5. Medzinárodný filmový festival Cinematik 2010

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Dom Umenia, hlavná sála konania Cinematiku.
Kino Fontána, ďalšie dejisko festivalu.
Akreditačné centrum v Dome Umenia.

Cinematik 2010 je v poradí 5. ročník medzinárodného filmového festivalu Cinematik, ktorý sa každoročne koná v Piešťanoch. Oficiálny dátum trvania bol od 9. do 15. septembra 2010. Slávnostné zahájenie sa konalo 9. septembra a zahajovacím filmom sa stal český film Kuky sa vracia. Počas nasledujúcich piatich dní festivalu sa má divákom predstaviť viac ako 105 filmov. Filmy sa budú premietať vo všetkých 5 piešťanských kinách a taktiež pomocou premietača Bažant Kinematograf.

Sekcie[upraviť | upraviť zdroj]

Súťažné sekcie[upraviť | upraviť zdroj]

V súťažnej sekcii Meeting Point Europe sa predstaví 10 najlepších európskych filmov z rokov 2009 - 2010, ktoré boli vybraté ako výsledok hlasovania mladých európskych filmových kritikov z 16 krajín. Hlavnou cenou festivalu je Meeting Point Europe Award.

Tento rok sa po prvýkrát uskutoční aj súťaž slovenských celovečerných dokumentárnych filmov, premiérovaných v období od septembra 2009 do septembra 2010 pod názvom Cinematik. doc. Je to jediný festival na Slovensku, kde sa takáto súťaž organizuje. Filmy v súťaži posudzuje medzinárodná porota filmových kritikov a tvorcov, ktorá udelí hlavnú cenu Film Europe Award za najlepší slovenský dokumentárny film roka.

Nesúťažné sekcie[upraviť | upraviť zdroj]

  • Cinematik Homage: Eric Rohmer - pripomenutie významných filmov, či už kvôli výročiu uvedenia alebo úmrtiu autora.
  • Cinematik Jr. - animované filmy.
  • DoKma: Dánske dokumenty - sekcia dokumentov.
  • FIPRESCI - prezentácia filmov, ktoré získali cenu poroty Fipresci na medzinárodných festivaloch.
  • Filmové peklo - tie najhoršie filmy v dejinách kinematografie.
  • Hore dolu prúdom - divácky úspešné filmy, ocenené na medzinárodných filmových festivaloch a distribučné predpremiéry.
  • Kinema Choice - známe novinkové filmy (Imaginárium Dr. Parnassa, Počiatok, Bratia...).
  • Rešpekt: Nicolas Winding Refn - sekcia venovaná umeleckej tvorbe dánskeho režiséra Nicolasa Windinga Refna.
  • Za hranicou kultu: Noir po zotmení - filmy zamerané na tématiku noci a renesanciu noirových filmov.
  • Čo dom dal - najlepšie slovenské filmy roku 2010.
  • Študentské filmy - krátka aj celovečerná tvorba mladých slovenských študentov.
  • Zvláštne uvedenie

Zahajovací večer[upraviť | upraviť zdroj]

Slávnostné otvorenie sa konalo 9. septembra večer v piešťanskom Dome Umenia. Celý 5. ročník Cinematiku bol postavený v štýle mafiánskych zvučiek, a tak aj večer sprevádzali scénky v duchu 30. rokov. S prejavmi vystúpili primátor mesta Piešťany Remo Cicutto, všetci traja riaditelia festivalu - Božidara Turzonovová, Tomáš Klenovský a Vladimír Štric a po prvýkrát v histórii festivalu na zahajovanie prišiel aj Minister kultúry SR Daniel Krajcer. Ten si pri prejave dokonca odviazal kravatu: Myslím, že v tejto spoločnosti mladých ľudí si môžeme dať dole kravaty.[chýba zdroj]

Po slávnostnom otvorení si diváci mohli hneď aj pozrieť prvú festivalovú snímku, a to český film Kuky sa vracia, ktorý prišiel osobne odprezentovať režisér Jan Svěrák spolu s tvorcom filmovej hudby Michalom Novinskim a plyšovým medvedíkov v životnej veľkosti, Kukym.

Vyhlasovanie cien[upraviť | upraviť zdroj]

Vyhlasovanie cien v kine Fontána 14.9.2010.

Vyhlasovanie cien sa konalo večer 14. septembra v Kine Fontána, na čo mnohí upozorňovali, keďže Kino nemá ani polovičnú kapacitu Domu Umenia a preto pri vstupe do sály vznikala dusná atmosféra. Ceremoniál však našťastie prebehol bez väčších problémov. Po poďakovaniach sa prešlo na udeľovanie cien v súťažných kategóriách.

Ako prvá cena bola vyhlásená Cena divákov Audience Award, ktorú prišiel vyhlásiť PR manažér festivalu Peter Konečný. Divácky najobľúbenejším filmom sa stala britská dráma Fish Tank. Cenu primátora mesta Piešťany získal poľsko-slovenský dokument Vojnové hry a muž, ktorý ich zastavil. Agentúra Film Europe udeľovala cenu za najlepší dokument, Film Europe Award, ktorú si odniesol slovenský dokument Hranica. Hlavnú cenu festivalu, Meeting Point Europe Award, ktorú odovzdával turecký filmový kritik Firat Yücel, získal rakúsky film z prostredia nemeckého vidieku tesne pred I. svetovou vojnou, Biela stuha.

Na záver ceremoniálu vystúpil slávny slovenský režisér a dokumentarista Pavol Barabáš, ktorý tu opdremiéroval svoj najnovší dokument - Mongolsko - v tieni Džingischána.

Secret Cinematik[upraviť | upraviť zdroj]

Tento rok malo počas Cinematiku premiéru aj podujatie Secret Cinematik, čo v praxi znamená tajné filmové premietanie. Diváci, ktorí sa ho chceli zúčastniť, museli poslať sms, na ktorú dostali odpoveď s miestom a časom premietanie, a to 4 hodiny pred samotným premietaním. O tom, čo sa bude premietať, však dopredu nevedeli, a ako sa vyjadrili, nevedeli to ani organizátori. Premietanie sa nakoniec konalo na priestranstve pred hotelom Satelit a premietaným filmom bol Big Lebowski.

Sprievodné podujatia[upraviť | upraviť zdroj]

Cinematik bar pred Domom Umenia.

V rámci sprievodných podujatí sa uskutočnili rozličné filmové semináre v Kursalone, vernisáž mladých umelcov Úroveň pohybu v Dome Umenia, koncerty skupín Dirty Disco Rockers, Medial Banana a Feelme v Cinematik Bare ako aj tenisový turnaj Cinematik Closed.

Pre návštevníkov bol aj tento rok prichystaný stanový tábor, ktorý sa ale presunul z priestoru vedľa futbalového štadiónu do lesoparku Červená veža.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

www.cinematik.sk - oficiálna stránka festivalu