Životnosť (technika)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Životnosť je vlastnosť predmetu, ktorá označuje ako dlho si predmet udrží svoje pôvodné, alebo takmer pôvodné vlastnosti (okrem vlastnej prevádzkyschopnosti napr. tiež výkonnostné charakteristiky a spoľahlivosť, v niektorých prípadoch aj užitkové vlastnosti esteticko-vzhľadové či hygienické – napr. hlučnosť).

Životnosť sa meria väčšinou na čas, alebo na opakovanie. Časovo sa merajú napríklad spotrebiče, kde rýchlovarná kanvica môže mať životnosť 5 rokov. Z takej informácie vieme, že pokiaľ si takú kanvicu kúpime, mala by vydržať približne 5 rokov s rovnakými vlastnosťami (rýchlosť varenia…). Na opakovanie sa merajú napríklad nabíjacie batérie, kde výrobca udáva, koľkokrát je možné batériu nabiť, aby si uchovala svoje vlastnosti.

Dĺžka životnosti je ovplyvnená nielen pri výrobe (plánované zastarávanie, výrobné technológie a ďalšie atribúty výrobcu ako napr. systém kontroly a akosti, úroveň výrobných prostriedkov aj pracovníkov), ale významne ju ovplyvňuje spôsob používania produktu (pracovné zaťažovanie, okolité prostredie a pod.). Preto sa u sledovaných zariadení (napr. v jadrovej energetike) monitoruje zaťažovanie a priebežne sleduje čerpanie predpokladanej životnosti, aby mohla byť včas naplánovaná výmena.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Životnost na českej Wikipédii.