Šaštínsky potok

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Šaštínsky potok
potok
Zdrojnica Lakšárska pahorkatina
Ústie Myjava
Dĺžka 12,5 km
Povodie Myjava
Rád toku IV.
Hydrologické poradie 4-13-03-074
Číslo recipienta 4-13-03-942
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Šaštínsky potok[1] je potok na Záhorí, na území okresu Senica. Je to ľavostranný prítok Myjavy s dĺžkou 12,5 km a tokom IV. rádu. Na strednom toku preteká územím CHKO Záhorie.

Prameň[upraviť | upraviť zdroj]

Pramení na Borskej nížine[2] juhojuhozápadne od obce Bílkove Humence, v blízkosti samoty Pri Studienke v lokalite Hrúzove lúky, v nadmorskej výške približne 238 m n. m.

Smer toku[upraviť | upraviť zdroj]

Od prameňa tečie sprvu na juhojuhozápad, potom sa stáča a tečie na západ k Mikulášovu. Tu sa stáča a tečie severozápadným smerom k obci Lakšárska Nová Ves, kde mení smer toku na severoseverozápad. Ďalej sa prudko stáča, prechodne tečie na sever, po pribratí Táboriskového kanála pokračuje na severozápad, pričom sa niekoľkokrát vlní. Na dolnom toku, po opustení územia CHKO Záhorie tečie do Šaštína severoseverozápadným smerom, v jeho centre sa stáča a pokračuje k ústiu na krátkom úseku severozápadným smerom.[3]

Geomorfologické celky[upraviť | upraviť zdroj]

Prítoky[upraviť | upraviť zdroj]

Ústie[upraviť | upraviť zdroj]

Do Myjavy sa vlieva na území mesta Šaštín-Stráže, na západnom okraji intravilánu mestskej časti Šaštín v nadmorskej výške cca 168 m n. m.[3]

Obce[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Názvy vodných tokov [online]. Bratislava: Úrad geodézie, kartografie a katastra SR, [cit. 2023-11-23]. Dostupné online.
  2. a b KOČICKÝ, Dušan; IVANIČ, Boris. Geomorfologické členenie Slovenska [online]. Bratislava: Štátny geologický ústav Dionýza Štúra, 2011, [cit. 2023-11-23]. Dostupné online.
  3. a b Mapový portál HIKING.SK [online]. Denník N, [cit. 2023-11-23]. Dostupné online.