Žraločia zátoka

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Svetové dedičstvo UNESCO
Svetové dedičstvo UNESCO
Žraločia zátoka (satelitná snímka)
Žraločia zátoka (mapa)

Žraločia zátoka[1] (angl. Shark Bay) je veľký plytký záliv úplne na západe Austrálie asi 650 kilometrov od mesta Perth.

Táto odľahlá oblasť je taká pozoruhodná, že v roku 1991 bola pridaná do Zoznamu svetového dedičstva (Organizácia OSN pre výchovu, vedu a kultúru zaraďuje do Zoznamu svetového dedičstva miesta, ktoré majú mimoriadnu kultúrnu alebo prírodnú hodnotu). Dnes do Žraločej zátoky prichádza každý rok vyše 120 000 ľudí.

Flóra a fauna[upraviť | upraviť zdroj]

Nachádzajú sa tu najväčšie pláne morskej trávy na svete. Oplývajú neobyčajnou rozmanitosťou druhov a zaberajú celkovú plochu vyše 4 000 kilometrov štvorcových. Iba Wooramel Seagrass Bank, pokryté morskou trávou, sa tiahne 130 kilometrov pozdĺž pobrežia. Morská tráva, ktorá je v skutočnosti kvitnúcim rastlinstvom, prispieva k obrovskej rôznorodosti podmorského života.

Mladé garnáty, maličké rybky a nespočetné množstvo ďalších morských živočíchov v nej nachádza útočište. Pláne pokryté morskou trávou poskytujú hojnosť potravy aj asi 10 000 dugongom, nazývaným tiež morské kravy. Tieto mierumilovné a zvedavé cicavce, ktoré vážia až 400 kilogramov, pomaly spásajú obrovské podmorské pastviny, niekedy vo vyše 100-členných čriedach. Oblasť severnej Austrálie od Žraločej zátoky na západe po Moreton Bay na východe je dnes domovom väčšiny dugongov na zemi. Ako to už napovedá názov, v tejto zátoke žije veľa žralokov, ktoré patria k viac než desiatim druhom. Je medzi nimi obávaný žralok tigrí i žralok veľrybí, ktorý nie je nebezpečný a je najväčšou rybou na svete. Žraloky sa delia o priestor s delfínmi, čo vyvracia názor, že tam, kde sú delfíny, nestretnete žralokov. Výskumníci zistili, že asi 70% delfínov v tejto oblasti má na tele jazvy po zuboch miestnych žralokov. K rozmanitosti živočíšnej ríše prispievajú tisíce vráskavcov dlhoplutvých, ktoré si tu robia zástavku pri každoročnom putovaní na juh, a približne rovnaké množstvo korytnačiek, ktoré sem každoročne prichádzajú na pláž klásť vajcia.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Zoznam exoným [online]. Úrad geodézie, kartografie a katastra SR, rev. 2011-06-01, [cit. 2016-07-17]. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]