Žlábek (Křivoklátská vrchovina)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Žlábek
údolie
Štát Česko Česko
Región Stredočeský kraj
Okres Okres Kladno
Obec Bratronice
Horní Bezděkov
Malé Kyšice
Súradnice 50°3′41.04″S 14°3′2.88″V / 50,0614000°S 14,0508000°V / 50.0614000; 14.0508000
Česko: Žlábek
Žlábek
Poloha na mape Česka
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Žlábek je údolie v Křivoklátskej vrchovine juhozápadne od Unhošti.

Poloha[upraviť | upraviť zdroj]

Žlábek je asi dva kilometre dlhé výrazne zarezané údolie orientované približne v smere (klesá) juhozápad – severovýchod. Nachádza sa pri západnom okraji CHKO Křivoklátsko asi šesť kilometrov juhozápadne od Unhošti, osem kilometrov južne od Kladna a desať kilometrov severne od Berouna. Horné zakončenie je pri osade Pohodnice, spodné pri osade Roučmída. Na juhovýchode je vymedzené svahmi Vysokého vrchu (486 m) a Tuchonína (487 m), na severozápade bezmenného vrchu 455 m.

Geomorfológia[upraviť | upraviť zdroj]

Žlábek spoločne s priľahlými vrchmi spadá do geomorfologického celku Křivoklátská vrchovina, podcelku Lánská pahorkatina, okrsku Loděnická pahorkatina a podokrsku Bezděkovská pahorkatina.[1]

Vodstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Osu Žlábku tvorí tok Žlábeckého potoka, ktorý sa v jeho dolnom zakončení sprava vlieva do riečky Loděnice.

Stavby[upraviť | upraviť zdroj]

Kaplnka v údolí Žlábeckého potoka

Približne v polovici údolia sa na ľavom brehu Žlábeckého potoka nachádza kaplnka tzv. Panny Márie Žlábecké postavená nad malým prameňom. Podľa povesti bola kaplnka postavená v roku 1649 rodinou unhošťského prímasa potom, čo voda z prameňa zázračne vyliečila zrak jeho dcére Sabine Pěnkavovej, keď sa tu spoločne s ďalšími unhošťskými obyvateľmi schovávala pred vojakmi bojujúcimi v tridsaťročnej vojne.[2] Púte konané na Svätodušné sviatky boli obnovené po roku 1990.[3] Okrem kaplnky sa tu nachádzajú božie muky a lavička. Estetiku miesta trochu znehodnocuje elektrické vedenie 40 kV, ktoré presne nad ním údolie pretína. Priamo pri studničke sa nachádza trojmedzie obcí Bratronice, Horní Bezděkov a Malé Kyšice (k prvej menovanej obci náleží celý ľavý, severozápadný, breh potoka, pravá strana Žlábku potom po prúde odtiaľ predstavuje kataster Horného Bezděkova, proti prúdu patrí k Malým Kyšiciam).

Vegetácia[upraviť | upraviť zdroj]

Súvislý pás zmiešaného lesa pokrývajúci údolie a jeho blízke okolie je asi v polovici prerušený širokým priesekom zriadeným pod elektrickým vedením 40 kV.

Komunikácia[upraviť | upraviť zdroj]

Osu údolia sleduje po pravom brehu Žlábeckého potoka vedená lesná cesta horšej kvality sledovaná zeleno značenou turistickou trasou spájajúcou údolie riečky Loděnice s Bratronicami.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Břetislav Balatka, Jan Kalvoda - Geomorfologické členění reliéfu Čech (Kartografie Praha, 2006, ISBN 80-7011-913-6)
  2. Informačná tabuľa pri kaplnke
  3. Mapa KČT Křivoklátsko

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]