Špeciálne operácie

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Príslušníci 5. pluku špeciálneho určenia vo východnom Afganistane.

Špeciálne operácie sú vojenská činnosť uskutočňovaná špeciálne vytvorenými, organizovanými, vybratými, vycvičenými a vybavenými silami využívajúcimi nekonvenčné techniky a spôsoby činnosti.[1][2] Môžu byť vykonávané nezávisle od konvenčných vojenských operácií alebo v spojení s nimi. Primárnym cieľom je dosiahnutie politických alebo vojenských cieľov, pri ktorých konvenčná požiadavka na silu neexistuje alebo by mohla nepriaznivo ovplyvniť celkový strategický výsledok. Špeciálne operácie sa zvyčajne uskutočňujú nízkoprofilovým spôsobom (spravidla malými oddielmi – silami pre špeciálne operácie), ktorý má za cieľ dosiahnuť výhody rýchlosti, prekvapenia a náhleho úderu proti nič netušiacemu cieľu. Špeciálne operácie sa zvyčajne vykonávajú s obmedzeným počtom vysoko vyškolených profesionálov, ktorí sú prispôsobiví, nezávislí od seba, sú schopní pracovať vo všetkých prostrediach a môžu využívať nekonvenčné bojové zručnosti a vybavenie. Špeciálne operácie sa zvyčajne realizujú prostredníctvom špecifickej špecializovanej výzvednej služby.[3]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. SOŠ 3680 AAP-6 Slovník termínov a definícií NATO. 6. vyd. December 2016, s. 599.
  2. Pozri bližšie: SOŠ 2523 Spojenecká spoločná doktrína pre špeciálne operácie.; AJP-3.5 Allied Joint Doctrine for Special Operations. Edition A Version 1. December 2013.
  3. Special operations library [online]. ShadowSpear.com, [cit. 2017-11-24]. Dostupné online. Archivované 2013-10-20 z originálu. (po anglicky)