Čiara húľav

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Čiara húľav na obrázku z meteorologického radaru

Čiara húľav (angl. squall line) je čiara búrok, ktoré majú spoločnú príčinu vzniku. Tvorí sa pred alebo na studenom fronte. Jej dĺžka môže byť niekoľko desiatok až stoviek kilometrov.[1] Môže prinášať prívalové zrážky, krúpy, časté blesky, silné nárazy vetra, možné sú aj tornáda.

Mechanizmus existencie[upraviť | upraviť zdroj]

V búrkovom systéme sú dobre vyvinuté výstupné a zostupné prúdy. Ochladený vzduch klesá k zemi a šíri sa pod búrkami ako miniatúrny studený front. Pritom vytláča teplý a vlhký vzduch nahor, kde je znova nasatý do búrkového oblaku.[2] Preto môže systém existovať niekoľko hodín a to aj v noci.

Nebezpečenstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Schéma vzniku bow echa (b,c) a comma echa (d)

Najväčšie nebezpečenstvo predstavujú silné nárazy vetra (tzv. downbursty) pri prechode čiary húľav. Sú spojené s existenciou tzv. húľavového frontu (angl. gust front) a ich príčinou je rýchlo klesajúci vzduch z horných vrstiev troposféry. Tieto nárazy môžu spôsobovať značné škody na rozsiahlom území. Najsilnejší vietor je na území, kde sa búrky organizujú do tvaru, ktorý sa podobá luku (na radare charakteristický ako bow echo). Neskôr sa tento útvar mení na čiarku (comma echo). Vtedy sa v severnej časti systému môžu vytvoriť tornáda.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Linia szkwału na poľskej Wikipédii.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. http://www.bourky.cz/slovnik-stormchasera/#s
  2. Archivovaná kópia [online]. [Cit. 2010-10-16]. Dostupné online. Archivované 2012-11-04 z originálu.