Žofia Šarlota Hannoverská

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Žofia Šarlota Hannoverská
pruská kráľovná
Žofia Šarlota Hannoverská
Narodenie30. október 1668
Bad Iburg, Nemecko
Úmrtie1. február 1705 (36 rokov)
Hannover, Nemecko
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Žofia Šarlota Hannoverská

Žofia Šarlota Hannoverská (* 30. október 1668, Bad Iburg – † 1. február 1705, Hannover) bola pruská kráľovná ako manželka Fridricha I.

Biografia[upraviť | upraviť zdroj]

Pôvod, mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Žofia Šarlota bola jediná dcéra Ernesta Augusta, hannoverského kurfirsta, a jeho manželky Žofie Hannoverskej; mala troch starších a troch mladších bratov. Jej najstarší brat Juraj Ľudovít sa stal v roku 1714 kráľom Veľkej Británie ako Juraj I. Prvých päť rokov života strávila spolu s rodičmi na provinciálnom zámku v Iburgu, v roku 1673 rodina presídlila do novej rezidencie – zámku v Osnabrücku a v roku 1679 po smrti Žofiinho strýka Johanna Fridricha Braunschweig-Lüneburského, z Osnabrücku do Hannoveru, kde sa Žofiin otec ujal vlády v kalenberskom vojvodstve.

Protestantská rodina Žofie Šarloty z politických dôvodov nevylučovala možnosť svadby s katolíkom. Spolu s matkou, ktorá sa zaoberala záhradným umením, pobývala Žofia Šarlota vo Francúzsku; hlavným cieľom, ktorý touto cestou Žofia Hannoverská sledovala, pravdaže bola svadba s dauphinom, synom francúzskeho kráľa Ľudovíta XIV. Tento plán však nevyšiel, lebo bol v rozpore s dynastickými plánmi jej otca.

Manželstvo a potomkovia[upraviť | upraviť zdroj]

8. októbra roku 1684 sa vydala za ovdovelého brandenburského kurprinca Fridricha I. Štyri roky nato zomrel jeho otec a Fridrich sa stal kurfirstom a roku 1701 kráľom, Žofia Šarlota tak získala titul pruskej kráľovnej. Žofiiné manželstvo, uzavreté z politických dôvodov, nemožno označiť za šťastné. Kráľovná dala manželovi dvoch synov, jediný však sa dožil dospelého veku.

V roku 1696 dostala Žofia Šarlota meno Lützow aj s malým zámkom v tesnej severozápadnej blízkosti Berlína, ktorý bol podľa príkazu kráľa prebudovaný na letný zámok Lietzenburg. Tak kurfirstka (neskôr kráľovná) žila relatívne nezávisle; jej manžel Fridrich jazdil na zámok len na jej pozvanie.

V roku 1700 bol zámok Lietzenburg prestavaný v reprezentatívne trojkrídlové sídlo.

18. januára roku 1701 bola korunovaná za prvú pruskú kráľovnú.

Žofia Šarlota je známa okrem iného svojou priazňou a korešpondenciou s Gottfriedom Wilhelmom Leibnizom, ktorého sa stala žiačkou. Leibniz bol priateľom a guvernérom jej matky. Žofia Šarlota bola považovaná za intelektuálku. Hovorila plynule po francúzsky, anglicky a taliansky. Pozývala k svojmu malému dvoru v Lietzenburgu známe osobnosti svojej doby, vedľa Leibniza jej korešpondencia bola veľmi čulá a bohatá aj s ďalšími voľnomyšlienkármi (Pierre Bayle, John Toland). Jej spektrum záujmov siahalo od prírody k filozofii a politická činnosť jej slúžila predovšetkým ako prostriedok k podpore umenia a vedy. Za tým účelom založila veľkú prírodovednú akadémiu.

Kráľovná bola veľmi hudobne nadaná, spievala a hrala výborne na čembalo. V jej dvornom divadle sa hrali talianske opery, kapelníkmi tu boli Attilio Ariosti a Giovanni Battista Bononcini.

Sarkofág Žofie Šarloty v krypte v berlínskej katedrále

Smrť, odkaz[upraviť | upraviť zdroj]

Žofia Šarlota zomrela na zápal hrtanu. 1. februára roku 1705 v Hannoveri, keď bola na návšteve u svojej matky. Miesto posledného odpočinku našla v hohenzollernskej hrobke v berlínskej katedrále.

Po jej smrti bol zámok Lietzenburg premenovaný na Charlottenburg. Tento krok a predovšetkým prestavbu zámku v reprezentatívne sídlo učinil Fridrich predovšetkým z dynastických dôvodov, lebo nemajúc vynikajúcich predkov a nevediac sa honosiť veľkými činmi, čelil posmeškom zo strany európskych vládcov a snažil sa všetkými prostriedkami svojmu v roku 1701 nadobudnutému kráľovskému titulu dodať lesku. Opierajúc sa o tradíciu hannoverského domu, napol všetky sily k vyzdvihnutiu pamiatky svojej manželky.

V jej rodnom mieste je po nej pomenované jazero (Charlottensee), ďalej časť cesty č. 55 (Charlottenburger Ring). V Berlín-Charlottenburgu bolo po nej v roku 1957 pomenované gymnázium (die Sophie-Charlotte-Oberschule).

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

  • Sophie Charlotte Hanover, Princess of Hanover [online]. The Peerage. Dostupné online. (anglicky)
  • Sophie Charlotte Königin in Preußen [online]. FemBio. Dostupné online. (nemecky)
  • Sophie Charlotte Von Preussen [online]. Philosophinnen-Lexikon. Dostupné online. Archivované 2007-09-27 z originálu. (nemecky)

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Žofie Šarlota Hannoverská na českej Wikipédii.