Čiernovážska dolina

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
V Čiernovážskej doline

Čiernovážska dolina je najdlhšia dolina na Liptove. Vo východnej časti je súčasťou okresu Poprad, na dlhšom západnom úseku je súčasťou okresu Liptovský Mikuláš. Meria vyše 30 km.

Dolinu vytvorila rieka Čierny Váh, v hornej časti prebieha smerom JJV - SSZ, od osady Vikartovský mlyn JV - SZ. Približne od horárne Biely potok už pokračuje východo-západným smerom a zároveň oddeľuje geomorfologické celky Nízke Tatry na juhu a Kozie chrbty na severe. Začína pod hlavným hrebeňom Nízkych Tatier (podcelok Kráľovohoľské Tatry) a do Liptovskej kotliny ústi nad obcou Kráľova Lehota.

Dolina je zo západu prístupná autom po osadu Čierny Váh, z východu od Šuňavy do obce Liptovská Teplička. V úseku Čierny Váh - horáreň Biely potok je prejazd zakázaný. V doline leží jediná obec, Liptovská Teplička a dve lesnícke osady, Svarín a spomenutý Čierny Váh. Je to dolina s miernym stúpaním, prechádza ňou cyklotrasa. Dolina je zároveň severnou hranicou územia NAPANT-u.

Do hlavnej doliny, ktorá v strednej a dolnej časti vedie rovnobežne s nízkotatranským hrebeňom, ústia viaceré bočné doliny: Veľký Brunov, Ždiarska dolina, Benkovo, Murná dolina, Ipoltica, Muránsko, Vyšný Chmelinec, Nižný Chmelinec, Svarínska dolina. Je prevažne husto zalesnená a široká, na dolnom toku otvorená a porastená lúkami.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Súradnice: 49°00′44″S 19°52′59″V / 49,012217°S 19,883067°V / 49.012217; 19.883067