Čou-kchou-tien

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Svetové dedičstvo UNESCO
Svetové dedičstvo UNESCO
Peking Man Site at Zhoukoudian*
Lokalita Svetového dedičstva UNESCO

Čou-kchou-tien
Štát Čína Čína
Typ kultúrna pamiatka
Kritériá iii, vi
Identifikačné č. 449
Región** Ázia a Pacifik
História zápisu
Zápis 1987  (11. zasadnutie)
* Názov ako je zapísaný v zozname Svetového dedičstva.
** Klasifikované regióny podľa UNESCO.

Čou-kchou-tien (čínsky: 周口店) je dedina ležiaca v Severočínskej nížine 44 km juhozápadne od centra Pekingu v pekinskom obvode Fang-šan. V jej okolí sa nachádza rozsiahly jaskynný systém v ktorom boli nájdené pozostatky prehistorického pekinského človeka i človeka Homo sapiens. Vďaka tomu boli jaskyne v roku 1987 zapísané na zoznam svetového dedičstva UNESCO.

Jedna z jaskýň, obzvlášť rozľahlá, predtým dosahovala rozlohy porovnateľnej s futbalovým ihriskom (150 x 45 metrov, v najvyššom bode výšku 36,6 m). Na severovýchode mala malý vchod. Zhruba pred 400 000 rokmi ju osídlil predchodca človeka, tzv. Pekinský človek (Homo erectus pekinensis) a žil v nej bez prerušenia 200 000 rokov až do doby, než jaskyňu takmer úplne zaplnili odpadkami.

Okolie dediny, známej náleziskom dračích kostí, navštívil švédsky geológ a archeológ Johan Gunnar Andersson, vtedajší poradca banskej rady čínskej vlády, ktorý tu v rokoch 1918 – 1921 najprv sám, neskôr s Rakúšanom Ottom Zdanskym a Američanom Walterom Grangerom vykonával archeologický prieskum.

Jeden zub z tejto lokality identifikoval ako zub primitívneho predchodcu človeka profesor Davidson Black. V roku 1929 tu Pej Wen-Chung našiel prvú ľudskú lebku, čo vzbudilo záujem o túto oblasť v celom svete. Dôkladné vykopávky z rokov 1921 – 1937, na ktorých sa okrem iného podieľali aj Jang Čung-ťien, Ťia Lan-pcho, Pierre Teilhard de Chardin a Franz Weidenreich, obnovené v roku 1959, doteraz odkryli vyše 100 000 kamenných nástrojov, na stovku zubov, štrnásť lebiek a mnoho ďalších kostí celkovo asi zo 140 jedincov druhu Homo erectus, veľmi podobného iným raným formám človeka objavených na Jáve, v Európe, na Blízkom východe i v Afrike.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Čou-kchou-tien na českej Wikipédii.