Žila

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Symbol rozcestia O iných významoch výrazu Žila pozri Žila (rozlišovacia stránka).
Prierez žilou

Žila alebo véna je cieva vchádzajúca do srdca. S výnimkou pľúcnej žily (ústiacej do ľavej predsiene) vedie odkysličenú krv. Žily sú časťou krvného obehu a spolu s tepnami, krvnými vlásočnicami a srdcom tvoria uzavretú srdcovocievnu sústavu.

Funkcia[upraviť | upraviť zdroj]

Ako súčasť obehového systému majú aj žily za úlohu transport krvi a s ňou aj živín, odpadov a tepla. Špeciálnou úlohou žíl oproti tepnám je odvádzanie oxidu uhličitého z tkanív a orgánov do srdca. Vo veľkom krvnom obehu žily odvádzajú odkysličenú krv z vlásočníc do pravej srdcovej predsiene. V malom krvnom obehu majú žily za úlohu odvádzať okysličenú krv z pľúc do ľavej srdcovej predsiene.

Anatómia[upraviť | upraviť zdroj]

Chlopne v žilách zabraňujú spätnému prúdeniu krvi

Stený žíl sú tenké, svojou stavbou sú podobné tepnám. Žily v dolnej polovici tela a v horných končatinách majú chlopne (lat. valvulae venosae), ktoré zabraňujú spätnému toku krvi spôsobenému gravitáciou. Na vonkajšej strane žíl sa nachádza tenká chrupavka, ktorá pomáha udržiavať krvný tlak.

Medicínsky význam[upraviť | upraviť zdroj]

Žily sa v medicíne využívajú ako vstup do krvného obehu umožňujúci odoberať vzorky krvi, prípadne pre tzv. intravenózne podávanie výživy a liečiv. Toto sa vykonáva vpichnutím injekcie, alebo zavedením katétra.

Ak má byť zavedený vnútrožilný katéter, je zavádzaný do žíl blízko povrchu kože, najčastejšie na ruke. Niektoré silne koncentrované tekutiny alebo agresívne medikamenty musia byť zavádzané do veľkých centrálnych žíl, ktoré sú niekedy používané ak nie je možné použiť povrchové žily.

Umiestnenie žíl je u každého človeka rôzne a rozdiely sú väčšie ako pri umiestnení tepien.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Žila