AXA (poisťovacia spoločnosť)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Logo spoločnosti AXA

AXA (Euronext: CS, NYSE: AXA) je francúzska globálna poisťovacia spoločnosť, ktorá má sídlo v Paríži a založená bola v roku 1816, zakladateľom je Claude Bébéar. Nie je to názov jednej spoločnosti, ale skupiny spoločností, ktoré sú nezávisle organizované a spravované podľa regulatív jednotlivých štátov.

Skupina AXA sa zaoberá životným poistením, zdravotným poistením a inými formami poistenia a tiež aj správou investícií. Pôsobí hlavne v západnej Európe, Severnej Amerike, v Ázii a na Blízkom východe.

Delí sa na 5 segmentov, a to život a úspory, Property & Casualty, medzinárodné poistenie, Asset Management a iné finančné služby.

Celkovo má skupina 189-tisíc zamestnancov a celkovú tržbu 122 miliárd dolárov za rok 2004. Je to 15. najväčšia spoločnosť na svete podľa tržby, podľa zoznamu 2006 Fortune Global 500 list.

Spoločnosť AXA na Slovensku[upraviť | upraviť zdroj]

Spoločnosť pôsobí na slovenskom trhu od roku 2008 a zaoberá sa viacerými druhmi poistenia. Pre svojich klientov ponúka poistné služby v oblasti dôchodkového poistenia, životného poistenia, poistenie stavieb a domácností ale aj povinné zmluvné poistenie áut a havarijné poistenie. Poisťovňa získala na Slovensku ocenenie Zlatá minca. V súčasnej dobe má spoločnosť na Slovensku 52 pobočiek.

V roku 2016 dosiahla spoločnosť AXA d.d.s., a.s. hospodársky výsledok po zdanení zisk vo výške 604 730 €.

Spoločenská zodpovednosť[upraviť | upraviť zdroj]

Skupina AXA podporuje zodpovedný prístup k životnému prostrediu a charitatívne projekty. Na Slovensku zaviedla projekt AXA Srdcia v akcii, Deň v AXA, AXA Fond, organizuje zbierky a darovanie krvi. S nadáciou Križovatka prispieva k lepšiemu vybaveniu v slovenských nemocniciach.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]