Žákova skála

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Žákova skála
Horné partie skaly
Výhľad západným smerom
Celkový pohľad na okolie skaly od juhu

Žákova skála je osamotené silicitové skalisko, pozostatok opusteného kameňolomu, v katastrálnom území Běloky, okres Kladno. Ide o významnú geologickú lokalitu, jednu z dvoch posledných dochovaných svojho druhu na Kladensku (spolu s prírodnou pamiatkou Žraločí zuby).

Poloha[upraviť | upraviť zdroj]

Skala sa nachádza asi 15 km zsz. od centra Prahy a 1,1 km jz. od Bělok, pri ceste do Dobrovízi, blízko samoty Žákův Mlýn (odtiaľ niekedy tiež označovaná ako Skála u Žákova Mlýna). Vystupuje nenápadne, takmer skrytá v okolitej zeleni, po pravej strane plytkého údolia Dobrovízského potoka, tesne pred jeho vyústením do potoka Zákolanského. Geomorfologicky Žákova skála patrí k celku Pražská plošina, podcelku Kladenská tabuľa a okrsku Hostivická tabuľa[1]. Nadmorská výška lokality sa pohybuje okolo 325 – 330 m.

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Silicity proterozoického veku tu vystupujú niekoľko metrov nad povrch. Tento výstup ešte obnažil drobný stenový kameňolom (dnes opustený). Vývoj v neskorších geologických obdobiach, kedy sa skalisko nachádzalo pri morskom pobreží, dokladajú stopy príbojová príbojovej abrázie. Vrchné partie skaly predstavuje takmer školskú ukážku transgresie – je čiastočne prekrytá vrstvou ílovcových sedimentov z obdobia vrchnej kriedy (stupeň spodný turon). V týchto vrstvách sa dochovalo množstvo skamenelín, najmä ustríc.

Ochrana[upraviť | upraviť zdroj]

Lokalita je výhľadovo odporúčaná na ochranu formou prírodnej pamiatky. Pre jej uchovanie je podstatné bojovať proti vyskytujúcemu sa čiernemu skládkovaniu a zabrániť prípadnému neschválenému lámaniu kameňa či získavaniu skamenelín.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Břetislav Balatka, Jan Kalvoda – Geomorfologické členění reliéfu Čech (Kartografie Praha, 2006, ISBN 80-7011-913-6)
  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Žákova skála na českej Wikipédii.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]