Štefan III. (pápež)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Štefan III. (IV.)
94. rímsky biskup
Štefan III.
Funkcie a tituly
Pontifikát
7. august 768 – 24. január 772
Predchodca sv. Pavol I. Hadrián I. Nástupca
Biografické údaje
Rodné menoStephanus
Narodeniecca. 720
Sicília, Byzantská ríša
Úmrtie24. január 772
Rím, Pápežský štát
PochovanýBazilika sv. Petra, Vatikán
Svätenia
Cirkevrímskokatolícka
Pápež
Voľba7. august 768
Odkazy
Štefan III. na catholic-hierarchy.org angl.
Spolupracuj na Commons Štefan III.
Kompletný zoznam pápežov

Štefan III. (IV.) (lat. Stephanus; * cca. 720, Sicília, Byzantská ríša - † 24. január 772, Rím, Pápežský štát) bol 94. pápež rímskokatolíckej cirkvi. Pápežský úrad zastával od 7. augusta 768 do svojej smrti.

Biografia[upraviť | upraviť zdroj]

Hneď po svojom zvolení poslal na franský dvor misiu, ktorá oznámila kráľovi zvolenie nového pápeža a pozvala franských biskupov na synodu, ktorá mala byť konaná v nasledujúcom roku. Po smrti franského kráľa Pipina III. prijali misiu jeho synovia Karol a Karolman, ktorí žiadosti vyhoveli. Synoda riešila hlavne otázku nedávneho vládnutia protipápeža Konštantína, spálila dekrét o jeho zvolení a prehlásila ho za neplatný; ale riešila aj otázku obrazoborectva, zavrhla východný obrazoborecký koncil z Hierie a schválila uctievanie obrazov.

Pápež bol nepriateľom longobardského kráľa Desideria. Roku 770, keď si franský cisár Karol Veľký v snahe podporovať novú zahraničnú politiku vzal dcéru Desidera, pápež toto manželstvo preklial. Karol sa v roku 771 nakoniec rozviedol, kvôli čomu si znepriatelil Desideria.

Štefan mal pocit, že má notár Christofer v Ríme priveľkú moc, preto uzavrel so svojim nepriateľom Desiderom spojenectvo. Neskôr Christofera zajal a vydal franskému kráľovi naletiac na to, že kráľ daruje pápežovi ďalšie územie. Pápež to vysvetlil tak, že ho chcel Christofer zabiť, ale zachránil ho jeho "priateľ" Desiderius.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • ŠTEFAN III. (IV.). In: KELLY, J. N. D. Pápeži dvoch tisícročí : od sv. Petra po Jána Pavla II. Preklad Otto Havrila; ilustrácie Monika Čulenová. Vyd. 1. Bratislava : Roal, 1994. 288 s. ISBN 80-88706-00-9. S. 77 – 78.


Predchodca:
Pavol I.
Pápežský znak Pápež
Štefan III. (pápež)
(zoznam)
Pápežský znak Nástupca:
Hadrián I.