Žofia Frederika Meklenbursko-Schwerinská

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Žofia Frederika Meklenbursko-Schwerinská
princezná a vojvodkyňa meklenbursko-schwerinská, dánska princezná
princezná a vojvodkyňa meklenbursko-schwerinská, dánska princezná
Narodenie24. august 1758
Schwerin, Nemecko
Úmrtie29. november 1794 (36 rokov)
Kodaň, Dánsko
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Žofia Frederika Meklenbursko-Schwerinská

Žofia Frederika Meklenbursko-Schwerinská (nem. Sophie Friederike von Mecklenburg-Schwerin) (* 24. august 1758, Schwerin, Nemecko – † 29. november 1794, Kodaň, Dánsko) bola rodená princezná a vojvodkyňa meklenbursko-schwerinská a ako manželka dánskeho princa Frederika Dánskeho dánska princezná.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Žofia Frederika bola dcérou princa Ľudovíta Meklenbursko-Schwerinského (1725 – 1778), druhého syna vojvodu Kristiána Ľudovíta II. Meklenbursko-Schwerinského a jeho manželky Šarloty Žofie Saxon-Coburg-Saalfeldskej.

21. októbra 1774 sa vydala za dedičného princa Frederika Dánskeho (1753 – 1805), syna dánskeho kráľa Frederika V. a jeho druhej manželky Juliany Márie Brunšvickej. Princ bol regentom kráľa v rokoch 1772 – 1784, v čase, kedy jeho nevlastný starší brat Kristián VII. pre svoju duševnú chorobu nebol schopný vládnuť.

Žofia Frederika bola popisovaná ako veselá, pôvabná a inteligentná, a hoci mala problémy adaptovať sa na nové prostredie kráľovského dvora, veľmi rigidného a upätého, stala sa veľmi populárnou osobnosťou. Bola údajne veľmi sklamaná, keď sa stretla po prvýkrát so svojim manželom, ale časom k sebe získali veľmi blízke dobré puto a porozumenie, hoci obaja mali iné milostné vzťahy.

Jej manžel mal milenku menom Caja Hviid, zatiaľčo sa hovorilo, že otcom Žofiiných detí bol Frederik von Blücher, pobočník jej manžela; cez tieto epizódy bolo ich manželstvo označované za šťastné, čo vyvolávalo obavy z vplyvu, ktorý by mohla Žofia mať na svojho manžela a teda aj na politiku krajiny.

Potomkovia[upraviť | upraviť zdroj]

Z manželstva Žofie Frederiky Meklenbursko-Schwerinskej a Frederika Dánskeho vzišlo päť detí:

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Žofie Frederika Meklenbursko-Zvěřínská na českej Wikipédii.