Šalvia lekárska

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Šalvia lekárska
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Salvia officinalis
L.
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Šalvia lekárska (Salvia officinalis) je poloker z čeľade hluchavkovité (Lamiaceae), široko využívaný v medicíne aj v kuchyni.

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Šalvia lekárska je 30 – 80 cm vysoký poloker. Listy sú zelenkasté až striebristé a majú vajcovitý až kopijovitý tvar. Dĺžka listov Šalvie lekárskej je 5 až 10 cm.

Liečivé účinky[upraviť | upraviť zdroj]

Čaj zo šalviových listov sa pije pri kašli a pri poruchách trávenia (nadúvaní, hnačke). Tiež sa používa na zmiernenie nadmerného potenia (zvonka i zvnútra) – často býva súčasťou krémov proti poteniu nôh. Zvonku sa používa ako kloktadlo pri zápaloch horných dýchacích ciest alebo pri bolestiach zubov a paradentóze.

Pri vnútornom použití majú mnohé pozitívne účinky na ľudské zdravie najmä vňať a listy. Často sú využívané pri žalúdočných a črevných problémoch, ako aj pri ťažkostiach so žlčníkom či nadúvaním. Popísaný je však aj pozitívny vplyv na krvný beh a nervovú sústavu. Šalvia lekárska má tiež protizápalové, antivirotické a antibakteriálne účinky. Navyše zabraňuje nadmernému poteniu, a to najmä v období puberty či klimaktéria. Vnútorné použitie je doporučované tiež pri nadmernej tvorbe materského mlieka a ženám vie pomôcť aj pri komplikáciách spojených s nepravidelnou menštruáciou.

Najčastejšie použitie Šalvie je pri varení mäsa, cestovín, omáčok a liečbu vysokého krvného tlaku.[1]

Príznaky[upraviť | upraviť zdroj]

Nie je vhodné požívanie šalvie v období dojčenia, z dôvodu straty materského mlieka.

Použitie v kuchyni[upraviť | upraviť zdroj]

Sušené i čerstvé listy šalvie sa používajú ako korenina pri príprave mäsových pokrmov (napr. na pečené bravčové mäso). Dodáva jedlu intenzívnu horkastú chuť, preto sa odporúča používať s mierou (najmä čerstvú). Šalvia lekárska je vhodná tiež do rôznych plniek a omáčok.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. HERBACEA. Herbacea.sk [online]. 2016-10-07, [cit. 2016-11-05]. Dostupné online. Archivované 2016-11-06 z originálu.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]