AUTOSAR

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

AUTOSAR (z angl. Automotive Open System Architecture) je štandardizačná iniciatíva automobilových výrobcov a ich dodávateľov s cieľom vytvoriť spoločnú architektúru softvéru pre riadiace jednotky v automobile.


Začiatok projektu[upraviť | upraviť zdroj]

AUTOSAR vznikol z iniciatívy spoločností BMW, Daimler, Volkswagen, Bosch, Continental a Siemens VDO. Projekt je otvorený i ďalším spoločnostiam, ktoré hrajú významnú úlohu v dodávkach elektronických komponentov do automobilov a ktoré sú ochotné sa podieľať na spoločnom financovaní projektu ako i aktívnej spoluúčasti na tvorbe a komentovaní vznikajúcej architektúry.

Ciele skupiny[upraviť | upraviť zdroj]

Ciele AUTOSARu vychádzajú z potreby zjednodušiť vývoj a tým znížiť náklady na riadiacu elektroniku do automobilov. Momentálne je skoro každá riadiaca jednotka v aute (ABS, EDS, riadenie stieračov, displeje…) v podstate originálnym systémovým návrhom, na ktorom sa podieľa každá firma oddelene s vlastným tímom vývojárov. Takýto vývoj musí spravidla automobilový výrobca zaplatiť viacmenej vždy odznova (sú prípady, kedy v rámci firmy je možné rokovať o znížení nákladov vďaka použitiu už vyvinutého softvéru, avšak to nie je pravidlo). Managementy automobiliek si tento fakt uvedomili a AUTOSAR je jednou z akcií, ktoré podnikli.

Kľúčové princípy pre vybudovanie AUTOSAR architektúry[upraviť | upraviť zdroj]

Budovanie architektúry AUTOSAR štandardu stojí na tćhto základných princípoch:

  • modularita (vhodné rozčlenenie funkcií softvéru do modulov)
  • škálovateľnosť (pomocou jednoduchého parametrizovania musí byť možné meniť rozsah funkcie a počet paralelných modulov v systéme)
  • prenositeľnosť (moduly musia byť jednoducho prenositeľné medzi rôznymi hardvérovými platformami)
  • znovupoužiteľnosť (funkcionalita modulu musí byť tak ohraničená, aby bolo modul možné znovu použiť - ideálne bez zmien - a aby zároveň nebránil zdokonaľovaniu aplikácie, ktorú konečný užívateľ vidí a cíti v podobe ponúkaných funkcií a služieb zariadenia)
  • štandardné rozhrania (aby sa moduly dali ľahko používať aj medzi rôznymi dodávateľmi navzájom, je potrebné, aby boli ich rozhrania jasne, efektívne a univerzálne definované).

Zariadenia spadajúce pod záujem AUTOSARu[upraviť | upraviť zdroj]

Štandardizácia sa týka softvéru pre tieto skupiny riadiacích jednotiek :

Výsledky[upraviť | upraviť zdroj]

V čase písania tohoto článku je AUTOSAR model ešte v štádiu vývoja, avšak dodávatelia pre automobilky, ktorí pre svoj komponent musia napísať aj softvér už svoje firemné štandardy orientujú podľa prvých odporúčaní AUTOSARu. Do popredia sa dostáva i otázka autorských práv na spoločné komponenty (a tým súčasne otázka rozdelenia výnosov z ich predaja) - obzvlášť pri integrovaných riadiacich jednotkách, ktoré požadoval už v roku 2002 na IIR konferencii v Karlsruhe Volkswagen, kde sa na jednej hardvérovej platforme realizuje softvér od viacerých výrobcov.

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • Olaf Kindel, Mario Friedrich. Softwareentwicklung mit AUTOSAR (Software Development with AUTOSAR). [s.l.] : dpunkt.verlag, 2009. ISBN 978-3-89864-563-8. S. 300.