3DNow!

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

3DNow! je názov multimediálnej technológie vytvorenej spoločnosťou AMD pre nové vlastné procesory AMD K6-2, ktoré boli uvedené na trh v máji 1998.

Technológia 3DNow! je od počiatku zamýšľaná tak, aby prekonala, do tej doby, silne problematické miesto v 3D grafických aplikáciách a hrách - operácie v plávajúcej desatinnej čiarke. Na prelome roka 1997 a 1998 síce už bola bežne k dispozícii multimediálna technológia MMX konkurenčnej firmy Intel, ale tá bola určená len pre urýchlenie celočíselných operácií a 2D grafiky. Firma Intel sa spočiatku snažila túto úspešnú technológiu úplne ignorovať, ale neskôr sama pridala do svojho procesora Pentium III sadu podobných inštrukcií známych ako SSE.

3DNow! technológia, ktorá zrýchľuje predovšetkým počiatočnú fáza vytvárania 3D scén, začala byť plne podporovaná firmou Microsoft v multimediálnom rozhraní DirectX verzie 6.1.

Verzia[upraviť | upraviť zdroj]

3DNow![upraviť | upraviť zdroj]

3DNow! technológia obsahuje 21 nových inštrukcií, ktoré podporujú SIMD operácie s plávajúcou desatinnou čiarkou vrátane celočíselných SIMD (Single Instruction Multiple Data) operácií a výrazne rýchlejšie prepínanie medzi MMX a matematickými FPU operáciami. Kým Pentium II sa v oblasti 3D grafiky spoliehalo na "brutálnu" silu svojej FPU jednotky, firma AMD sa rozhodla pre efektívnejšiu cestu. V 3D hrách sa totiž reálne používajú iba vybrané FPU výpočty a konštruktéri AMD umožnili, aby procesor K6-2 (a neskôr všetky novšie typy procesorov) mohol spracovávať až štyri takéto inštrukcie naraz.

3DNow! inštrukcie zvyšujúce výkon

  • FEMMS - rýchlejší vstup/výstup pre MMX stav alebo stav s plávajúcou čiarku
  • PREFETCH/PREFETCHW - načítanie posledných 32 bytov riadku do L1 cache

Procesory podporujúce 3DNow![upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku 3DNow! na českej Wikipédii.