Železničná trať Devínske Jazero – Stupava

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Železničná trať Devínske Jazero - Stupava (starší názov Stupava - Mást) je zrušená trať na Slovensku v Bratislavskom kraji vybudovaná v roku 1889.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Trať bola posledným veľkým projektom Rakúskej spoločnosti štátnych železníc na území Slovenska. Bola projektovaná ako odbočka hlavnej trate z Devínskej Novej Vsi do Kútov a následne do Skalice. Trať bola vybudovaná v roku 1889 a jej prevádzka začala 27. októbra 1891. Posledný parný vlak tu išiel 25.5.1967. Parná trakcia bola nahradená motorovou. V roku 1988 prešla rekonštrukciou (spojenou s výstavbou diaľnice). Trať je prakticky nová a nepoužívaná. Je dlhá 6,5 km. Posledný osobný vlak tu prešiel v roku 2005, posledný pravidelný osobný vlak v roku 1991. Nákladná doprava tu bola do roku 2003. Na trati sa náchadza aj most ponad diaľnicu Brno - Bratislava. Koľaje boli kompletne vytrhané v máji 2012.[1]

Prevádzka[upraviť | upraviť zdroj]

Jazdili tu osobné aj nákladné vlaky až do konca sedemdesiatych rokov 20. storočia, kedy bola osobná doprava zastavená a trať zmizla z cestovných poriadkov. Po úplnom zastavení dopravy na tomto úseku bola táto trať administratívne zrušená v roku 2008.

Budúcnosť[upraviť | upraviť zdroj]

Aj keď táto trať už pravdepodobne svoju železničnú históriu dopísala, v roku 2016 prišli Železnice SR s nápadom premeniť ju na cyklotrasu. Nápad podporil aj Bratislavský samosprávny kraj. V súčasnosti je vytvorená expertná skupina, ktorá v krátkom čase posúdi legislatívne, technické a realizačné možnosti.[2]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Železničná trať do Stupavy zanikla. zeleznicne.info. Dostupné online [cit. 2023-11-24].
  2. AZET.SK. Zrušená trať Devínske jazero - Stupava sa možno zmení na cyklotrasu. aktuality.sk. Dostupné online [cit. 2017-08-06].

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]