Živnosť pani Warrenovej

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Živnosť pani Warrenovej (1893, Mrs. Warren's Proffesion) je satirická divadelná hra anglického dramatika írskeho pôvodu Georga Bernarda Shawa, nositeľa Nobelovej ceny za literatúru za rok 1925.

Hra vyšla tlačou roku 1898 v zbierke Plays Pleasant and Unpleasant, ale jej hranie bolo v Spojenom kráľovstve zakázané do roku 1925, pretože sa dosť otvorene zaoberá kupliarstvom. Súkromné predstavenie sa uskutočnilo v Londýne roku 1902, nasledovali inscenácie v New Yorku a New Havene roku 1905 a v Prahe a v Berlíne roku 1907. Ešte v roku 1955 bolo dielo považované za nevhodné pre uvedenie v parížskom divadle Comédie-Française. Tretia a posledná z tzv. Plays Unpleasant má podobný námet ako autorova drámatická prvotina Domy pána Sartoria, t.j. odhalenie zdrojov bohatstva a postihnutie konkrétnej súvislosti moci peňazí a sexu.

Dej[upraviť | upraviť zdroj]

Paní Warrenová mala v mladosti dve možnosti, buď si zničiť zdravie ako zle platená robotníčka, alebo využiť svoju fyzickú príťažlivosť k väčším ziskom. Nakoniec sa stala majiteľkou luxusných verejných domov po celej Európe a zamestnávateľkou dievčat, ktoré vyšli z podobných chudobných pomerov ako ona sama. Jej živnosť získala priazeň a finančnú podporu dokonca aj u vznešených klientov. Zdroje jej vplyvu a bohatstva odhalí jej dcéra Vivia potom, čo ukončí štúdium na Cambridgeskej univerzite. Dokáže síce pochopiť matkino jednanie, ale už nie jej neochotu zmeniť svoj spôsob života. Preto nakoniec Vivie pretrhne puta k svojej matke aj k svojmu nápadníkovi a rozhodne sa živiť vlastnou prácou.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]