Šťúr obrovský

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Šťúr obrovský
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Pandinus imperator
Koch, 1841
Synonymá
Škorpión obrovský, šťúr kráľovský
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Šťúr obrovský alebo škorpión obrovský (lat. Pandinus imperator; niekedy do slovenčiny prekladané ako šťúr kráľovský) je druh z čeľade Scorpionidae.

Opis a spôsob života[upraviť | upraviť zdroj]

Je to pravdepodobne najväčší druh škorpióna. Žije v Západnej Afrike. Samec dorastá až do 18 cm. Škorpión je prispôsobený na život vo veľmi vysokých teplotách, najlepšie zo všetkých živočíchov. Aj v najväčšom suchu stráca vďaka pevnému povrchu tela iba jednu desaťtisícinu zo svojich telesných tekutín. Medzi živočíchmi je to absolútny rekord. Bruško škorpióna sa skladá z prednej širšej časti a z užšieho pohyblivého chvosta, na konci ktorého má tŕň s dvoma jedovými žľazami. Chvost je jeho útočnou aj obrannou zbraňou. Živí sa hmyzom a pavúkmi, z ktorých vyciciava telové šťavy. Korisť chytá svojimi klepietkami a potom ohne zadoček hore nad chrbát a omráči ju bodnutím.

Jeho bodnutie nie je bolestivejšie ako bodnutie včely. Jeho jed je takisto porovnateľný s jedom včely. Iba výnimočne môžu nastať u človeka smrteľné alergické reakcie.

Chov[upraviť | upraviť zdroj]

Na chov tohto druhu škorpióna je vhodné terárium už od rozmerov 30 x 30 x 30 cm. Pri chove viacerých jedincov je nutné samozrejme rozmery upraviť. Ako substrát do terária sa používa buď lignocel (kokosová drť), prípadne rašelina. V skutočnosti sa často tieto dva substráty zmiešavajú, pretože rašelina dobre drží vlhkosť (ktorá by mala byť pre tento druh okolo 70 – 85 %), ale zasa je náchylná na plesne. Určite by mala byť výbavou terária miska s vodou a nízky úkryt – najlepšie nejaký kus kôry.

Tento druh sa dá chovať (dokonca sa to odporúča) aj v chovných skupinách 3 – 10 kusov.

Zaujímavosti[upraviť | upraviť zdroj]

Exoskelet tohto druhu po ožiarení ultrafialovým svetlom veľmi pekne dozelena svetielkuje.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]