Škoda Sentinel

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Škoda Sentinel

Škoda Sentinel bol parný nákladný automobil, vyrábaný v závode Škoda v rokoch 1924 - 1935 podľa licencie anglickej firmy The Sentinel Wagon Works Ltd. Toto pomalé, ale výkonné vozidlo bolo dodávané ako napr. valník, kropiaci či smetiarsky voz, sklápač. Konkurenciu tvorili vozy vyrábané podľa licencie firmy Garrett pod názvom Adamov-Garrett v rokoch 1925 -1927.

Opis konštrukcie[upraviť | upraviť zdroj]

Podľa vtedajších noriem išlo o konvenčný stroj. Pohon zabezpečoval dvojvalcový ležatý parný stroj uložený pred zadnou nápravou. Vŕtanie bolo 170 mm a zdvih 230 mm. Pri tlaku pary 19 atmosfér a otáčkach 250 za minútu dával výkon 70 konských síl. Kotol bol trubkový stojatý. Umiestnený bol v prednej časti rámu. Výhrevná plocha bola 5,06 m2. Spaľoval koks, uhlie, drevné uhlie, prípadne aj drevo. Najvhodnejšie palivo bolo koks. Prenos hnacej sily na zadnú nápravu bol pomocou (na dnešnú dobu netradične) reťazí. Nimi sa poháňali zdvojené kolesá. Podvozok bol zložený z dvoch pozdĺžnych nosníkov tvaru U, ktoré boli prepojené a zozvárané. V zadnej časti rámu bol uložený zásobník na 800 litrov vody. Kolesá boli oceľovo-liatinové s gumovými obručami, predné mali priemer 900 mm, zadné zdvojené 1050 mm. Neskoršie vyrobené vozy mali kolesa s rovnakým priemerom. Voz sa riadil volantom umiesteným na pravej strane v kabíne. Čeľusťové brzdy pôsobili len na zadné kolesá, voz bolo ešte možné brzdiť uzavretím pristupu pary do parného stroja, ktorý potom pôsobil ako kompresor - to bola veľká výhoda oproti vtedajším vozom so spaľovacím motorom. Karoséria bola z dreva a ocele, v kabíne bol prístup k zásobníku uhlia s kapacitou 300 kg. Užitočná hmotnosť bola 5 ton, akčný rádius 40 km pri prevádzkovej rýchlost 15-25 km/hod.

Prevádzka[upraviť | upraviť zdroj]

Príprava na jazdu trvala 30 minút a zahŕňala doplnenie vody a paliva, rozkúrenie a premazanie. Výhodou oproti vozom so spaľovacím motorom bola, okrem spomínaných brzdných vlastností, menšia opotrebovanosť pohyblivých súčiastok vyplývajúca z nižších prevádzkových otáčok parného pohonu, nižsia spotreba oleja a taktiež nižšie prevázkové naklady.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Škoda Sentinel na českej Wikipédii.