Štátna meštianska škola a vila riaditeľa, Nitra

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Štátna meštianska škola a vila riaditeľa je budova v Nitre. Je pomerne málo známou avšak pozoruhodnou funkcionalistickou stavbou medzivojnového obdobia je budova pôvodnej štátnej meštianskej školy v Nitrianskej štvrti Číneš. S výstavbou budovy sa začalo v roku 1933 za prítomnosti vtedajšieho ministra školstva dr. Ivana Dérera a do užívania bola odovzdaná v roku 1937. Školu vtedy pomenovali „Jubilejná štátna meštianska obvodná škola“. Po viacerých organizačných zmenách dostala škola 3. septembra 1973 nové meno – Základná škola Rudolfa Jašíka. Dnes, po roku 1989 dostala opäť svoje pôvodné meno – Základná škola kniežaťa Pribinu.

Budova je označená bronzovou tabuľou so stručným popisom kultúrnej pamiatky.

Architektonické riešenie[upraviť | upraviť zdroj]

Budova je viacpodlažným objektom, ktorý bol po svojom vzniku jednoduchosťou a modernosťou príkladom pre svoje okolie. Na čelnej strane budovy nad vchodom bola umiestnená freska od grafika Michala Bíru - motív robotníka a matky, ktorí dvíhajú ruky a matka zdvíha svoje dieťa k slnku. Štátny znak a umelecký nápis z kovu na priečelí budovy vytvoril nitriansky sochár Július Bartfay.

Objekt má asymetrický trojkridlový pôdorys, ktorý pripomína najslávnejšiu nemeckú školu - budovu Bauhausu, ktorú navrhol architekt Walter Gropius. Táto bola architektovou inšpiráciou aj pre čisté a bezozdobné tvary. Výnimočné je pri tejto stavbe tiež uplatnenie asymetrie sledovaním funkčných požiadaviek i výtvarný princíp, ktoré sú dovedené do dôsledkov.

Vstup do tohto objektu sa nachádza netypicky na nároží – je orientovaný smerom k centru mesta, hlavné schodisko je otvorené do veľkého bočného vestibulu. Vpravo od vstupu vystupuje do popredia krídlo s telocvičňou. Učebne sú orientovane do dvora. Za školou postavili, podľa dobových zvyklosti, vilu pre riaditeľa – smerom k Wilsonovmu nábrežiu. Tato ma jednoduchú kubickú formu. Výrazným architektonickým prvkom je polkruhová markíza. V súčasnosti v nej sídli materská škôlka. Súčasťou celého komplexu bol aj robotnícky klub.

Základné údaje[upraviť | upraviť zdroj]

Použitá literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • Foltýn, L.: Slovenská architektúra a Česká avantgarda 1918-1939, Bratislava, SAS 1933
  • Dulla, M. – Moravčíková, H. a i.: Architektonické diela 20. storočia na Slovensku. Architektúra & Urbanizmus, 30-36, 1998
  • Dulla, M. – Moravčíková, H.: Architektúra Slovenska v 20. storočí, Bratislava, 2003
  • Dulla, M.: Slovenska architektúra od Jurkoviča po dnešok, Bratislava, 2007

Súradnice: 48°18′42″S 18°05′27″V / 48,311552°S 18,090786°V / 48.311552; 18.090786