Židovská francúzština

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Židovská francúzština
(צרפתית)
Štátyseverné Francúzsko, západné Nemecko
Počet hovoriacichvyhynutý v 14. storočí
KlasifikáciaIndoeurópske jazyky
* Románske jazyky
** Západorománske jazyky
*** Židovská francúzština
Písmohebrejské
Jazykové kódy
ISO 639-3zrp
Pozri aj: JazykZoznam jazykov

Židovská francúzština (žid. franc.: צרפתית, franc. sarphatique, tsarfatit) je mŕtvy jazyk zo skupiny románskych jazykov používaný Židmi v severnom Francúzsku a v západnom Nemecku v dobe od 11. do 14. storočia. Vznikol na základe starofrancúzštiny a obsahoval mnoho výpožičiek z hebrejčiny. Zapisovaný bol modifikovaným hebrejským písmom.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Názov tohto jazyka pochádza z hebrejského slova Tzarfat= Francúzsko. Existujú teórie, že židovská francúzština bola predchodcom jazyka jidiš.

Prvými textami v tomto jazyku boli glosy rabínov Rašiho a Mošeho ha-Daršana k Tóre a Talmudu z 11. storočia. Prenasledovanie a vyhnanie francúzskych Židov do Nemecka spôsobili zánik jazyka vo Francúzsku a vznik nových centier písomníctva v tomto jazyku v západonemeckých miestach, ako bol Frankfurt nad Mohanom, Mainz alebo Aachen. Tam sa jazyk používal až do konca 14. storočia, kedy bol nahradený jidišom.

Znaky[upraviť | upraviť zdroj]

Dôležitým znakom židovskej francúzštiny medzi jazykmi židovskej diaspory je zapisovanie samohlások pomocou systému Nikud. Iným charakteristickým znakom je malý počet výpožičiek z hebrejčiny, kvôli čomu niektorí jazykovedci klasifikujú židovskú francúzštinu skôr ako dialekt starofrancúzštiny (zapisovaný iným písmom a s inou ortografiou), než ako iný jazyk.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Carfatština na českej Wikipédii.