Škorpión I.

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Škorpión I.

Obdobie panovania
0. dynastia
5300–3000 (±300) pred Kr.

Meno

Škorpión

Iné formy menaScorpion, Selk, Selkh, Skorpion
HrobkaAbydos, U-j

Škorpión I. bol faraón Horného Egypta počas preddynastického obdobia okolo roku 3150 pred Kr. Predpokladá sa, že žil v Džanete storočie alebo viac pred jeho známejším menovcom, kráľom Škorpiónom z Nechenu. Jeho hrobka sa nachádza na pohrebisku čenejskej dynastie v Abyde.

Meno tohto kráľa zostáva záhadou. Je zapísané hieroglyfom v podobe škorpióna, ktorého čítanie nie je dokázané, preto je nazývaný iba „Škorpión“. Môže mať súvis s egyptskou bohyňou-škorpiónom Selket.

V nedávnej dobe objavil prof. John Darnell z Yale University 5 000 rokov starý nápis, ktorý obsahuje Škorpiónovo meno a zobrazuje jeho víťazstvo nad iným preddynastickým panovníkom, možno kráľom nakádskej kultúry. Meno porazeného či možno miesto, kde došlo k stretu, je nazvané Hlava býka. Značka s rovnakým významom bola nájdená aj v Škorpiónovej hrobke.

Meno je známe aj z nápisov na džbánoch, ktoré sa našli v hrobke U-j v archeologickej lokalite Umm el-Káb, kedysi pohrebisko hlavného regionálneho sídla Abdžu (Abydos), neskôr centra 8. hornoegyptského kraja. V hrobke sa okrem 400 spomínaných džbánov našlo množstvo ďalších artefaktov spojených s ranými dejinami Egypta, medzi iným slonovinové štítky, keramika, pozostatky drevenej skrinky, herných predmetov a kráľovského žezla zo slonoviny.[1]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Baker 2008, s. 351

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • Baker, Darrell (2008) (anglicky), The encyclopedia of the Egyptian pharaohs, Oakville, CT: Bannerstone Press, ISBN 9780977409440 

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]