24 hodín Le Mans

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
24 hodín Le Mans
FIA World Endurance Championship
Okruh Circuit de la Sarthe
Prvé preteky 1923
Posledné preteky 2023
Trvanie 24 hodín
Najviac víťazstiev (jazdec) Tom Kristensen (9)
Najviac víťazstiev (tím) Joest Racing (13)
Najviac víťazstiev (výrobca) Porsche (19)

24 hodín Le Mans (fr. 24 heures du Mans) sú legendárne vytrvalostné automobilové preteky, ktoré sa každoročne konajú na okruhu la Sarthe blízko mesta Le Mans (asi 150 000 obyvateľov) na západe Francúzska.

Organizátorom pretekov je Automobile-Club de l'Ouest (A. C. O.) a v súčasnosti na nich štartujú hlavne bývalí piloti F1 alebo začínajúci pretekári. Preteky sú súťažou továrenských a súkromných tímov. Okruh pretekov meria asi 13,5 km (8,1 míle).

Od roku 2012 sú preteky 24 hodín Le Mans súčasťou kalendára šampionátu svetového vytrvalostného šampionátu FIA.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Okruh Bugatti, 14. jún 2006

Prvé preteky sa uskutočnili 26. a 27. mája 1923 a odvtedy sa konajú každoročne v polovici júna. Výnimkou boli roky 1936 (ekonomická situácia) a 1940 – 1948 (preteky sa počas vojny nejazdili), 1956 (júl) a 1968 (september, kvôli celonárodným politickým nepokojom).

V začiatkoch preteky odjazdil jeden pretekár, pred rokom 1970 až do začiatku 80-tych rokov auto šoférovali dvaja pretekári.

Trať je zložená z časti malého okruhu Bugatti a zákruty Porsche. Do roku 1990 bola jej súčasťou slávna rovinka Ligne Droite des Hunaudiéres, inak známa aj pod názvom Mulsanne Straight (mulsanská rovinka) dlhá viac ako štyri kilometre, na ktorej dosahovali pretekári rýchlosť nad 400 km/h. V súčasnosti sú na nej vytvorené z bezpečnostných dôvodov šikany, na ktorých je rýchlosť áut znížená na 340 km/h.

Kategórie vozidliel[upraviť | upraviť zdroj]

Obyčajne sa súťaže zúčastňuje 56 automobilov v štyroch kategóriách:

  • LMP1 – Le Mans Prototype 1 – hlavná kategória, v ktorej súťažia najrýchlejšie modely. Kategória sa delí na dve podkategórie LM P1 a LM P1 Hybrid.
LM P1 LM P1 Hybrid
Minimálna hmotnosť vozidla 850 kg 870 kg
Obsah benzínového motora 5 500 cm³ Neobmedzené
Obsah dieselového motora 5 500 cm³ Neobmedzené

Farba svetiel vpredu je predpísaná biela. Farba štartovných čísel biela na červenom podklade.

  • LMP2 – Le Mans prototype 2 – autá sú na prvý pohľad rovnaké ako LMP1, ale technicky sú rozdielne.
Motor Počet válcov Obsah motora
Atmosférický 8 5 500 cm³
Preplňovaný Turbom 6 3 200 cm³

Minimálna hmotnosť vozidla je 900 kg.

Farba svetiel vpredu je predpísaná biela. Farba štartovných čísel biela na modrom podklade.

  • GTE Pro – Le Mans Grand Tourismo Endurance Professional – kategória pre továrenské tímy s autami, ktoré sú sériovo vyrábané (Porsche, Ferrari, Aston Martin, Chevrolet Corvette).
Motor Obsah motora
Atmosférický 5 500 cm³
Preplňovaný Turbom 4 000 cm³

Minimálna hmotnosť vozidla je 1 245 kg. Obsah palivovej nádrže je 90 litrov.

Farba svetiel vpredu je predpísaná žltá. Farba štartovných čísel je biela na zelenom podklade.

  • GTE Am – Le Mans Grand Tourismo Endurance Amateur- kategória najnižšej triedy, v ktorej sa zúčastňujú súkromné tímy.
Motor Obsah motora
Atmosférický 5 500 cm³
Preplňovaný Turbom 4 000 cm³

Minimálna hmotnosť vozidla je 1 245 kg. Obsah palivovej nádrže je 90 litrov.

Farba svetiel vpredu je predpísaná žltá. Farba štartovných čísel je biela na oranžovom podklade.

  • V roku 1979 na pretekoch úspešne štartoval americký herec Paul Newman, ktorému sa takmer podarilo vyhrať, nakoniec skončil ako druhý.

Najúspešnejšie značky pretekov sú Porsche, Ford, Ferrari a Audi.

Kvalifikácia[upraviť | upraviť zdroj]

Streda a štvrtok sú vyhradené večerným kvalifikačným tréningom. Jazdí sa od 19:00 do 21:00 hodiny, nasleduje hodinová prestávka a po nej sa pokračuje v tréningoch od 22:00 do polnoci. Z troch pilotov tímu sa kvalifikuje jeden.

V piatok je oddychový deň, večer nasleduje Driver's Parade. Pretekári prechádzajú mestom, zdravia sa s fanúšikmi, ktorí im hádžu darčeky, predovšetkým zvyčajné korálové náhrdelníky.

Štart Le Mans[upraviť | upraviť zdroj]

Pred začiatkom pretekov odvezie pretekárov šofér na starom veteráne na štartovú rovinku, kde absolvujú posledné rozhovory. Od roku 1970 sa na štartovom rošte radia autá v nezmenenej formácii. Potom mechanici zoradia autá na bežné štartové pozície podobne ako pri pretekoch F1 a zahrievacie kolo absolvovali pretekári päť minút pred šestnástou hodinou.

Štart pretekov, ktoré sa jazdia na bežných cestných komunikáciách bol v sobotu o 16:00 hodine. Aktuálne sa štart presunul na 15.00 hodinu. Po prejazde cieľovej čiary sú odštartované preteky a veľké hodiny Rolex odpočítavajú 24 hodín. Pred štartom cca 1 hodina od 14.00 je štartovacia ceremónia pri ktorej je vztýčená Francúzska vlajka, hrá sa hymna a preletia stíhačky s farbami trikolóry.

Počas dňa sa spravidla pretekári striedajú každé dve a v noci každé tri hodiny.

Do konca 60-tych rokov dvadsiateho storočia boli jazdci zoradení na náprotivnej strane štartovej rovinky a presne o 16:00 ju rýchlo prebehli aby nasadli do áut a vyštartovali.

Zlom prišiel v roku 1969, kedy mladý belgický pretekár Jacky Ickx (Mr. Le Mans) najprv vyslovil názor, že takýto štart je podľa neho nebezpečný, keďže väčšina pretekárov si nezapne bezpečnostné pásy, aby rýchlo vyštartovali.

O tom, že jeho názor je opodstatnený presvedčil priamo na pretekoch, kedy po štarte pomaly prešiel po trati, nasadol pomaly do auta, zapol si dôkladne bezpečnostné pásy a nakoniec ako posledný vyštartoval. Po 24 hodinách preteky vyhral s náskokom 100 metrov pred súperom.

Finále[upraviť | upraviť zdroj]

Po prejazde cieľovej čiary sa nemusi jazdit čestné kolo, autá idú parkovať do boxov. R.2018 víťaz čestné kolo absolvoval a šiel parkovať do boxu až po ňom. Zvyk polievať sa šampanským ako pri F1 sa pri pretekoch 24 hodín Le Mans nedodržiava. Nemusí sa dodržiavať, pri finále v roku 2018 sa po pretekoch víťazi sprejovali veľkými grande fľašami šampanského.

Nehody[upraviť | upraviť zdroj]

Grafické znázornenie nehody z roku 1955

Preteky Le Mans sú známe najkrvavejšou haváriou v dejinách automobilového športu. V roku 1955 pretekár Pierre Levegh nezvládol svoj rýchly Mercedes-Benz 300 SLR vďaka pomalšiemu vozu Austin-Healey (ktorý mu musel nečakane vojsť do cesty, kvôli netolerantnému jazdcovi Mike Howthornovi, ten najprv predbehol Lance Macklina na voze Austin- Healey aby len o pár metrov mohol brzdiť kvôli tankovaniu na ľavej strane trate), Lance Macklin ho katapultoval na hlavnú tribúnu a Levegh s autom vrazil do veľkého davu divákov. Smutné preteky nakoniec vyhral Mike Hawthorn (vinník nehody). Svedectvo o hrdinstve Pierra Levegha (zosnulého jazdca Mercedesu Benz) podal neskôr Juan Manuel Fangio, ktorý v dobe tragédie šiel práve za jeho Mercedesom. Podla neho Levegh ešte pred nárazom stačil zdvihnúť ruku a tým ho varovať, že je (bude) na trati nebezpečenstvo. Fangio vďaka tomu stačil zabrzdiť, strhnúť vozidlo doprava a obísť nebezpečenstvo. Tým mu zrejme zachránil život.

Pri tragickej nehode zahynul Pierre Levegh, o život prišlo 82 divákov a 120 bolo zranených. Preteky neboli predčasne ukončené, aby sa predišlo vzniku dopravných zápch a sanitky mali možnosť odviesť obete a ranených plynule.

Po tragédii boli zrušené niektoré preteky a vo Švajčiarsku vstúpil do platnosti zákaz usporadúvať v krajine akékoľvek automobilové preteky. Zákaz je platný do súčasnosti.

V roku 1999 pri návrate značky Mercedes-Benz na preteky havaroval dvakrát pretekár Mark Webber, ktorý vyletel do vzduchu v kvalifikácii a potom ešte pri rozjazdoch.

V roku 2011 hodinu po štarte pretekov sa v šikane Dunlop jazdec tímu Audi Allan Mcnish dostal do kontaktu s pomalším Ferrari a následne po nekontrolovateľnom šmyku narazil do bariéry z pneumatík. V noci okolo 11 prežil tvrdú haváriu Mike Rockenfeller, ktorý po kontakte s pomalším Ferrari vo veľkej rýchlosti narazil do zvodidiel.

V roku 2013, tri kolá po štarte, nezvládol dánsky pretekár Allan Simonsen riadenie vozidla. V zákrute Tetre Rouge narazil do bariér mimo trate a po prevoze do nemocnice podľahol zraneniam.[1]

Slovenský pretekár na Le Mans[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2006 na 74. ročníku, po prvý raz v histórii jazdil preteky aj slovenský automobilový pretekár Miroslav Konôpka (Autoracing Club Bratislava), niekoľkonásobný majster Slovenska v pretekoch automobilov na okruhu. Konôpka štartoval zo 14 pozície za japonský tím T2M Motorsport, ale po 16-tich hodinách jazdy musel z podujatia odstúpiť pre poruchu na súťažnom Porsche 911 GT3 RS. Preteky ukončil so spolujazdcami Japoncom Jutakom Jamagišim a Francúzom Jeanom René de Fornouxom na 6. mieste v triede GT2. V roku 2010 Konôpka štartoval opäť s Porsche 911 GT3 RSR nemeckeho teamu Felbermayr Proton so spolujazdcami otcom a synom Felbermayr. Tentokrát preteky dokončil celkovo na 24.mieste ,8 v triede LMGT2.

V roku 2017 sa dokázal Miroslav Konôpka kvalifikovať na 24h LeMans prvýkrát so svojim slovenským timom ARC Bratislava, spolu so spolujazdcami Lotyšom Konstaninom Calkom a Holanďanom Rikom Breukersom. Po serii technických problemov preteky dokončili 20-ty v triede LMP2. V roku 2019 sa ARC Bratislava dokazalo opäť kvalifikovat ako viťazi triedy v Asian LeMans series.

Posadka je Miro-Konôpka - Konstantin Tereschenko (RUS) - Henning Enqvist (SWE).

Le Mans vo filme[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1971 natočil režisér Lee H. Katzin film s jednoduchým názvom Le Mans [1] v hlavnej úlohe so Steve McQueenom. Film sa natáčal na autentických miestach a McQueen si sám vyskúšal okruh Le Mans.

Víťazi pretekov 24 hodín Le Mans[upraviť | upraviť zdroj]

Rok Jazdci Tím Vozidlo Pneu Počet kôl Vzdialenosť
1923 Francúzsko André Lagache
Francúzsko René Léonard
Francúzsko Chenard & Walcker SA Chenard & Walcker Sport 3-Litre M 128 2209,536 km
1924 Kanada John Duff
UK Frank Clement
UK Duff & Aldington Bentley 3 Litre Sport D 120 2077,341 km
1925 Francúzsko Gérard de Courcelles
Francúzsko André Rossignol
Žiadny názov tímu Lorraine-Dietrich B3-6 D 129 2233,982 km
1926 Francúzsko Robert Bloch
Francúzsko André Rossignol
Žiadny názov tímu Lorraine-Dietrich B3-6 D 147 2552,414 km
1927 UK Dudley Benjafield
UK Sammy Davis
UK Bentley Motors Ltd. Bentley 3 Litre Super Sport D 137 2369,807 km
1928 UK Woolf Barnato
Austrália Bernard Rubin
UK Bentley Motors Ltd. Bentley 4½ Litre D 154 2669,272 km
1929 UK Woolf Barnato
UK Henry Birkin
UK Bentley Motors Ltd. Bentley Speed Six D 174 2843,83 km
1930 UK Woolf Barnato
Austrália Glen Kidston
UK Bentley Motors Ltd. Bentley Speed Six D 179 2930,663 km
1931 UK Earl Howe
UK Henry Birkin
UK Earl Howe Alfa Romeo 8C 2300 D 184 3017,654 km
1932 Francúzsko Raymond Sommer
Taliansko Luigi Chinetti
Francúzsko Raymond Sommer Alfa Romeo 8C 2300 E 218 2954,038 km
1933 Francúzsko Raymond Sommer
Taliansko Tazio Nuvolari
Taliansko Soc. Anon. Alfa Romeo Alfa Romeo 8C 2300 E 233 3144,038 km
1934 Taliansko Luigi Chinetti
Francúzsko Philippe Étancelin
Taliansko Luigi Chinetti / Philippe Étancelin Alfa Romeo 8C 2300 E 213 2886,938 km
1935 UK Johnny Hindmarsh
UK Luis Fontés
UK Arthur W. Fox / Charles Nichol Lagonda M45R Rapide D 222 3006,797 km
1936 preteky sa nekonali kvôli štrajku vo Francúzsku
1937 Francúzsko Jean-Pierre Wimille
Francúzsko Robert Benoist
Francúzsko Roger Labric Bugatti Type 57G Tank D 243 3287,938 km
1938 Francúzsko Eugène Chaboud
Francúzsko Jean Trémoulet
Francúzsko Eugène Chaboud / Jean Trémoulet Delahaye 135CS D 235 3180,94 km
1939 Francúzsko Jean-Pierre Wimille
Francúzsko Pierre Veyron
Francúzsko Jean-Pierre Wimille Bugatti Type 57G Tank D 248 3354,76 km
1940–1948 preteky sa nekonali kvôli 2. svetovej vojne
1949 USA Luigi Chinetti
UK Peter Mitchell-Thomson
UK Lord Selsdon Ferrari 166MM E 235 3178,299 km
1950 Francúzsko Louis Rosier
Francúzsko Jean-Louis Rosier
Francúzsko Louis Rosier Talbot Lago Grand Sport T26 D 256 3465,12 km
1951 UK Peter Walker
UK Peter Whitehead
UK Peter Walker Jaguar XK-120C D 267 3611,193 km
1952 Nemecko Hermann Lang
Nemecko Fritz Riess
Nemecko Daimler-Benz A.G. Mercedes-Benz W194 C 277 3733,839 km
1953 UK Tony Rolt
UK Duncan Hamilton
UK Jaguar Cars Ltd. Jaguar C-Type D 304 4088,064 km
1954 Argentína José Froilán González
Francúzsko Maurice Trintignant
Taliansko Scuderia Ferrari Ferrari 375 Plus P 302 4061,15 km
1955 UK Mike Hawthorn
UK Ivor Bueb
UK Jaguar Cars Ltd. Jaguar D-Type D 307 4135,38 km
1956 UK Ron Flockhart
UK Ninian Sanderson
UK Ecurie Ecosse Jaguar D-Type D 300 4034,939 km
1957 UK Ron Flockhart
UK Ivor Bueb
UK Ecurie Ecosse Jaguar D-Type D 327 4397,108 km
1958 Belgicko Olivier Gendebien
USA Phil Hill
Taliansko Scuderia Ferrari Ferrari 250 TR58 E 305 4101,926 km
1959 USA Carroll Shelby
UK Roy Salvadori
UK David Brown Racing Dept. Aston Martin DBR1 A 232 4347,9 km
1960 Belgicko Olivier Gendebien
Belgicko Paul Frère
Taliansko Scuderia Ferrari Ferrari 250 TR59/60 D 314 4217,527 km
1961 Belgicko Olivier Gendebien
USA Phil Hill
Taliansko Scuderia Ferrari Ferrari 250 TRI/61 D 333 4476,58 km
1962 Belgicko Olivier Gendebien
USA Phil Hill
Taliansko SpA Ferrari SEFAC Ferrari 330 TRI/LM Spyder D 331 4451,255 km
1963 Taliansko Ludovico Scarfiotti
Taliansko Lorenzo Bandini
Taliansko SpA Ferrari SEFAC Ferrari 250P D 339 4561,71 km
1964 Francúzsko Jean Guichet
Taliansko Nino Vaccarella
Taliansko SpA Ferrari SEFAC Ferrari 275P D 349 4695,31 km
1965 Rakúsko Jochen Rindt
USA Masten Gregory
USA Ed Hugus
USA North American Racing Team Ferrari 250LM G 348 4677,11 km
1966 Nový Zéland Bruce McLaren
Nový Zéland Chris Amon
USA Shelby-American Inc. Ford GT40 Mk. II G 360 4843,09 km
1967 USA Dan Gurney
USA A. J. Foyt
USA Shelby-American Inc. Ford GT40 Mk. IV G 388 5232,9 km
1968 Mexiko Pedro Rodríguez
Belgicko Lucien Bianchi
UK J.W. Automotive Engineering Ford GT40 Mk. I F 331 4452,88 km
1969 Belgicko Jacky Ickx
UK Jackie Oliver
UK J.W. Automotive Engineering Ford GT40 Mk. I F 372 4997,88 km
1970 Nemecko Hans Herrmann
UK Richard Attwood
Rakúsko Porsche KG Salzburg Porsche 917K G 343 4607,81 km
1971 Rakúsko Helmut Marko
Holandsko Gijs van Lennep
Nemecko Martini Racing Team Porsche 917K F 397 5335,313 km
1972 Francúzsko Henri Pescarolo
UK Graham Hill
Francúzsko Equipe Matra-Simca Shell Matra MS670 G 344 4691,343 km
1973 Francúzsko Henri Pescarolo
Francúzsko Gérard Larrousse
Francúzsko Equipe Matra-Simca Shell Matra MS670B G 355 4853,945 km
1974 Francúzsko Henri Pescarolo
Francúzsko Gérard Larrousse
Francúzsko Equipe Gitanes Matra MS670C G 337 4606,571 km
1975 Belgicko Jacky Ickx
UK Derek Bell
UK Gulf Research Racing Co. Mirage GR8-Ford Cosworth G 336 4594,577 km
1976 Belgicko Jacky Ickx
Holandsko Gijs van Lennep
Nemecko Martini Racing Porsche System Porsche 936 G 349 4769,923 km
1977 Belgicko Jacky Ickx
USA Hurley Haywood
Nemecko Jürgen Barth
Nemecko Martini Racing Porsche System Porsche 936/77 D 342 4671,83 km
1978 Francúzsko Jean-Pierre Jaussaud
Francúzsko Didier Pironi
Francúzsko Alpine Renault Renault Alpine A442B M 369 5044,53 km
1979 Nemecko Klaus Ludwig
USA Bill Whittington
USA Don Whittington
Nemecko Porsche Kremer Racing Porsche 935 K3 D 307 4173,93 km
1980 Francúzsko Jean Rondeau
Francúzsko Jean-Pierre Jaussaud
Francúzsko Jean Rondeau Rondeau M379B-Ford Cosworth G 338 4608,02 km
1981 Belgicko Jacky Ickx
UK Derek Bell
Nemecko Porsche System Porsche 936 D 354 4825,348 km
1982 Belgicko Jacky Ickx
UK Derek Bell
Nemecko Rothmans Porsche System Porsche 956 D 359 4899,086 km
1983 Austrália Vern Schuppan
USA Al Holbert
USA Hurley Haywood
Nemecko Rothmans Porsche Porsche 956 D 370 5047,934 km
1984 Nemecko Klaus Ludwig
Francúzsko Henri Pescarolo
Nemecko Joest Racing Porsche 956 D 359 4900,276 km
1985 Nemecko Klaus Ludwig
Taliansko Paolo Barilla
Nemecko "John Winter"
Nemecko Joest Racing Porsche 956 D 373 5088,507 km
1986 UK Derek Bell
Nemecko Hans-Joachim Stuck
USA Al Holbert
Nemecko Rothmans Porsche AG Porsche 962C D 367 4972,731 km
1987 UK Derek Bell
Nemecko Hans-Joachim Stuck
USA Al Holbert
Nemecko Rothmans Porsche AG Porsche 962C D 354 4791,9 km
1988 Holandsko Jan Lammers
UK Johnny Dumfries
UK Andy Wallace
UK Silk Cut Jaguar Jaguar XJR-9LM D 394 5332,97 km
1989 Nemecko Jochen Mass
Nemecko Manuel Reuter
Švédsko Stanley Dickens
Nemecko Team Sauber Mercedes Sauber C9-Mercedes-Benz M 389 5265,115 km
1990 Dánsko John Nielsen
USA Price Cobb
UK Martin Brundle
UK Silk Cut Jaguar Jaguar XJR-12 G 359 4882,4 km
1991 Nemecko Volker Weidler
UK Johnny Herbert
Belgicko Bertrand Gachot
Japonsko Mazdaspeed Co. Ltd. Mazda 787B D 362 4922,81 km
1992 UK Derek Warwick
Francúzsko Yannick Dalmas
UK Mark Blundell
Francúzsko Peugeot Talbot Sport Peugeot 905 Evo 1B M 352 4787,2 km
1993 Austrália Geoff Brabham
Francúzsko Christophe Bouchut
Francúzsko Éric Hélary
Francúzsko Peugeot Talbot Sport Peugeot 905 Evo 1B M 375 5100 km
1994 Francúzsko Yannick Dalmas
USA Hurley Haywood
Taliansko Mauro Baldi
Nemecko Le Mans Porsche Team Dauer 962 Le Mans G 344 4678,4 km
1995 Francúzsko Yannick Dalmas
Fínsko JJ Lehto
Japonsko Masanori Sekiya
UK Kokusai Kaihatsu Racing McLaren F1 GTR M 298 4055,8 km
1996 Nemecko Manuel Reuter
USA Davy Jones
Rakúsko Alexander Wurz
Nemecko Joest Racing TWR Porsche WSC-95 G 354 4814,4 km
1997 Taliansko Michele Alboreto
Švédsko Stefan Johansson
Dánsko Tom Kristensen
Nemecko Joest Racing TWR Porsche WSC-95 G 361 4909,6 km
1998 Francúzsko Laurent Aïello
UK Allan McNish
Francúzsko Stéphane Ortelli
Nemecko Porsche AG Porsche 911 GT1-98 M 351 4773,18 km
1999 Taliansko Pierluigi Martini
Francúzsko Yannick Dalmas
Nemecko Joachim Winkelhock
Nemecko Team BMW Motorsport BMW V12 LMR M 365 4968 km
2000 Nemecko Frank Biela
Dánsko Tom Kristensen
Taliansko Emanuele Pirro
Nemecko Audi Sport Team Joest Audi R8 M 368 5007,99 km
2001 Nemecko Frank Biela
Dánsko Tom Kristensen
Taliansko Emanuele Pirro
Nemecko Audi Sport Team Joest Audi R8 M 321 4381,65 km
2002 Nemecko Frank Biela
Dánsko Tom Kristensen
Taliansko Emanuele Pirro
Nemecko Audi Sport Team Joest Audi R8 M 375 5118,75 km
2003 Dánsko Tom Kristensen
Taliansko Rinaldo Capello
UK Guy Smith
UK Team Bentley Bentley Speed 8 M 377 5146,05 km
2004 Japonsko Seiji Ara
Dánsko Tom Kristensen
Taliansko Rinaldo Capello
Japonsko Audi Sport Japan Team Goh Audi R8 M 379 5169,9 km
2005 Fínsko JJ Lehto
Nemecko Marco Werner
Dánsko Tom Kristensen
USA ADT Champion Racing Audi R8 M 370 5050,5 km
2006 Nemecko Frank Biela
Taliansko Emanuele Pirro
Nemecko Marco Werner
Nemecko Audi Sport Team Joest Audi R10 TDI M 380 5187 km
2007 Nemecko Frank Biela
Taliansko Emanuele Pirro
Nemecko Marco Werner
Nemecko Audi Sport North America Audi R10 TDI M 369 5036,85 km
2008 Dánsko Tom Kristensen
UK Allan McNish
Taliansko Rinaldo Capello
Nemecko Audi Sport North America Audi R10 TDI M 381 5192,65 km
2009 Austrália David Brabham
Španielsko Marc Gené
Rakúsko Alexander Wurz
Francúzsko Peugeot Sport Total Peugeot 908 HDi FAP M 382 5206,28 km
2010 Nemecko Mike Rockenfeller
Nemecko Timo Bernhard
Francúzsko Romain Dumas
Nemecko Audi Sport North America Audi R15 TDI plus M 397 5410,71 km
2011 Švajčiarsko Marcel Fässler
Nemecko André Lotterer
Francúzsko Benoît Tréluyer
Nemecko Audi Sport Team Joest Audi R18 TDI M 355 4838,30 km
2012 Švajčiarsko Marcel Fässler
Nemecko André Lotterer
Francúzsko Benoît Tréluyer
Nemecko Audi Sport Team Joest Audi R18 e-tron quattro M 378 5151,76 km
2013 Dánsko Tom Kristensen
UK Allan McNish
Francúzsko Loïc Duval
Nemecko Audi Sport Team Joest Audi R18 e-tron quattro M 348 4742,89 km
2014 Švajčiarsko Marcel Fässler
Nemecko André Lotterer
Francúzsko Benoît Tréluyer
Nemecko Audi Sport Team Joest Audi R18 e-tron quattro M 379 5165,39 km
2015 Nemecko Nico Hülkenberg
Nový Zéland Earl Bamber
UK Nick Tandy
Nemecko Porsche Team Porsche 919 Hybrid M 395 5383,46 km
2016 Francúzsko Romain Dumas
Švajčiarsko Neel Jani
Nemecko Marc Lieb
Nemecko Porsche Team Porsche 919 Hybrid M 384 5233,53 km
2017 Nemecko Timo Bernhard
Nový Zéland Brendon Hartley
Nový Zéland Earl Bamber
Nemecko Porsche LMP Team Porsche 919 Hybrid M 367 5001,834 km
2018 Švajčiarsko Sébastien Buemi
Španielsko Fernando Alonso
Japonsko Kazuki Nakajima
Japonsko Toyota Gazoo Racing Toyota TS050 Hybrid M 388 5286,888 km
2023 UK James Calado
ITA Antonio Giovinazzi
ITA Alessandro Pier Guidi
ITA Ferrari – AF Corse Ferrari 499P M 342 4660.1 km

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Driver killed during Le Mans 24-Hours

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]