České Sliezsko

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
České Sliezsko (zelene) a sliezskymi orgánmi spravované moravske enklávy (červeno) v hraniciach z roku 1920 na mape Česka.
Znak Sliezska. Sliezska orlica

České Sliezsko, do 1918 Rakúske Sliezsko, 19381945 aj Sudetské Sliezsko, zavádzajúco aj Moravské Sliezsko, je historické územie na severovýchode Česka s rozlohou 4 452 km² a zhruba 1 miliónom obyvateľov. Historickým hlavným mestom je Opava. S výnimkou moderného okresu Jeseník (ktorý je súčasťou Olomouckého kraja), je súčasťou Moravskosliezskeho kraja. Na juhu hraničí s Moravou; na juhovýchode so slovenským Žilinským krajom; na východe, severe a juhozápade s Poľským Sliezskom (konkrétne s vojvodstvom Sliezskym, Opolským a Dolnosliezskym).

V rokoch 1918 až 1992 bolo označované tiež ako Československé Sliezsko, v čase po Mníchove (1938–1945), kedy kvôli tradičnej prevahe nemeckého obyvateľstva pripadlo (okrem Frýdecka) nacistickému Nemecku, tiež Sudetské Sliezsko. V rokoch 1918-1928 tvorilo České Sliezsko ako krajina Sliezska jednu z krajín v Česko-Slovenska, potom bolo spojené s Moravou do krajiny Moravskosliezskej, ale na úrovni okresov bola hranica voči Morave ešte zachovaná. Po druhej svetovej vojne bolo České Sliezsko ako zvláštna jednotka reformami štátnej správy úplne zrušené, roku 1948 bolo rozdelené medzi Ostravský a Olomoucký kraj a roku 1960 sa celé stalo súčasťou Severomoravského kraja. V roku 2000 bolo znovu rozdelené medzi Moravsko-sliezsky kraj a Olomoucký kraj (okres Jeseník).

Z väčšej časti je totožné s územím bývalého Rakúskeho Sliezska a obvykle sú do neho zahŕňané aj moravské enklávy v Sliezsku. Hlavnou odlišnosťou od Rakúskeho Sliezska je, že k Českému Sliezsku už nepatrí východné Tešínsko (patriace Poľsku) a naopak je jeho súčasťou Hlučínsko.

K historickému Sliezsku patria aj drobné územia v Krkonošiach a Jizerských horách v Královohradeckom a Libereckom kraji, ktoré získalo Československo roku 1959 od Poľska a sú jedinými časťami bývalého sliezskeho Javorského kniežatstva na území dnešného Česka. Ide o nepatrné územie severovýchodne od Lúčnej búdy v Krkonošiach (patrí k mestu Pec pod Sněžkou v okrese Trutnov), osadu Mýtiny (súčasť mesta Harrachova v okrese Jablonec nad Nisou) a tie časti územia obce Kořenov v okrese Jablonec nad Nisou, ktoré sa rozkladajú ľavom brehu Jizery.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]