tadiaľto postupovali ruskí vojaci na východ ku Kazani, počas vojny s Tatármi. Počas tatárskej nadvlády nieslo názov Çabaqsar, z neho časom vznikol dnešný ruský názov. V tej dobe bolo osídlené len Tatármi a Čuvašmi.
Keď ho roku 1555 získali Rusi, vybudovali tu pevnosť a osadu, ďalšie dve storočia tu sídlila vojenská posádka. Neskôr sa postupne menil charakter mesta, a to z vojenskej osady na obchodnú križovatku celého Povolžia. V roku 1781 získalo mestský štatút v Kazanskej provincii. Na začiatku 19. storočia už malo pílu a niekoľko malých manufaktúr. Na začiatku 20. storočia tu žilo 5 500 obyvateľov. Vznikla banka, obchody, katedrála a stavali sa kostoly. V roku 1926 tu žilo už 22 400 obyvateľov, kým v roku 1965 malo mesto 163 000 obyvateľov.

Narodil sa tu generál Pavel Lebedev a zomrel Antonín Janoušek, ktorý bol na čele Slovenskej republiky rád. V meste je po ňom pomenovaná ulica.

Minulosť mesta[upraviť | upraviť zdroj]

Veda-Suar [Вăта Сувар] je starý názov mesta Čeboksary.

Založili ho v roku 1237 utečenci zo zničeného bulharského mesta Suvar.

Na veľkej mape Benátčanov Františka a Dominika Pitsiganiho z roku 1367 a na tretej mape atlasu na mieste Čeboksary je podľa názoru doktora historických vied, profesora V. D. Dimitrieva, zakreslený len starý názov, obraz mesta je bez uvedenia názvu. Na mape z roku 1459, ktorú vyhotovil Fra-Mauro pre portugalského kráľa Alfonza V. na základe starších máp, na mieste, kde sa nachádza mesto Čeboksary, je len starý názov Čeboksary umiestnené mesto Veda-Suar (čuvaš. Vata Savar, t. j. "Stredný Suvar")". Uvedené rozlúštenie názvu patrí historikovi V. D. Dimitrijevovi.

Ekonomika[upraviť | upraviť zdroj]

Čeboksary ležia neďaleko vodnej elektrárne (vyrába 1 404 MW elektrickej energie). V meste sú továrne na výrobu poľnohospodárskych strojov, spracovanie dreva, bavlny a na výrobu elektronických súčiastok. Okrem prístavu je tu aj letisko.

Kultúra[upraviť | upraviť zdroj]

Mesto je kultúrnym centrom Čuvašska, od roku 1970 tu je univerzita. V meste je mnoho divadiel hrajúcich hry v ruštine, v čuvaštine, baletná a operná scéna a filharmonický orchester. Nachádza sa tu aj jediné ruské múzeum piva.

Fyzická a geografická charakteristika[upraviť | upraviť zdroj]

Geografická poloha[upraviť | upraviť zdroj]

Okresy Čeboksary - Zavolžie, Moskovskij, Leninsky, Kalininsky.

Mesto Čeboksary sa nachádza na Povolžskej vrchovine na pravom brehu Čeboksarskej priehrady rieky Volgy. Celková dĺžka hraníc mesta je 83,3 km, z toho 67,0 km pozdĺž suchozemskej časti a 16,3 km pozdĺž nábrežia Volgy. Rozloha mesta je podľa generálneho plánu 251 km². Pozemky vodného fondu tvoria 15,75 % rozlohy mesta a pozemky lesného fondu tvoria 24,8 % celkovej rozlohy mestskej časti.

Historická poloha[upraviť | upraviť zdroj]

Na benátskej mape Francisca a Dominika Piciganovcov z roku 1367 je na mieste dnešných Čeboksarov zobrazené mesto bez názvu. Na mape Fra Maura z roku 1459 (Portugalsko), ktorá vychádza z mapy z roku 1436 a starších máp (Tartarica. Atlas. Kazaň-Moskva-SPb., 2005), je na mieste dnešných Čeboksárov zobrazené mesto "Veda Suar". Na mape je uvedený suvarský (čuvašský) názov rieky Volgy - Adyl. Archeologický materiál nájdený na území Čeboksary počas vykopávok vedených V. F. Kachovským v rokoch 1969 - 1973 potvrdzuje, že mesto Veda Suar bolo založené v XIII. storočí.

Časové pásmo[upraviť | upraviť zdroj]

Mesto Čeboksary sa nachádza v časovom pásme UTC (moskovský čas). Posunutie uplatňovaného času voči UTC je +3:00.

Podľa použitého času a zemepisnej dĺžky nastáva v Čeboksaroch priemerné slnečné poludnie o 11:51.

Reliéf[upraviť | upraviť zdroj]

Mapa nadmorskej výšky. Minimálna výška: 57m. Max výška: 220m. Priem výška: 133m

Územie mesta sa geomorfologicky nachádza na Privolžskej plošine. Absolútna nadmorská výška sa pohybuje od 53 do 205 metrov. Územie mesta Čeboksary sa vyznačuje výraznou členitosťou roklín a strží. Urbanistická štruktúra mesta do značnej miery kopíruje roklinový reliéf územia, ktorý tvoria rozvodia malých riek (Čeboksarka, Sugutka, Kaibulka, Trusikha, Kuvšinka, Malá Kuvšinka, Šalmas, Šupaškarka, Kukshum), ktoré sa rozvetvujú meridionálne. V dôsledku toho sa hlavná mestská zástavba nachádza na vodných plochách a tvorí klinovité územia administratívnych okresov, ktoré sa zbiehajú do amfiteátra pri Volžskom zálive a rozširujú sa na juh (10 km do vnútrozemia) až po hranice mesta.

Ľavý breh údolia rieky Volgy je záplavové územie, zaplavované počas jarných povodní. Pravý breh je vysoký, strmý a bez záplav.

Kopcovitý terén predurčil výstavbu mostov, ktoré zabezpečujú dopravné spojenie medzi jednotlivými štvrťami mesta.

V súčasnosti je v meste 5 hlavných mostov:

  • Gagarinského,
  • Kalininský,
  • Moskovský,
  • Oktjabrský,
  • Sugutský.

Podnebie[upraviť | upraviť zdroj]

Podnebie v Čeboksaroch - je mierne kontinentálne, formuje sa pod vplyvom studených arktických a vlhkých atlantických vzduchových hmôt. Podnebie v Čeboksaroch je ovplyvňované aj ázijským kontinentom.

Zima je mrazivá a zasnežená, trvá v priemere päť mesiacov. Leto je teplé, niekedy horúce, trvá tri mesiace.

Prechodné obdobia jari a jesene sa vyznačujú nestabilným počasím, prudkým nárastom a poklesom teploty vzduchu, nárastom zrážok v druhej polovici jari a poklesom na začiatku jesene. Trvanie prechodných období: jar - jeden alebo dva mesiace, jeseň - dva mesiace.

Územie mesta patrí do zóny dostatočnej vlhkosti, ale s nestabilným režimom, kde výpar často prevyšuje množstvo zrážok, čo spôsobuje sucho. Približne 70 % zrážok spadne v teplom období roka vo forme dažďa značnej intenzity a má búrkový charakter.

Snehová pokrývka sa vytvára v tretej dekáde novembra a trvá do apríla; v polovici apríla úplne mizne.

Počet dní so snehovou pokrývkou je v priemere 150 - 160 dní.

 Priemerné počasie pre Čeboksary 
Mesiac Jan Feb Mar Apr Máj Jún Júl Aug Sep Okt Nov Dec Rok
Najvyššia priemerná teplota °C (°F) -9.4 -7.4 -1.5 +8.7 +18.4 +22.2 +24.2 +22.0 +15.5 +6.6 -1.2 -6.2 7,6
Najnižšia priemerná teplota °C (°F) -16.4 -14.1 -8.5 0.4 +7.7 +11.9 +14.4 +12.4 +7.2 0.8 -5.8 -12.2 −0,2
Zrážky mm (palce) 29 19 25 33 37 60 65 52 51 51 43 34 499
Zdroj: pogoda.ru[1] 14. 6. 2012

Administratívna štruktúra[upraviť | upraviť zdroj]

Administratívne rozdelenie[upraviť | upraviť zdroj]

Čeboksary zahŕňa tri správne okresy: Kalininský, Leninský a Moskovský.

Mesto je podriadené 1 územnej správe Zavolžie.

Čeboksary majú štatút mestského okresu.

Do mestského obvodu patria tieto osady: Novye Lapsary, Sosnovka, osada Severnyj, obec Chandrovo.

Mestská toponymia - historicky utvorené názvy mestských štvrtí a bývalých osád v rámci mesta: Novy Gorod, Agregatny Zavod, Algeševo, Anikeevo, Bogdanka (Bogdan Chmelnickij ul.). Bogdan Chmelnickij), sídlisko Vostočnyj, Gremačevo, Zaovražnoje, sídlisko Lesnoje, Novojužnyj, sídlisko Pervomajskij, sídlisko Proletárskyj, priemyselná zóna, Pjatino, okres Sadovij, mikroregión Severozápad, Solyanoye, Centre, Chapaevsky settlement, Kirovsky, Kombinat, Chulochka (KhBK settlement), Yuzhny settlement, South-Western microdistrict, Raduzhny microdistrict, Solnechny microdistrict, Kuvshinka microdistrict.

Orgány[upraviť | upraviť zdroj]

Hlavou výkonnej moci je hlava mesta Čeboksary - predseda Mestského zhromaždenia poslancov Čeboksary; v októbri 2020 bol za hlavu mesta Čeboksary zvolený Oleg Igorevič Kortunov. Operatívne riadenie ekonomiky mesta vykonáva vedúci mestskej správy; od roku 2010 túto funkciu zastáva Alexej Olegovič Ladykov.

Hlava mesta Čeboksary bola zvolená v komunálnych voľbách na základe všeobecného rovného a priameho volebného práva tajným hlasovaním na obdobie 5 rokov.

Bývalými vedúcimi mesta sú N. I. Jemeljanov, L. I. Čerkesov, I. V. Klementieva, N. N. Vladimirov, E. N. Kadyšev. Od augusta 2017 je administratíva výkonným orgánom mestskej samosprávy, nástupcom výkonného výboru mestskej rady.

Zastupiteľským orgánom mestskej samosprávy je Mestské zhromaždenie poslancov mesta Čeboksarov. Tvorí ho 45 poslancov volených v komunálnych voľbách na základe všeobecného rovného a priameho volebného práva tajným hlasovaním na obdobie 5 rokov.

Satelitné mesto Novočeboksarsk a aglomerácia Čeboksary[upraviť | upraviť zdroj]

Mesto Čeboksary má satelitné mesto Novočeboksarsk, s ktorým tvorí polycentrickú aglomeráciu s viac ako 680 000 obyvateľmi.

Dňa 2. marca 2008 sa konalo referendum o spojení miest Čeboksary a Novočeboksarsk do jedného mestského obvodu, ale väčšina obyvateľov Novočeboksarska hlasovala proti zjednoteniu, v dôsledku čoho bola táto otázka odložená.

V októbri 2009 prijalo Mestské zhromaždenie poslancov mesta Čeboksary Stratégiu rozvoja mesta Čeboksary do roku 2020, ktorá zohľadňuje perspektívy rozvoja aglomerácie mesta Čeboksary - Novočeboksarsk - Mariinsk-Posádsky okres - Morgašský okres - Civilský okres - Čeboksarský okres.

Symbolika[upraviť | upraviť zdroj]

Erb[upraviť | upraviť zdroj]

Súčasný erb mesta Čeboksary tvorí strieborný skrížený štít francúzskej podoby, rozdelený na kapitulu a základňu.

V azúrovom poli základne sú prirodzené postavy "Päť strieborných kačíc" letiacich obálkou. V čerieslovom poli hlavy, oddelenom od základne cikcakovou čiarou (v čuvašskom ornamente - obraz rieky - v tomto prípade rieky Volgy), sú tri strieborné siluety dubov štylizované v čuvašskom ornamente. Vnútorné pole dvoch krajných dubov je čierne, pole strednej siluety je azúrové.

Na azúrovom poli duba sú strieborné číslice "1469" - dátum prvej zmienky o Čeboksarech v kronike.

Štít erbu je korunovaný prirodzenými figúrami - tromi štvorramennými osemuholníkmi purpurovej farby, lemovanými zlatými hviezdami a orámovanými symetrickým dekoratívnym štylizovaným ornamentálnym motívom (Hop) zlatej farby, uzavretým dole kartušou s mottom a nápisom v dvoch riadkoch "Šupaškar" - "Cheboksary" na purpurovom poli.

Vlajka[upraviť | upraviť zdroj]

Hlavný článok: Vlajka Čeboksary

Vlajka mesta Čeboksary je obdĺžnikové plátno.

Pomer šírky k dĺžke je 5:8.

Farba plátna je biela, v strede vlajky je jednostranne zobrazený hlavný prvok - erb mesta Čeboksary.

Hymna[upraviť | upraviť zdroj]

Hymna mesta Čeboksary bola prijatá uznesením Mestského zhromaždenia poslancov mesta Čeboksary č. 1525 z 24. decembra 2009.

Hudba: F. M. Lukin, text: P. V. Afanasiev. V. Afanasjev.

Predtým sa na oficiálnych podujatiach používala veličanská pieseň "Svetlé mesto Čeboksary" (čuvaš. Šură šupaškar), schválená rozhodnutím Mestského zhromaždenia poslancov Čeboksary č. 216 zo 14. júna 2001 "O veličanskej piesni hlavného mesta Čuvašskej republiky - mesta Čeboksary".

Hudba: G. Maksimov, text: A. I. Kibech.

Obyvatelia[upraviť | upraviť zdroj]

Sčítanie ľudu 2010

Podľa údajov zo sčítania ľudu v roku 2022 tvorí približne 67 % obyvateľov Čeboksarskej republiky Čuvaši, približne 26 % tvoria Rusi, v oveľa menšom počte sú tu aj Tatári (2,8 %), Mordvi (1,2 %) a zástupcovia iných národností: Ukrajinci (0,53 %), Mari (0,42 %).

Národnostné zloženie okresu podľa výsledkov sčítania obyvateľov v roku 2010[2]
Národnosť Počet osôb, ktoré uviedli štátnu príslušnosť a podiel na obyvateľstve okresu.
Čuvaši 67,60 % (336 390)
Rusi 26,50 % (131 869)
Tatári 2,8 % (13 436)
Mordova (Мордова) 1,2 % (5971)
Ukrajinci 0,53 % (2461)
Marí (Марийцы) 0,42 % (1966)

Mesto a jeho aglomerácia si vytvorili vlastný regionálny dialekt ruského jazyka - čeboksarčinu.

Priemysel[upraviť | upraviť zdroj]

Traktor T-330 - výrobky Čeboksarského priemyselného traktorového závodu. Hospodárstvo mesta charakterizuje predovšetkým rozvinutý priemysel.

Vedúcimi priemyselnými odvetviami sú: výroba elektrických zariadení, strojárstvo a potravinársky priemysel.

Objem expedovaných tovarov vlastnej výroby, dokončených prác a služieb podľa čistých druhov ekonomickej činnosti vo výrobných odvetviach (veľké a stredné organizácie) za rok 2010 : 44,53 mld:

  • výroba elektrických, elektronických a optických zariadení 15.09,
  • výroba strojov, zariadení a dopravných prostriedkov 9,23,
  • výroba potravín vrátane nápojov a tabaku 8,53,
  • hutnícka výroba a výroba hotových kovových výrobkov 4,03 mld. rubľov.

Hlavné priemyselné podniky a komunálne a skladové zariadenia sú združené do východnej a južnej priemyselnej zóny (80 % priemyselných pracovných miest v meste). V centrálnom sektore mesta žije približne 7 % obyvateľov a približne 70 - 75 % nevýrobných pracovných miest. Severný sektor - Zavolžie - je najmenej obývanou oblasťou a je charakterizovaný najmä ako rekreačná zóna.

Doprava[upraviť | upraviť zdroj]

Železničná stanica Čeboksary-1
Letisko Čeboksary
Riečny prístav, Čeboksary
Čeboksarský trolejbus

Ekonomickú a geografickú polohu mesta charakterizuje prítomnosť diaľnic "Nižný Novgorod - Čeboksary - Uľjanovsk" a cez priehradu Čeboksarskej vodnej elektrárne - do Kazane a Joškar-Oly.

Cez Čeboksary prechádzajú dve federálne diaľnice: Šablóna:Tablóka-ru Volga a Šablóna:Tablóka-ru Vyatka.

Vzdialenosť Čeboksary od administratívnych centier (hlavných miest) susedných regiónov miest:

Joškar-Ola - 100 km; Kazaň - 158 km; Nižnij Novgorod - 240 km; Uľjanovsk - 246 km. Vzdialenosť do Moskvy je 650 km.

Vzdialenosť do železničného centra Čuvašska - Kanaša - 80 km.

V rámci Čuvašska má Čeboksary silné spojenie so všetkými administratívnymi okresmi republiky vďaka rozvinutej sieti diaľnic.

Takmer 85 % nákladného a osobného obratu sa prepravuje cestnou dopravou.

Medzi Čeboksarmi a Moskvou (vzdialenosť 768 km) existuje pravidelné železničné spojenie.

Z Kazanskej železničnej stanice v Moskve do Čeboksar premáva vlak spoločnosti "Čuvašija". Z Moskvy zo železničnej stanice Vostočnyj tiež premáva firemný vlak 133A "Povolžie".

Pravidelné vlaky premávajú aj do Petrohradu a v letnom období do Adlera a Novorossijska.

Z letiska Čeboksary sa pravidelne lieta na linke "Čeboksary - Moskva".

Mestská doprava je zastúpená trolejbusmi (pozri Čeboksary trolejbus), autobusmi, kyvadlovými autobusmi a taxíkmi.

Sektor služieb[upraviť | upraviť zdroj]

Mesto má rozvinutý sektor služieb, ktorý zahŕňa ateliéry, upratovacie firmy, počítačové salóny, záložne, kaderníctva, fotoateliéry, čistiarne a práčovne, bezpečnostné firmy, podniky verejného stravovania, opravu a výrobu šperkov, opravu a šitie obuvi, opravu televíznych a rozhlasových zariadení a domácich spotrebičov, opravu hodiniek atď.

Na území mesta na ľavom brehu rieky Volgy sa nachádza sanatórium - kúpeľný komplex "Čuvašija", ktorý poskytuje celý rad lekárskych, diagnostických a zdravotníckych služieb.

Komunikácia[upraviť | upraviť zdroj]

Čeboksary má šesťmiestne telefónne čísla. Kód mesta je 8352.

Operátori drôtovej komunikácie: pobočka v Čuvašskej republike PJSC "Rostelecom", Infolink, JSC "ER-Telecom Holding" (Dom.ru), JSC "Infanet" (v poradí počtu používaných telefónnych čísel), LLC "Shupashkartrans-K" (Etherway).

V meste je veľa hotspotov na prístup do siete prostredníctvom technológie Wi-Fi na verejných miestach.

Mobilné komunikačné služby v meste poskytujú spoločnosti Beeline, MTS, Yota, MegaFon, Tele2 Russia, Rostelecom.

Televízne služby poskytujú spoločnosti Rostelecom, Shupashkartrans-K LLC (Etherway), Infolink, ErTelecom, NKTV (Aquilon).

Služby bezdrôtového prístupu na internet poskytujú spoločnosti Enforta, VIP-Technologies LLC, Yota, Infolink.

Kultúra[upraviť | upraviť zdroj]

Čuvašské národné múzeum
Čuvašské dramatické divadlo
Čuvašské štátne múzeum umenia
Národná knižnica Čuvašskej republiky

Múzeá a galérie[upraviť | upraviť zdroj]

  • Čuvašské národné múzeum
  • Čuvašské štátne múzeum umenia
  • Múzeum V. I. Čapajeva
  • Múzeum M. Čespela
  • Literárne múzeum pomenované po M. Sespelovi. К. Literárne múzeum K. V. Ivanova
  • Múzeum čuvašskej výšivky

Virtuálne zastúpenie Štátneho múzea dejín náboženstva otvorené v Múzeu čuvašskej výšivky vo februári 2019. Čeboksary sa stali trinástym mestom, kde sa pomocou špeciálneho dotykového terminálu a 26 tabletov môžete oboznámiť s exponátmi múzea v Petrohrade.

  • Pamätné múzeum-apartmán M. S. Spiridonova
  • Pamätný park víťazstva
  • Vedecko-technické múzeum histórie traktorov
  • Múzeum republikových lesov
  • Múzeum Ministerstva vnútra Čuvašskej republiky
  • Kultúrne a výstavné centrum Raduga
  • Múzejná loď „Čeboksary“

Divadlá a filharmónia[upraviť | upraviť zdroj]

  • Čuvašské štátne akademické dramatické divadlo pomenované po K. V. Ivanovovi
  • Čuvašské štátne divadlo opery a baletu
  • Čuvašské štátne divadlo Čestného odznaku Ruského dramatického divadla
  • Čuvašské štátne divadlo mladých divákov pomenované po Michailovi Čespelovi. Divadlo mladého diváka Michaila Šešpelu
  • Čuvašské štátne bábkové divadlo
  • Čuvašská štátna filharmónia
  • Čeboksarské umelecké divadlo

Knižnice[upraviť | upraviť zdroj]

V Čeboksare sa nachádza viac ako 30 rôznych knižníc. Najznámejšie sú:

  • Národná knižnica Čuvašskej republiky.
  • Centrálna mestská knižnica Majakovského.
  • Republiková vedecká lekárska knižnica.
  • Ústredná mestská detská knižnica pomenovaná po Čukovskom.
  • Čukovského ústredná mestská detská knižnica pre nevidiacich. Tolstého knižnica pre nevidiacich.

Tvorivé kolektívy[upraviť | upraviť zdroj]

  • Čuvašská štátna akademická symfonická kapela.
  • Čuvašský štátny akademický súbor piesní a tancov.

Architektúra[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1996 bola slávnostne otvorená Cesta k chrámu, ktorá dotvorila architektonické riešenie Čeboksarského zálivu.

V roku 2003 bol postavený pamätník Matka-Patrónka.

Pamätníky[upraviť | upraviť zdroj]

V meste sa nachádza celkovo 97 historických a kultúrnych pamiatok, z ktorých 23 má federálny význam.

Pamiatky sú tematické[upraviť | upraviť zdroj]
  • Pamätník "Matka ochrankyňa" - otvorený 9. mája 2003.
  • Pamätník vojenskej slávy - otvorený 9. mája 1980, veľkolepá sochárska kompozícia venovaná vojakom, ktorí padli vo Veľkej vlasteneckej vojne v rokoch 1941 - 1945.
  • Pamätník-stela „Mesto pracovnej chrabrosti“
  • Pamätník prvého sériového traktora T-330
  • Pamätník strojárom Ruska - otvorený 24. júna 2008, inštalovaný na námestí v blízkosti Čeboksarského závodu na výrobu kameniva.
  • Sochárska kompozícia "Flóra Čuvašska" (pri vstupe do botanickej záhrady)
  • Sochárska skupina "Pochod čuvašskej delegácie do Moskvy s petíciou za dobrovoľné pripojenie k Rusku" (demontovaná)
  • Pamätná tabuľa na počesť pracovníkov domáceho frontu vo Veľkej vlasteneckej vojne v rokoch 1941 - 1945.
  • Pamätník Ostapovi Benderovi a Kise Vorobjaninovej (Obchodný bulvár Efremov)
  • Pamätník jednoty národov a kultúr - otvorený 6. mája 2008
  • Pamätník svätým Petrovi a Fevronii, patrónom pravoslávnej rodiny, otvorený 8. júla 2016 na námestí pri kláštore Najsvätejšej Trojice a chráme Zosnutia Presvätej Bohorodičky.

Pomníky slávnych ľudí[upraviť | upraviť zdroj]

  • Bičurinov pamätník (Moskovský prospekt 29, b.1, vedľa Inštitútu humanitných vied)
  • Pomník Bičurina (ulica Bičurina 11)
  • Pomník akademika G. N. Volkova (v parku pri Leninovej triede, 35)
  • Pomník J. A. Gagarina (križovatka Gagarinovej ulice a Leninovej triedy)
  • Pomník Maxima Gorkého (na ulici M. Gorkého)
  • Pomník Ivana Hrozného (Námestie K. V. Ivanova, 2019)
  • Pomník svätého Guriho (Námestie K. V. Ivanova)
  • Pomník Felixa Dzeržinského (na ulici K. Marxa)
  • Pomník architekta P. E. Jegorova (na Moskovskom prospekte)
  • Pomník Kataríny II (na Historickom nábreží)
  • Pomník Konstantina Ivanova (na Červenom námestí)
  • Pomník Konstantina Ivanova (na Ivanovovom námestí)
  • Pomník Gleba Iljenka (križovatka ulíc Iljenka a Privolžského bulváru)
  • Pomník M. I. Kalinina (na Kalininovej ulici)
  • Pomník akademika S. P. Koroľova (na Kalininovej ulici). P. Koroľova (na ulici S. Koroľova)
  • Pomník Nadežde Krupskej (na ulici M. Gorkého)
  • Pomník akademika A. N. Krylova (na ulici S. Koroľova). N. Krylova (na Rečnikovom námestí)
  • Pomník V. I. Lenina (na Námestí republiky)
  • Pomník V. Lenina (na Námestí víťazstva)
  • Pomník V. Lenina (na území závodu Textilmaš)
  • Pomník V. I. Lenina (na ulici Textilščikov, pri vstupe do závodu Textilmaš).
  • Pomník Alexeja Loginova (pred budovou Ministerstva vnútra Čuvašska, ulica Loginova)
  • Pomník Nizamiho Gandžavího (ulica Nizami)
  • Pomník Andrijana Nikolajeva (križovatka ulíc Nikolajev - Leninova trieda)
  • Pomník Andrijana Nikolajeva (križovatka ulíc Nikolajev - Kalinina)
  • Pomník akademika V. V. Nikolajeva (Jaroslavská ulica, 17)
  • Pomník Igora Petrikova (na Petrikovom námestí, Univerzitná ulica)
  • Pomník Michaila Sespela (na Leninovej triede, na Sespelovom námestí)
  • Stalinov pomník (demontovaný)
  • Pomník Nikolu Teslovi (v blízkosti VNIIR, ulica I. Jakovleva 4)
  • Pamätník Svjatoslavovi Fiodorovovi (na Traktorostroiteley Avenue, pri vstupe do ISTC).
  • Pomník Pjotra Chuzangaja (ulica Enthusiastov)
  • Pomník V. I. Čapajevovi (na Čapajevovom námestí)
  • Pomník V. I. Čapajevovi (ulica I. Franka 12A)
  • Pomník Ivana Jakovleva (na Piatej ulici 9)
  • Pomník Ivana Jakovleva (pri Národnej knižnici)
  • Pomník Veniaminovi Georgievovi, hrdinovi Sovietskeho zväzu (pri Dome odborov)

Parky a námestia[upraviť | upraviť zdroj]

  • Centrálny park kultúry a oddychu „Lakrejevský les“.
  • Etnografický park "Suvar".
  • Park kultúry a oddychu k 500. výročiu Čeboksary, v súčasnosti premenený na etnokomplex Amazonia.
  • Pamätný park Pobeda.
  • Detský park A. G. Nikolajeva.
  • Námestie pomenované po K. V. Ivanovovi.
  • Námestie na Námestí republiky.
  • Námestie pomenované po V. I. Čapajevovi.
  • Námestie pomenované po I. Jakovlevovi.
  • Námestie Statočnosti práce.
  • Námestie pomenované po Igorovi Petrikovovi.
  • Prírodný pamätník "Guzovského kultúry".
  • Detský park im. 10. výročia októbra - spadol do záplavovej zóny.
  • Park N. K. Krupskej - zaplavený.
  • Festivaly
  • Medzinárodný festival ohňostrojov.
  • Medzinárodný filmový festival v Čeboksaroch.
  • Medzinárodný baletný festival v Čeboksarech.
  • Čeboksarský medzinárodný operný festival pomenovaný po M. D. Michajlovovi. Medzinárodný operný festival M. D. Michajlova.
  • Osobitne chránené prírodné územia
  • Osobitne chránené prírodné územia Čuvašskej republiky v meste Čeboksary:
  • Čeboksarská botanická záhrada - osobitne chránené prírodné územie federálneho významu.
  • Centrálny park kultúry a oddychu "Lakrejevský les" - prírodná pamiatka.
  • Jazero Astrachanka - prírodná pamiatka.
  • Kultúry borovíc z roku 1903 (Čeboksarskoje lesnichestvo, námestie 62) - prírodná pamiatka.
  • Obvod sanitárnej ochrany ložiska minerálnej vody sanatórium - kúpeľný komplex "Čuvašsko".
  • Obvod hygienickej ochrany ložiska minerálnej vody sanatórno-rekreačného komplexu "Čuvašijakurort".
  • Obvod hygienickej ochrany ložiska liečivého bahna jazera Kogoyar.

Médiá[upraviť | upraviť zdroj]

V Čeboksaroch pôsobí niekoľko televíznych spoločností vrátane

Miestna televízia[upraviť | upraviť zdroj]

  • GTRK «Čuvašsko».
  • Národná televízna a rozhlasová spoločnosť Čuvašska;
TVK názov
37 Че! [Če]
46 РТРС-1 (1MP) [RTRS-1]
51 Ю [Yu]
57 РТРС-2 (2MP) [RTRS-2]

Digitálna terestriálna televízia[upraviť | upraviť zdroj]

všetkých 20 kanálov pre multiplex RTRS-1 a RTRS-2; balík rozhlasových kanálov, obsahuje: "Vesti FM", "Radio Mayak", "Radio Russia / Chuvashskaya GTRK".

  • Balík televíznych kanálov RTRS-1 (televízny kanál 37, frekvencia 602 MHz), obsahuje: "Prvý kanál", "Rusko 1 / Čuvašskaja GTRK", "Match TV", "NTV", "Piaty kanál", "Rusko K", "Rusko 24 / Čuvašskaja GTRK", "Karusel", "OTR" / NTRK Čăvaš En", "TVC".
  • Balík televíznych kanálov RTRS-2 (televízny kanál 44, frekvencia 658 MHz), obsahuje: "REN TV", "SPAS", "STS", "Domashny", "TV-3", "Pyatnitsa!", "Zvezda", "Mir", "TNT", "Muz-TV".
  • Povinné verejne dostupné regionálne televízne kanály ("21. tlačidlo"): NTRC Chăvash En TV company.

Rádiové stanice[upraviť | upraviť zdroj]

Frekvencia, MHz Názov Frekvencia, MHz Názov
88,1 "Rádio Ruska" / "GTRK Čuvašsko" 101,5 "Rozhlasový záznam."
95,4 "Nové rádio." 102,0 "Rádio Native Roads."
95,9 "Národný rozhlas Čuvašska - Čavaš En" 102,5 "Európa Plus"
96,5 "Rádio SVET" 103,0 "Detské rádio"
96,9 "Rádio ENERGY" 103,5 "Retro FM"
97,3 "Love Radio." 104,2 "Autorádio."
97,7 "Humor FM." 105,7 "Rádio Dacha"
98,5 "Vesti FM. 106,2 "Rozhlasová kniha (nemá)
99,5 "Rádio Mayak." 107,0 "Ruské rádio"
100,3 "Rádio Tăvan" 107,9 "Radio Star."
100,7 "Rádio na cestách"

Noviny a časopisy Čeboksary

  • "Čeboksarské novosti" [Čeboksary Novinky] sú oficiálnymi novinami mesta.

Vzdelávanie[upraviť | upraviť zdroj]

Vyššie odborné vzdelanie

Systém vyššieho vzdelávania v Čeboksaroch reprezentujú najmä 4 hlavné univerzity, medzi ktoré patria:

  • Ulyanov Čuvašská štátna univerzita.
  • Čuvašská štátna pedagogická univerzita pomenovaná po I.Y. Yakovlevovi.
  • Čuvašská štátna agrárna univerzita.
  • Čuvašský štátny inštitút kultúry a umenia.

Okrem miestnych univerzít sa v meste nachádzajú aj pobočky zahraničných univerzít:

  • Čuvašská univerzita: Volžská pobočka Moskovského automobilového a cestného inštitútu.
  • Moskovská štátna univerzita technológie a manažmentu.
  • Čeboksarský inštitút (pobočka) Moskovskej polytechnickej univerzity.
  • Petrohradská štátna polytechnická univerzita.
  • Čeboksarský inštitút (pobočka) Moskovského humanitného ekonomického inštitútu.
  • Čeboksarský družstevný inštitút - pobočka Ruskej univerzity spolupráce.
Stredné odborné vzdelávanie
  • Cheboksary Engineering College.
  • Čeboksarská odborná škola pomenovaná po N. V. Nikolskom.
  • Čeboksarská vysoká škola stavebníctva a mestského hospodárstva.
  • Čeboksarská vysoká škola technológie stravovania a obchodu.
  • Čeboksarská technická vysoká škola dopravných a stavebných technológií (Čeboksarská technická vysoká škola TransStroyTech).
  • Čeboksarská vysoká škola ekonomiky a technológií (Cheboksary College of Economics and Technology).
  • Čeboksarská elektromechanická vysoká škola (Cheboksary Electromechanical College).
  • Čeboksarská hudobná vysoká škola pomenovaná po F. P. Pavlovovi. Hudobná vysoká škola F. P. Pavlova.
  • Čeboksarská umelecká vysoká škola.
  • Čuvašská republikánska vysoká škola kultúry.
  • Čeboksarská škola olympijských záloh.
  • Čeboksarská družstevná technická škola.
  • Čeboksarská zdravotnícka škola.
  • Vysoká škola - akadémia.
Stredné všeobecné vzdelávacie inštitúcie

Školy v Čeboksaroch - 73 všeobecných škôl a sedem škôl v Čeboksaroch bolo zaradených do zoznamu 500 najlepších škôl v Rusku v roku 2015: gymnáziá č. 5, č. 1 a č. 4, lýceá č. 3, č. 2 a č. 44 a škola č. 61.

Šport[upraviť | upraviť zdroj]

Molot Rugby Club Cheboksary, založený 12. decembra 2010.

V Čeboksaroch sa nachádzajú školské a univerzitné športové areály s ihriskami, šachový a šachový klub, tenisové kurty, štadióny, zimné kúpalisko, škola olympijskej rezervy a gymnastická škola.

V zimnom období sú v prevádzke klziská (vrátane školských), lyžiarske trate a zimné futbalové ihriská.

V roku 2008 boli otvorené nové športové zariadenia - futbalové ihrisko s umelou trávou na štadióne Olimpiysky, športový štadión na sídlisku Juh na ulici Nizami a športovisko na sídlisku Algeshevo.

Celkovo je v meste až 889 športových zariadení (2008).

Čeboksary majú hokejový klub "Čeboksary", ktorý má zastúpenie v majstrovstvách VHL. Domovskou arénou je ľadový palác "Cheboksary-Arena" s kapacitou 7500 divákov.

Mnohí športovci - odchovanci mestských športových organizácií - dosiahli popredné umiestnenia v ruských a svetových súťažiach.

Prvým olympionikom a olympijským medailistom spojeným s mestom bol Ardalion Ignatiev.

V súčasnosti športovú slávu Čeboksary reprezentujú športovci:

  • Elena Nikolajevová, šampiónka XXVI. olympijských hier (pretekárska chôdza);
  • strieborná medailistka z XXVIII. olympijských hier Olympiada Ivanova (pretekárska chôdza);
  • Alexej Solovjov, viacnásobný majster Ruska, Európy a sveta v kickboxe;
  • Irina Kalentieva, majsterka sveta v horskej cyklistike;

a ďalšie.

V roku 2012 bola za materským pamätníkom vybudovaná špecializovaná slopestylová trať "Junk Yard" pre BMX a horské bicykle.

V auguste 2012 sa na nej uskutočnili prvé celoruské slopestylové súťaže, ktoré sa konajú každoročne.

V roku 2016 bola trať podľa služby Spotmap.ru na vyhľadávanie tratí uznaná ako jedna z najlepších dirtových tratí v Rusku.

V roku 2015 bola v parku pri príležitosti 500. výročia mesta Čeboksary vybudovaná BMX dráha. Dráha je určená na tréning športovcov základnej úrovne. Na trati sa nachádza drevená rozjazdová dráha, tri skoky s doskočiskami a tréningový skok s plochým doskočiskom na učenie rôznych trikov.

Významné športové podujatia[upraviť | upraviť zdroj]

  • Majstrovstvá ZSSR v závodnej chôdzi v roku 1987.
  • Svetové hry turkických národov v roku 1994.
  • Majstrovstvá Ruska v ľahkej atletike v roku 2002.
  • V. Európsky pohár v závodnej chôdzi v roku 2003.
  • XXIII. svetový pohár v závodnej chôdzi v roku 2008.
  • Majstrovstvá Ruska v závodnej chôdzi v roku 2009.
  • Majstrovstvá a šampionát Ruska v cestnej cyklistike v roku 2009.
  • Majstrovstvá Ruska v atletike v roku 2009.
  • Majstrovstvá Ruska v cestnej cyklistike v roku 2010.
  • Majstrovstvá Ruska v dráhovej cyklistike v roku 2011.
  • Majstrovstvá Ruska v dráhovej cyklistike v roku 2012.
  • Majstrovstvá Európy družstiev v atletike na dráhe a v teréne v roku 2015.
  • Majstrovstvá Ruska v ľahkej atletike v roku 2015.
  • Majstrovstvá Ruska v ľahkej atletike v roku 2016.
  • Majstrovstvá Ruska vo vzpieraní v roku 2017
  • Majstrovstvá Ruska v atletike v roku 2019.

Zdravotná starostlivosť[upraviť | upraviť zdroj]

Čeboksarská pobočka Štátneho autonómneho inštitútu S. N. Fjodorova ISTC Očná mikrochirurgia je jedným z popredných ruských centier poskytujúcich špičkovú oftalmochirurgickú starostlivosť pre širokú škálu očných ochorení a stavov.

Pobočka v Čeboksaroch, prvorodený projekt svetoznámeho akademika Svjatoslava Nikolajeviča Fedorova, je lídrom spomedzi 11 pobočiek ISTC "Očná mikrochirurgia" a priťahuje pacientov zo všetkých kútov našej krajiny a mnohých zahraničných krajín.

Náboženstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Čeboksarsko-Čuvašská diecéza bola založená ako samostatná diecéza v roku 1945.

4. októbra 2012 boli na základe rozhodnutia Svätej synody od diecézy oddelené diecézy Alatyr a Kanaš.

Čeboksarská diecéza bola začlenená do Čuvašskej metropolitnej cirkvi[3].

V meste sú prítomní vyznávači tradičného čuvašského náboženstva.

V Čeboksaroch boli zriadené dve evanjelicko-luteránske farnosti - Evanjelický luteránsky kostol svätého Jakuba a Evanjelický luteránsky kostol svätého Lukáša v Ingrii[4][5].

Je tu zbor kresťanov adventistov siedmeho dňa[6], evanjelická kresťanská baptistická cirkev je aktívna[7].

Od roku 1993 funguje v meste Čeboksary národno-kultúrna autonómia "Židovská obec".[8][9].

V roku 2005 bola na ulici Fiodora Gladkova postavená mešita Bulgar[10], kde sa nachádza sídlo Duchovnej správy moslimov Čuvašskej republiky v Čeboksaroch[11].

Náboženské budovy[upraviť | upraviť zdroj]

  • Viedenská katedrála (1651).
  • Katedrála Michala Archanjela (1702).
  • Súbor kláštora Najsvätejšej Trojice (XVII-XVIII).
  • Chrám svätého Vladimíra (1716).
  • Kostol Vzkriesenia (1758).
  • Kostol Uspenia Presvätej Bohorodičky (1763).
  • Spaso-Preobraženský ženský kláštor.
  • Chrám Kazanskej ikony Bohorodičky.
  • Chrám-kaplnka svätého Jána Bojovníka.
  • Kaplnka svätého Mikuláša.
  • Chrám Narodenia Krista.
  • Chrám svätých novomučeníkov a vyznávačov Ruska.
  • Chrám Zmierenia stratených.
  • Pokrovsko-tatianinský chrám.
  • Bulharská mešita.
  • Kaplnka svätého Juraja Víťazného v mikroobvode "Bajkonur".
  • Modlitebňa evanjelických kresťanov-baptistov.

Družobné mestá[upraviť | upraviť zdroj]

Čeboksary má partnerské vzťahy s 9 mestami:

  • Santa Clara (Kuba), partnerské mesto od apríla 2004.
  • Eger (Maďarsko) - od konca 60. rokov; družobné vzťahy boli obnovené od mája 2004.
  • Grodno (Bielorusko) - od júna 2009.
  • Rundu (Namíbia) - od augusta 2009.
  • Anqing (ČĽR) - od augusta 2016.
  • Heihe (ČĽR).
  • Suchum (Abcházsko) - od apríla 2021.
  • Lima (Peru), partnerské vzťahy od 1. júna 2023.
  • Torez (Ukrajina) - od júla 2022.[12]

Od augusta 2001 do decembra 2015 bolo partnerským mestom mesta Čeboksary mesto Antalya v Turecku, ale vzhľadom na aktuálnu zahraničnopolitickú situáciu sa na návrh hlavy mesta Čeboksary Leonida Čerkesova členovia Prezídia Zhromaždenia poslancov mesta Čeboksary zaoberali otázkou zrušenia partnerskej dohody medzi správou mesta Antalya v Tureckej republike a mestom Čeboksary v Čuvašskej republike a jednomyseľne rozhodli jednostranne ukončiť partnerskú dohodu z 18. augusta 2001.[13]

Partnerské mestá[upraviť | upraviť zdroj]

  • Krasnojarsk, Rusko (2003)

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. . Dostupné online. (po rusky)
  2. Итоги::Чувашстат [online]. www.chuvash.gks.ru, [cit. 2018-01-29]. Dostupné online. Archivované 2018-01-29 z originálu.
  3. Чебоксарская епархия//Официальный сайт Московского Патриархата Patriarchia.ru [online]. . Dostupné online. Archivované 2016-03-04 z originálu.
  4. Официальный сайт евангелическо-лютеранского прихода Св. ев. Луки [online]. . Dostupné online. Archivované 2016-05-13 z originálu.
  5. Уральское пробство//Евангелическо-лютеранская Церковь Ингрии (ЕЛЦИ) [online]. . Dostupné online. Archivované 2016-04-05 z originálu.
  6. Адресный справочник общин АСД// adventist.su [online]. . Dostupné online. Archivované 2016-12-20 z originálu.
  7. Карта протестантских церквей России [online]. . Dostupné online. Archivované 2016-04-27 z originálu.
  8. Зайцева Е. Община живёт дружно//Газета «Советская Чувашия», 12.10.2013 [online]. . Dostupné online. Archivované 2016-05-12 z originálu.
  9. Чебоксары: община//Еврейский Интернет-клуб (www.ijc.ru — InterJewish Club, IJC) [online]. [Cit. 2016-04-20]. Dostupné online. Archivované 2016-05-05 z originálu.
  10. К 10-летию мечети Булгар//Калининский район г. Чебоксары, 14.12.2015 [online]. . Dostupné online. Archivované 2016-05-07 z originálu.
  11. Структура//Духовное управление мусульман Чувашской Республики [online]. . Dostupné online. Archivované 2016-03-27 z originálu.
  12. Чебоксары стали побратимом донбасского города Тореза [online]. . Dostupné online.
  13. Межмуниципальное сотрудничество Archivované 2019-05-14 na Wayback Machine Внешние связи — официальный сайт администрации города Красноярска.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Čeboksary

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článkov Čeboksary na českej Wikipédii a Чебоксары na ruskej Wikipédii.