Štrkáč texaský

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Štrkáč texaský
Stupeň ohrozenia
IUCN stupne ohrozeniaVyhynutýVyhynutýVyhynutý vo voľnej prírodeKriticky ohrozenýOhrozenýZraniteľnýTakmer ohrozenýOhrozenýNajmenej ohrozenýNajmenej ohrozený
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Crotalus atrox
Baird & Girard, 1853
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Štrkáč texaský (lat. Crotalus atrox) je najnebezpečnejší[chýba zdroj] severoamerický štrkáč, má najvyšší podiel na ľudskej úmrtnosti po uhryznutí. Tento veľký štrkáč patrí do čeľade vretenicovité (Viperidae).

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Dospelé jedince merajú 120 – 180 cm. Samce sú väčšie než samice. Sfarbenie je zvyčajne šedo-hnedé, ale môže byť aj ružovo-hnedé, tehlovočervené, žlté, ružové alebo kriedovo-biele. Na tele má štrkáč 24 – 25 chrbtových škvŕn, ktoré sú tmavohnedej, hnedej a šedej farby. Najprv majú chrbtové škvrny obdĺžnikový tvar, neskôr tvar šesťuholníka a nakoniec výrazný tvar diamantu. Na chvoste je 2 – 8 čiernych pruhov oddelených medzerami. Štrkáč ma biele brucho, ktorého šupiny sú veľmi zložené a nemá žiadne chrbtové škvrny.

Rozšírenie[upraviť | upraviť zdroj]

Vyskytuje sa v USA (západný Arkansas, Oklahoma, Texas, Arizona, Nevada, juhovýchodná Kalifornia, Kansas a v kraji Ellsworth) a v Mexiku (Nuevo León, Coahuila, Chihuahua, Sonora, severovýchod Baja California, severná Sinaloa, severovýchodne Durango, Zatacetas, San Luis Potosí, severný Veracruz a Querétaro).

Habitat[upraviť | upraviť zdroj]

Žije na stepiach, v lesoch, bušiach a púštiach.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Texas-Klapperschlange na nemeckej Wikipédii.