Škoda 06 T

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Škoda 06T)
Škoda 06 T
Výrobné údaje
Typ06 T
VýrobcaŠkoda Transportation
Technické údaje
Dĺžka (bez spriahadiel)29 490 mm
Šírka2 460 mm
Výška3 500 mm
Max. rýchlosť70 km/hod.
Rozchod950 mm
Obsaditeľnosť
Miest na sedenie44
Miest na státie235
Motory a elektrická výzbroj
Výkon4x115kW
Logo Wikimedia Commons multimediálny obsah na Commons
Výroba električky tohto typu v továrni Škoda Plzeň

Škoda 06 T (nazývaná aj "píštalka") je česká päťčlánková, nízkopodlažná električka, ktorá vychádza z typu Škoda 05 T (Vektra).

Konštrukcia[upraviť | upraviť zdroj]

06 T je obojsmerný, šesťnápravový motorový čiastočne nízkopodlažný električkový vozeň. Má päť článkov, spojené sú kĺbmi (tzv. harmonikami). Na oboch stranách sú výsuvné dvere (jedny jednokrídlové, štvoro dvojkrídlových).

Vozidlo konštrukčne aj dizajnovo vychádza z vozidla Škoda 05 T (Vektra), ktoré bolo vyrobené v počte jeden kus predovšetkým pre skúšky, v roku 2004 pri testoch v Plzni aj prepravovala cestujúcich. Krajné podvozky sú na trakčných pevných podvozkoch, stredný na klasickom nízkopodlažnom podvozku, druhý a štvrtý článok je zavesený medzi nimi. Podiel nízkej podlahy (350 mm nad temenom koľajnice) dosahuje 65 %, zvyšok podlahy je vo výške 620 mm nad temenom. Elektrická výzbroj je umiestnená na streche. Zaujímavosťou je, že vozidlo je plne klimatizované.

Električka bola skonštruovaná pre talianske mesto Cagliari na ostrove Sardínia. Atypický má preto rozchod koľají – 950 mm. Preto je 06 T vybavená špeciálnymi podvozkami pre tento rozchod. Môže ale jazdiť aj na štandardnejších rozchodoch – 1 000 mm (napr. v Bratislave) a na normálnom 1 435 mm (napr. v Košiciach a väčšine miest v Európe).

Prevádzka v zahraničí[upraviť | upraviť zdroj]

Výroba prebieha od roku 2006. Prvé vozne by mali byť do Cagliari dodané čoskoro, celkom má byť do Cagliari dodaných 9 vozidiel. Prvé vozidlo bolo vystavené na výstave InnoTrans 2006 v Berlíne.

Prevádzka na Slovensku[upraviť | upraviť zdroj]

Električka Škoda 06 T sa bez cestujúcich testovala od 18. októbra do 12. novembra 2006 v Bratislave, pretože rozchod koľají je podobný rozchodu v Cagliari. Počas tohto testu si získala nelichotivú prezývku "píštalka".

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Škoda 06 T

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]