Štefan Rokos

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Štefan Rokos
pedagóg
Narodenie1793
Banská Bystrica
Úmrtie2. máj 1864
Banská Bystrica

Štefan Rokos (známy aj ako Štefan Rochos, Rokosz, Rochosz) (* 1793 [alebo 1794], Banská Bystrica – † 2. máj 1864, Banská Bystrica) – bol pedagóg – učiteľ, ornitológ, preparátor a entomológ, hlavne lepidopterológ a maliar prírodnín, prevažne hmyzu. Jeho pravé meno bolo Štefan Rochos (tak sa i podpisoval).

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Za svojho života bol dvakrát ženaty. Prvá manželka Anna, rodená Hlaváčová. Druhá manželka Júlia, rodená Stärkenreifová bola učiteľka. Mal dvoch synov: Samuela Rokosa (? – 1866), ktorý bol učiteľom v detskej opatrovni a druhého syna Karola Rokosa, ktorý bol učiteľom v Dobrej Nive a v Pliešovciach.

Organizátor učňovského školstva a predškolskej výchovy. Vo vzdelávaní uplatňoval anglické výchovné systémy. Správca a učiteľ detskej opatrovne v Banskej Bystrici (od 30. rokov 19. stor.). Remeselnícku mládež banskobystrických cechov vychovával podľa anglického vzoru medeľných škôl (od roku 1854). Pri výchove uplatňoval a využíval svoju záľubu v prírodovede, vypchaté živočíchy a kresby motýľov, ako i rôzne remeselné výrobky, za pomoci ktorých viedol žiakov k poznávaniu prírody a láske k nej. Súčasťou jeho vyučovania bol i spev, tanec a telesná výchova. Deti dostávali i základy jazykovej výchovy v maďarčine, slovenčine i nemčine. Učňov, ktorí boli zanedbaní učil čítať, písať a počítať. Pokročilejších a šikovnejších učňov a tovarišov učil viesť korešpondenciu a účty. Znalec vtákov a motýľov, špecialista na preparovanie zvierat. Venoval sa aj maľovaniu. Vlastnil zbierku motýľov, vypchaných zvierat a ich malieb, ktorú vystavoval na priemyselnej výstave v Londýne a v Banskej Bystrici počas 4. schôdze Uhorského lesníckeho spolku (1853).

Počas svojho života bol členom viacerých prírodovedeckých spoločností: (Kráľovská uhorská prírodovedecká spoločnosť v Pešti a Prírodovedecká spoločnosť v Altenburgu). Bol tiež vyznamenaný diplomom prírodovedného spolku v Pešti.

Štefan Rokos (Rochos) zomrel 2. mája 1864 v Banskej Bystrici.

Častejšie ho v literatúre nájdeme pod menom Štefan Rokos. Jeho portrét sa zrejme nezachoval.

Literatúra a zdroje informácií[upraviť | upraviť zdroj]

  • Slovenský biografický slovník, zv. V: (R – Š), Matica Slovenská, Martin, Rokos Štefan: 107 – 108.
  • Okáli, I. et kol.: 1996: Slovník slovenských zoológov a zoológov so vzťahmi k územiu Slovenska. Stimul, Bratislava, 137 pp: 100.
  • Koleška, Z.: 1998, Rokos (Rokosz, Rochosz) Štefan, 206, In: Seznam biografií československých entomologů (entomologové nežijíci) – II. Dodatky, doplňky a opravy biografických hesel „Seznamu biografií čs. entomologů (entomologové nežijíci) – I“ ve svazcích 1 – 15 z let 1979 – 1995, Klapalekiana, 34 (Suppl.): 1 – 238.
  • Gaedike, R. & Groll, E. K. eds. 2001, Entomologen der Welt (Biografien, Sammlungsverbleib). Datenbank, DEI Eberswalde im ZALF e. V.: „Rokos Štefan“: (internet).
  • Groll, E. K. [ed.]: 2006, Entomologen der Welt (Biographien, Sammlungsverbleib). Datenbank 2. Version, DEI im ZALF e. V.: „Rokos Štefan“: (internet).
  • Cabanová, V.: 2007, Zakladateľka anjelských záhrad. Mária Terézia Brunšviková – priekopníčka predškolskej výchovy. Človek a doba, História, 6, 24 – 26: (Rokos: p. 25).
  • Straka, V. et Kříž, K.: 2007, Štefan Rochos – "Motýle". In: Zborník Slovenského národného múzea v Martine C1, Etnografia, 48, 117 – 120 + 2 obr.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]