Šrírangapattanam

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Šrírangapattanam (v anglickom prepise Shrirangapattana, Srirangapattana, Srirangapatna, Srirangapatnam, anglický názov Seringapatam) je mesto v juhoindickom spolkovom štáte Karnátaka. Leží na 5 km dlhom ostrove na rieke Kávérí (Cauvery), asi 16 km severovýchodne od Maisúru. V r. 1991 tam žilo 21 905 obyvateľov.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Mesto je historicky významné. Koncom 9. storočia tu bol vybudovaný hinduistický chrám, neskôr tu dali vybudovať králi Vidžanajagarskej ríše pevnosť. Od 1610 do 1799 bolo hlavným mestom Maisúrskeho kráľovstva. V polovici 18. storočia napadli pevnosť Maráthi, ale pevnosť sa im ani po úpornom boji s oddielmi islamského generála Haidara Alího nepodarilo dobyť. Neskôr sa de facto stal vládcom Maisúr a ako jeho predchodcovia spravoval svoju ríšu zo Šrírangapattanamu. Syn a následník Haidara Alího Típú Sultán, na konci 18. storočia čelil oveľa nebezpečnejšiemu protivníkovi, anglickým koloniálnym snahám v Indii, bol v r. 1792 v jeho vlastnom hlavnom meste Britmi porazený. Jeho pokus vymaniť sa z britského područia sa nepodaril, lebo 1799, v štvrtej maisúrskej vojne, zaútočili Briti opätovne a zničili Šrírangapattanam. Típú Sultán pritom prišiel o život. Potom mesto stratilo význam. Dnes je malým provinčným mestom v spolkovom štáte Karnátaka.

Stavebné pamiatky a pozoruhodnosti[upraviť | upraviť zdroj]

Britmi zničený Šrírangapattanam je dnes v ruinách, niekoľko časti stavby je ale ešte celkom zachovaných. Šrírangapattanam sa stáva obľúbeným cieľom výletov pre indických turistov a je aj cieľom zahraničných návštevníkov.

  • Pevnosť

Pevnosť na západe ostrova je obklopená dvojitým múrom. Na mieste, na ktorom Briti prelomili múr a tým Tipu Sultánove vojsko prekvapili, je dnes obelisk. Tak isto je označené aj miesto smrti Tipu Sultána. Okrem toho je prístupná hladomorňa, v ktorej boli väznení britskí vojaci zajatí sultánom.

Chrám Sri-Ranganathaswamy v Shrirangapattane
  • Chrám Sri-Ranganathaswamy

Za pevnostným múrom zdvíha sa chrám Sri-Ranganathaswamy založený v r. 894. Od jeho názvu je odvodený aj názov mesta (Ranganatha, jedna z podôb boha Višnu). Chrám patrí k najposvätnejším, najväčším a najvýraznejších chrámom štátu Karnataka. Sami Hyder Ali a Tipu Sultán, aj keď moslimovia, podporovali a chránili chrám. Jedna legenda hovorí, že Tipu Sultán tam aj prinášal obete. Z architektonického hľadiska je chrám zmesou stavebných štýlov hoysala a vijayanagar. Má pôsobivý gopuram a obvodový múr. Vo vnútri sa nachádza mosadzný stĺp s vyobrazením boha Višnu pri odpočinku na hadovi Anantha.

  • Jama Masjid (mešita)

Túto mešitu založil v r. 1784 Tipu Sultán. Stojí tiež za pevnostným múrom, neďaleko jedného zachovaného zbrojného skladu. Charakteristickým znakom tohoto elegantného, dvojposchodového chrámu božieho je filigránska dvojica minaretov.


Daria Daulat Bagh in Shrirangapattana
  • Daria Daulat Bagh (Letný palác Tipu Sultána)

V r. 1784 nechal postaviť tento krásny palácTipu Sultan v štýle severoindických Mogulov. Takmer celý je z tíkového dreva. Dvojposchodová stavba stojí na štvorcovej základni uprostred veľkého a veľkoryso koncipovaného parku. So sčasti pozlátenými vnútornými stenami a s maľbami na stene. Palác je zvonku obklopený verandou, ktorá je tiež pokrytá maľbami. Dnes je tam múzeum, kde sú vystavené rôzne predmety z doby a tiež z majetku Tipu Sultána.

  • Mauzóleum Gumbaz

V rodinnej hrobke Gumbaz sú od 1784 pochovaní Hyder Ali, jeho manželka Fatima Begum a Tipu Sultán. Pozoruhodné sú snehobiela cibuľovitá kupola, nádherná ozdobená fasáda a ťažké ebenové dvere s intarziou zo slonoviny. V blízkej záhrade je mešita, malý kresťanský kostol ako aj hroby iných rodinných príslušníkov. Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku na nemeckej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).