Škoda 1Tr

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Škoda 1Tr
TypŠkoda 1Tr
VýrobcaŠkoda Plzeň
Prototyp(y)1936
Vyrobených kusov1
Technické údaje
Dĺžka10 330 mm
Šírka2 350 mm
Výška3 070 mm
Pohotovostná hmotnosť10 370 kg
Max. rýchlosť46 km/h
Obsaditeľnosť
Miest na sedenie29
Miest na státie44
Motory a elektrická výzbroj
Počet a výkon motorov1×66,2 kW

Škoda 1Tr bol prvý trolejbus vyrobený vo Škodových závodoch. Zároveň išlo tiež o jeden z troch trolejbusov, ktoré boli určené pre začatie trolejbusovej dopravy v Prahe

Konštrukcia[upraviť | upraviť zdroj]

Podvozok trolejbusu 1Tr mechanicky vychádzal z nákladného automobilu Škoda 553, bol iba upravený pre dosadenie trakčného motora a elektrickej výzbroje. Karoséria pre takto upravený podvozok bola vyrobená vo Škodových závodoch v Mladej Boleslavi, elektrickú výzbroj dodali tie isté závody z Plzne. Skriňa bola drevená, spevnená kovovými výstuhami a zvonku oplechovaná. Na streche umiestnené zberača museli byť na troleje nasadzované pomocou tyče.

Išlo o trojnápravový trolejbus (hnacia bola tretia náprava). Bol vybavený tromi brzdami – elektrickú rekuperačnú, pneumatickú prevádzkovú a ručnú. Bol určený pre ľavostrannú prevádzku, preto boli v ľavej bočnici umiestnené dvoje dvojdielne skladacie dvere. Vodič trolejbusu mal pre vstup na svoje stanovište k dispozícii ešte malé dvierka v pravej bočnici. Po vzniku Protektorátu bol voz prestavaný na pravostrannú prevádzku.

Prototyp[upraviť | upraviť zdroj]

Prototyp (a tiež jediný vyrobený voz tohto typu) bol vyrobený v roku 1936. Spolu s prototypmi trolejbusov Praga TOT a Tatra T 86 bol určený pre prvú česko-slovenskú "modernú" trolejbusovú prevádzku v Prahe. Voz 1Tr dostal evidenčné číslo 301 a jazdil až do roku 1955, kedy bol odstavený. O rok neskôr bol vyradený zo stavu pražských trolejbusov a bol odovzdaný Národnému technickému múzeu, ktoré však tento unikátny voz v roku 1961 sešrotovalo.

Prevádzka[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1936 bol vyrobený jediný voz.

Súčasný stať Mesto Stránka Typ Roky dodávok Počet vozov Evidenčné čísla
pri dodaní
Poznámky Zdroj
Česko Česko Praha stránka 1Tr 1936 1 301    

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Škoda 1Tr na českej Wikipédii.