Žiarlivosť (Odložený prípad)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Časť seriálu Odložený prípad
"Žiarlivosť"
Séria I.
Epizóda č. 1
Pôvodné uvedenie 28. september 2003
Na Slovensku 13. január 2005
Scenár Meredith Stiehm
Réžia Mark Pellington
Prípad z roku 1976
Záverečná pieseň Creedence Clearwater Revival - „Have You Ever Seen The Rain“
Časti seriálu Odložený prípad

zvuk Žiarlivosť (Look Again) je prvá epizóda prvej série seriálu Odložený prípad.

Anotácia[upraviť | upraviť zdroj]

V prvej časti sa Lilly zaoberá prípadom z roku 1976, kedy bola mladá tínedžerka ubitá na smrť na tenisovom kurte počas akejsi párty. Pomocníčka v zámožnej rodine, Bonita Jakarta , je ochotná svedčiť v prípade vraždy tínedžerky Jill Shelby. Lilly Rushová teda znovu obnovuje prípad a chce doviesť vraha pred súd. Podozriví sú dvaja bratia, ktorí nikdy neboli z ničoho obvinení, pretože majú za sebou silnú a vplyvnú rodinu. Lilly vypočúva priateľov a ľudí, ktorí Jill poznali – jej najlepšiu priateľku Melanie, jej priateľa Tooda Whitleya, ktorý sa po smrti Jill oženil s Melanie, a vypočúva aj jeho problematického brata Erika, ktorý podľahol alkoholu. Lilly je odhodlaná odhaliť pravdu, takže musí donútiť rodinu Whitleyovcov ku konfrontácii ich temnej minulosti, a to napriek neochote a odporu všetkých tých, ktorí s prípadom nejako súvisia, vrátane autoritatívnej a vždy víťaziacej matky.

Dej[upraviť | upraviť zdroj]

Dve dievčatá idú po ulici, rozhodnú sa ísť na párty. Tam slúžka Bonita hovorí dvom bratom, že majú zakázané robiť večierky, ale Todd, jeden z bratov, si z nej robí iba srandu. Druhý brat sa pýta na Jill, jedno z dievčat, či príde. Tá nato prichádza a pobozká Todda. Neskôr môžeme vidieť mŕtve zakrvavené telo Jill na tenisovom kurte.

Detektívi Lilly Rushová a Chris Lassing prichádzajú na miesto činu trojnásobnej vraždy. Vyšetrovanie vedie Nick Vera. Obeťami boli dvaja muži a jedna žena. Všetci boli zastrelení, žena ešte podrezaná. Nick oznamuje Lilly, že volal ich šéf, John Stillman. Na Lilly totiž čaká na stanici jedna žena, ktorá chce hovoriť so ženou na oddelení vrážd. Lilly nie je veľmi nadšená.

Pred budovou policajného prezídia čaká na Lilly Bonita Rafaelová. Chce jej povedať o vražde, ktorú videla v Chestnut Hill.

Bonita večer osudného večierka počuje krik. Pozrie sa zo svojho okna a vidí niekoho, muža ako udiera a bije dievča.

  • 2003

Bonita hovorí,že nezavolala políciu, ale šla spať. Lilly sa pýta, kedy to bolo. Keď jej Bonita povie, že v sedemdesiatom šiestom, prekvapivo sa pýta: „V tisíc deväťsto sedemdesiatom šiestom?“ Bonita mala syna a bála sa prepustenia, teraz, po 27 rokoch, má rakovinu a rozhodla sa vypovedať...

Lilly je spolu s jej šéfom, Johnom Stillmanom v archíve všetkých nevyriešených a odložených prípadov. Po prezretí spisu hovorí, že to časovo sedí a má svedka. Chce otvoriť dvadsaťsedemročný prípad, čas je na ich stane a svedkovia, takmer všetci v dôchodkovom veku, možno prehovoria.

Zaprášenú škatuľu berú na oddelenie a pýtajú sa detektíva Willa Jeffriesa na detektíva, ktorý vraždu Jill Shelbyovej vyšetroval. Podozrieval dvoch bratov, jeden z nich s ňou chodil. Jej mama chodievala na oddelenie rok čo rok, ale nikdy nemal nič nové. Hlavným podozrivým bol Todd Whitley, jej priateľ, ktorý ju bíjaval. Lilly tvrdí, že by to mal Vera preveriť, pretože on jej tento prípad hodil. Stillman ju presviedča, že by tento prípad mala riešiť ona, a tak nemá veľmi na výber.

Lilly sa rozpráva s matkou Jill, Evelyn Shelbyovou, a oznamuje jej, že sa prihlásil svedok, ktorý tam kedysi pracoval. Pýta sa na Todda, ktorý ju bil. Evelyn sa stále stretáva s Toddom a Melanie, najlepšou kamarátkou Jill, ktorí sa zblížili po smrti Jill. Lilly chce otvoriť prípad, ale Evelyn už nemá síl sa znovu do toho vkladať.

Na oddelení sa nahnevaná Rushová sťažuje Stillmanovi, že matka nechce, aby sa vyriešila vražda jej dieťaťa. Pýta sa,že pre koho to potom robia. Stillman jej iba ukáže fotku Jill. Chris Lassing ide vypočúvať svedkov trojnásobnej vraždy, Lilly hovorí, že vypočuje jedného svedka a pôjde aj ona. Chce vypočuť bratov Whitleyovcov. Todd, právnik ľudí z vyššej spoločnosti, a Eric, alkoholik, má na krku rozvod, nezamestnaný. Najprv pôjde k Erikovi.

Lilly sa stretáva s Ericom pred jeho domom. Pýta sa na Jill. Nemôže o nej hovoriť, pretože bol s bratom podozrivý v roku 1976. Lilly hovorí, že každý vedel o to, že Todd Jill bíjaval. Eric už nechce o tom hovoriť, a tak sa Lilly pýta aspoň na to aká bola. On hovorí, že milá, keď boli sami, ale v spoločnosti ho ignorovala.

  • 1976

Melanie, Jill, Eric a ostatní hrajú fľašu. Keď má Jill pobozkať Erica, vyhovorí sa, že je Toddov brat. Eric sa nevzdáva a hovorí, že už dvoch pobozkala. No ona mu hovorí, že sa jej dnes hnusí. Melanie ho ale rada pobozkala.

  • 2003

Eric obhajuje Jill, že občas potrebovala ľudí urážať. Keď Eric nastupuje do auta, Lilly sa pýta, či na strednej športoval. On odpovedá, že jeden rok zápasenie.

Lilly je teraz u Todda. On si myslí, že ide o Erica, pretože to nie je prvýkrát, čo niečo urobil. Keď mu Lilly ukáže fotku Jill, znervóznie a hovorí, že vyšetrovanie jej smrti zničilo už niekoľko životov. Chce, aby to nechala tak, ale ona nemôže, pretože polícia prípad ešte neuzavrela. Todd opakuje svoju výpoveď, že bol s bratom v noci vonku. Lilly tvrdí, že toto vyhlásenie predložil právnik až po troch týždňoch. Toddov otec vlastnil vtedy polovicu Philadelphie, a tak verejnosť tešilo, keď sa o nich hovorilo a písalo zle - tak to vysvetľuje Todd. Todd si vzal Melanie a Lilly sa pýta, či mu sebakontrola ešte stále chýba. On hovorí, že má zlú stopu, pretože niekto Jill bíjaval, ale že to bol jej otec.

Lilly čaká na Evelyn pred jej domom. Pýta sa na zranenia, ktoré utrpela Jill pred smrťou - zlomené rebro v dvanástich, otras mozgu a zlomená čeľusť. Evelyn hovorí, že bola športový typ - hrala pozemný hokej a futbal. Lilly jej ale povie, že jej bývalý muž bol opilec a pozná rozdiel medzi zranením pri hre a zhodením zo schodov (Lilly nebola nikdy vydatá). Manžel Evelyn je už deväť rokov mŕtvy a v tú noc bol v Hustone. Evelyn teraz pracuje v útulku pre týrané ženy a deti. Lilly sa pýta, ako na ňu mohla zabudnúť, ale Evelyn na ňu myslí každý deň. Pokúša sa ju presvedčiť, aby jej pomohla vyriešiť prípad, že presťahovaním nezabudne na minulosť a že teraz má novú nádej. Evelyn sa bojí, že to nevyrieši, čo bude potom robiť. Ale Lilly sa pýta, čo ak to vyrieši.

Lilly a Evelyn idú navštíviť Melanie, ale Todd jej zakázal sa s ňou rozprávať. Evelyn dodá, že jej na tom veľmi záleží, a tak Melanie súhlasí a vpúšťa Lilly dnu. Lilly sa pýta, prečo šla na večierok s Jill a z neho bez nej a prečo viackrát uvidela, že to iste nespravil Todd. Ona odpovedá, že pila a potrebovala ísť domov a Jill nevedela nájsť a že sa na Todda viackrát pýtali. Evelin hovorí, že sa zamerali na Whitleyovcov a prehliadli kuchára Tima, ktorý pozval večer Jill ku nemu, ak by chcela.

Lilly na oddelení rozpráva Lassingovi aké je zvláštne, že nikto nebral vážne podozrenia matky a najlepšej kamarátky. Tim sedí vo väzení vo Frackville. Lilly a Chris ho idú navštíviť.

Lilly sa pýta Tima, či k nemu chodila Jill často, on tvrdí, že áno, spolu s Melanie. Odmieta podozrenia Melanie, že je on vrah, pretože si myslí, že keď sa vydala za hlavného podozrivého, musí na niekoho ukázať prstom, rovnako aj podozrenia matky, ktorej by sa, podľa neho, zrútil celý svet, keby nenašli páchateľa. Jill mu hovorila aj o Toddovi. Jill sa obávala, prečo je na ňu Todd zlý, zatiaľ čo Todd ju podvádzal s Melanie.

Prichádzajú za Melanie, ktorej sa nepáči, že sú tam. Todd zúri, pretože Eric po šiestich rokoch začal piť. Melanie nechápe, prečo nezostali u Tima. Ale Tim má alibi a detektívi vedia o jej podvádzaní. Nechce sa s nimi o tom rozprávať, oni ju strašia celou predbežného zadržania a pýtajú sa, čo spravil Todd s Jill v ten večer. Ona stále tvrdí, že to Todd nespravil, pretože v tú noc bola s ním.

  • 1976

Jill, Melanie, Todd a Eric sedia pri bazéne. Jill má tričko vo farbách americkej vlajky. Todd jej dal kompliment, že vyzerá ako vlastenecká suka a Jill odchádza. Eric ide za ňou. Melanie chce dať Toddovi rýchlokurz zvádzania...

  • 2003

Na svoje správanie Melanie nie je hrdá a detektívi zistia, že Eric mal rád Jill.

Lilly sa presunula do parku, kde ľudia cvičia. Schováva sa za strom a pozoruje Todda, ktorý chodí denne veslovať. Vylieva si na tvár vodu, aby vyzerala, že práve bežala. Pribieha k Toddovi, celá udýchaná. Povie Toddovi, že vie o tom, že bol s Melanie. Práve preto nechcel, aby to vedela verejnosť. Ale Lilly nechápe, prečo robil alibi Ericovi. Vyhráža sa, že jej môže veľmi znepríjemniť život. Nechápe, aký to má význam po toľkých rokoch. Lilly hovorí, že významom je spravodlivosť, a že na ňu má právo každý.

Lilly pracuje aj večer na oddelení, Stillman jej oznamuje,že sa o ňu zaujímal komisár, ktorý chodil do školy s Toddovým otcom, a bol by rád, keby sa vrátila k normálnym prípadom. Prichádza Vera a oznamuje, že Erica chytili, ako šoféruje opitý. Lilly ide za ním.

Stretáva sa s ním, a tvrdí, že vďaka nej si nabúral auto. Ona iba spomenula Jill a nechápe, prečo ho to vytočilo. Chce, aby si dala Lilly pohov.

Na oddelenie prišla Evelyn. Pozerala si veci Jill spolu s Melanie. Spomenula si, že kedysi spolužiak Jill, Charlie Winters povedal, že sa Whitleyovcom prepiekla vražda. Lilly hovorí, že to v spise nebolo, a to detektív, ktorý to vyšetroval, Britt, bol dôkladný. Jej manžel to vraj bol nahlásiť, ale povedal jej, že to má nechať tak, že Whitleyovci sú príliš vplyvní. Evelyn potom hovorí Lilly: „Obe však vieme, aké to je, keď vás klame manžel.“ Chris nechápe a Lilly je v rozpakoch.

Lilly a Chris prišli za Charliem do meditačného centra. Hovorí, že sa najprv bál, ale potom prišiel za Shelbyovcami s informáciou, ale rodičia o tom nechceli nič počuť. Teraz sa však nikto nebojí a Charlie hovorí.

  • 1976

Charlie zaspal na lehátku a zobúdza sa nato, ako sa Todd háda s Ericom. Todd drží zakrvavenú tenisovú raketu a Eric sa sťažuje na zašpinenú bundu, ktorú mal Todd na sebe.

  • 2003

Lilly nevie, prečo mu tak záležalo na bunde. Eric chodil na zápasenie a Toddovi to veľmi nešlo, bola to jediná vec, v ktorej Eric vynikal.

Lilly prichádza za Melanie a oznamuje jej,že Todda videli s vražednou zbraňou. Melanie je rozrušená, chce niečo povedať Lilly, ale nemôže sa vrátiť domov. Todd a Eric sa vraj každú noc hádajú a Todd povedal Ericovi, aby sa držal čo najďalej od Tabby - ich tety, ktorá žije tam, kde oni pred tým bývali. Lilly ochráni Melanie, aj jej deti.

Lilly ide večer domov a na parkovisku pred policajnou stanicou sa zjaví Todd a pýta sa na ženu. Lilly mu odpovedá, že je v bezpečí. On s ňou myká, oslovuje ju suka a chce vedieť, kde ju zašila. Ona mu hovorí, že nie je ako Jill a Melanie, že ju nezastraší, a že mu neprejde ak ju zabije pred policajným riaditeľstvom. Taktiež mu hovorí, že vie o skrýši u Tabby. On sa upokojí a idú spísať zápisnicu. Všetko ale hádže na brata. Hľadá Erica, nájde ho v bare. Oznamuje mu, že brat proti nemu vypovedal. Že zabil Jill, pretože ho ponížila - obvinila ho, že ich špehoval. Bundu mal na sebe Todd a zakopal ju na záhrade.

  • 1976

Jill a Eric sa bozkávajú na tenisovom kurte, prichádza Todd a nachytá ich. Todd hovorí, ako ich sledoval Eric pri sexe. Todd sa s Jill háda, nadávajú si. Udrie ju, hodí o plot, zoberie tenisovú raketu a začne ju biť. Jill prosí Erica o pomoc, ale on nedokáže nič urobiť.

  • 2003

Eric všetko rozpráva na stanici, na záhrade vykopú raketu, Lilly zatkne Todda a Erica, prichádzajú pred riaditeľstvo, kde sú novinári a ostatní ľudia - Bonita, Melanie, Evelyn.

  • Epizóda končí tak, že premočená Lilly "vidí" Jill medzi ľuďmi.

Výroky[upraviť | upraviť zdroj]

Po pridelení odloženého prípadu Lilly povie:

„Tú trojitú vraždu šupne raz Vera do archívu.“

Detektív Lassing a Lilly:

„Vykopávka namiesto trojnásobky?“
„Jemu vrav!“ (ukáže na Stillmana)

Todd Whitley a Lilly:

„Prečo to niekto ako vy robí?“
„Nedostatok nadania, zlé školy...“
„Mali by ste byť vydatá a užívať si život.“
„Nikto mi to nenavrhol.“

Todd Whitley a Lilly:

„Povedzte mi jedno. Aký to má význam po všetkých tých rokoch?“
„A čo spravodlivosť? Mala na ňu právo, aj keď nebola bohatá a nemala právnikov. Spravodlivosť je pre všetkých.“
„Chápem, ste idealistka!“
„Asi som.“

Stillman a Lilly:

„Vieš, kto sa o teba zaujímal?“
„Komisár. Komisár?“

„Očakáva, že sa vrátiš k normálnym prípadom.“
„Nepoznal by ma ani medzi podozrivými a zrazu... Nech si trhne!“
„To by som v tejto budove nehovoril.“

Vera a Lilly:

„Rushová, čaká Vás frajer.“
„Som slobodná, nečaká skôr na Vás?“

Eric a Lilly:

„Prečo si nedáte pohov?“
„Stále verím, že sa jedného dňa porozprávame pri poháriku.“

Hudba[upraviť | upraviť zdroj]

  • Boston - More Than a Feeling (úvodná scéna)
  • Soul Hooligan - Soul Searching (Lilly a Chris prichádzajú k trojnásobnej vražde)
  • Hot Chocolate - You Sexy Thing (Pri Ericových spomienkach - hra fľaša)
  • 10cc - I'm Not in Love (Jill, Melanie, Eric, Todd pri bazéne)
  • Creedence Clearwater Revival - Have You Ever Seen The Rain (záverečná scéna)

Pozri aj...[upraviť | upraviť zdroj]

Nebezpečná štvrť - V prvej časti druhej série sa tím vracia k odloženému prípadu, ktorý vyšetroval Vera - k trojnásobnej vražde.