Žela Inovecká

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Žela Inovecká
slovenská spisovateľka
Narodenie1. marec 1910
Trenčín, Slovensko
Úmrtie25. máj 1980 (70 rokov)
Banská Bystrica, Slovensko
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Žela Inovecká
Hrob Žely Inoveckej a jej manžela v banskobystrickom evanjelickom cintoríne

Žela Inovecká (vl.m. Angela Ivanovová, rodená Fogarassiová) (* 1. marec 1910, Trenčín, Slovensko – † 25. máj 1980, Banská Bystrica, Slovensko) bola slovenská spisovateľka.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Rodina: Manžel: Ing. Alexander Leonidovič Ivanov, narodený v Petrohrade 1894, zomrel v Banskej Bystrici 1967, deti: Leonid Ivanov, Alexej Ivanov, Ing. Andrej Ivanov, JUDr. Igor Ivanov. Vnučky: Renata, Andrea, Karin, Tatiana, Jana. Vnukovia: Gaston, René, Marek a Igor.

Študovala na dievčenskom lýceu v Maďarsku. Okolo roku 1930 pracovala ako úradníčka Krajinského úradu v Bratislave, neskôr žila na rozličných miestach Slovenska (Bratislava, Levice, Prešov, Važec, Trenčín, Brezno, Banská Bystrica).

Tvorba[upraviť | upraviť zdroj]

Je autorkou populárnej literatúry, najmä schematických sentimentálnych ženských románov a poviedok, praktickej literatúry pre ženy s tematikou starostlivosti o domácnosť, prvej pomoci, kozmetiky, ale najmä kuchárskej literatúry. Po roku 1937 prispievala kultúrnymi, historickými, zábavno- poučnými a praktickými článkami a poviedkami do časopisov Dennica, Nová žena, Živena a i. Literárne sa opäť aktivizovala na prelome 60. a 70. rokov niekoľkými televíznymi scenármi. Do slovenských periodík prispievala prekladmi z ruského a maďarského jazyka.

Pamiatky[upraviť | upraviť zdroj]

Dielo[upraviť | upraviť zdroj]

1941 -1947 - Slovenská ľudová kuchárka, 7. vydaní 1948 - Dobrá rada nad zlato 1963 - Veselá škola varenia pre deti, ktorá vyšla aj v Maďarsku sedemdesiate roky - televízne inscenácie - Čln cez jazero, Kdo sa raz dotkne hviezd..., a ďalšie

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]