Šablóna:Test

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie


Túto dokumentáciu [upraviť] [história] [obnoviť]
Dokumentácia Dokumentácia

Testovacia šablóna je typ šablóny, ktorá nesmie byť používaná v bežných článkoch. Slúži na ukladanie kódu nových šablón alebo na testovanie zmien kódu šablón už existujúcich. Šablónu Test môžete ľubovoľne upravovať a kód v nej zdokonaľovať. Aby testovaciu šablónu nikto iný neupravoval, počas vašej práce, pridajte do jej kódu

 <noinclude>{{Pracuje sa}}</noinclude>

a uložte.

Použitie[upraviť zdroj]

Šablóna sa používa na vývoj novej šablóny, aby sa nevytvárala séria nevyužitých šablón v hlavnom mennom priestore.

Alebo na zmeny existujúcej šablóny, bez zásahu do vzhľadu článkov počas úpravy tejto šablóny. Kód existujúcej šablóny, ktorú chcete zmeniť alebo zdokonaliť, skopírujte do tejto šablóny a potom upravujte. Je dôležité, aby novšia verzia spracovávala aj pôvodné parametre. Urobte si prieskum, ako sú v článkoch používané, nespoliehajte sa len na dokumentáciu existujúcej šablóny. Pokiaľ niektorý parameter v novšej verzii už nechcete používať, musíte ho odstrániť aj z článkov. Vhodnejšie je parameter nahradiť.

Kontrola funkcionality[upraviť zdroj]

Na kontrolu, či kód šablóny pracuje s parametrami správne existuje viacero spôsobov:

  • použite {{Test}} a jej parametre pomocou stránky pre rozbalenie šablón,
  • zavolajte šablónu z pieskoviska,
  • zavolajte šablónu z článku, ktorý by mal šablónu používať. Tento postup je najvhodnejší pri zmene existujúcej šablóny. V článkoch, ktoré šablónu používajú, stačí nahradiť názov šablóny na Test, napríklad "Infobox Politik" na "Test". Pri takomto kontrolovaní použite NÁHĽAD, článok so šablónou Test neukladajte. Sledujte zmeny v článku na konkrétnych, starých, už vyplnených parametroch.

Uloženie a ukončenie práce[upraviť zdroj]

Novú, hotovú a skontrolovanú šablónu vhodne umiestnite do menného priestoru šablón "Šablóna:XY". Názov novej šablóny zvoľte vhodne podľa typov uvedených v článku Wikipédia:Šablóny alebo pre ňu príbuzných šablón. Šablónu nezabudnite zaradiť do vhodnej kategórie v rámci Kategória:Šablóny a vytvoriť jej dokumentáciu! V dokumentácii uveďte všetky parametre, ktoré šablóna používa.

Pri úprave existujúcej šablóny, dbajte na kontrolu funkcionality a spätnú kompatibilitu! Pred/po úprave je vhodné zanechať odkaz na diskusnej stránke šablóny, čo sa so šablónou plánuje/urobilo. Nezabudnite aktualizovať dokumentáciu existujúcej šablóny, uveďte nové parametre alebo popíšte nové správanie.

Vyprázdnenie šablóny Test[upraviť zdroj]

Po skončení práce kód testovacej šablóny vymažte, aby ju mohol použiť niekto iný. Aby sa zobrazila táto informácia, do prázdnej šablóny Test vložte kód

<noinclude>{{Dokumentácia}}</noinclude>

a uložte.


Ak máte otázku k tejto šablóne, alebo potrebujete jej rozšírenie a neviete ho správne naformátovať, pýtajte sa v diskusii k šablóne. Pokiaľ je potrebné šablónu urgentne opraviť, obráťte sa na technickú podporu. Na testovanie šablóny môžete vytvoriť testy šablóny.