Abbás I. (Perzia)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Abbás I. Veľký
perzský šach
Abbás I.
Panovanie
DynastiaSafíjovci
Panovanie1. október 1588 – 19. január 1629
Korunovácia1588
PredchodcaMuhammad Chodábende
NástupcaSafí I.
Biografické údaje
Narodenie27. január 1571
Herat, Safíjovská ríša (dnešný Afganistan)
Úmrtie19. január 1629 (57 rokov)
Mazadaran, Safíjovská ríša
PochovanieMauzóleum šáha Abbása I., Kášán, Irán
Rodina
OtecMuhammad Chodábende
MatkaKhayr al-Nisa Begum
Odkazy
Spolupracuj na CommonsAbbás I.
(multimediálne súbory na commons)

Abbás I. alebo Abbás I. Veľký (perzsky: شاه عباس بزرگ; * 27. január 1571, Herat, Safíjovská ríša – † 19. január 1629, Mazandaran, Safíjovská ríša) bol 5. safíjovským šáhom (kráľom) Iránu, a je všeobecne považovaný za jedného z najväčších vládcov iránskej histórie a dynastie Safíjovcov. Bol tretím synom šáha Muhammada Chodábendeho.[1]

Hoci Abbás vládol počas vrcholu iránskej vojenskej, politickej a ekonomickej moci, na trón sa dostal v ťažkých časoch Safíjovskej ríše. Pod jeho neefektívnym otcom krajinu zachvátili nezhody medzi rôznymi frakciami armády Qizilbaš, ktorá zabila Abbásovu matku a staršieho brata. Medzitým iránski nepriatelia, Osmanská ríša a Uzbeci, využili tento politický chaos na to, aby sa zmocnili územia pre seba. V roku 1588 jeden z vodcov Qizilbašu, Muršid Qoli chán, prevratom zvrhol šáha Muhammeda a usadil na trón 16-ročného Abbása. Abbás sa však čoskoro chopil moci sám.

Pod jeho vedením Irán vyvinul systém gilman, kde sa tisíce adygských, gruzínskych a arménskych otrokov pripojili k civilnej správe a armáde. S pomocou týchto novovytvorených vrstiev v iránskej spoločnosti (iniciovanej jeho predchodcami, ale počas jeho vlády sa výrazne rozšíril) sa Abbásovi podarilo zatieniť moc Qizilbašu v civilnej správe a armáde. Tieto akcie, ako aj jeho reformy iránskej armády, mu umožnili bojovať proti Osmanom a Uzbekom a znovu dobyť stratené iránske provincie vrátane Kachetie, ktorej ľud podrobil rozsiahlym masakrom a deportáciám. Na konci osmanskej vojny v rokoch 1603 - 1618 získal Abbás opäť vládu nad Zakaukazskom a Dagestanom, ako aj nad oblasťami východnej Anatólie a Mezopotámie. Vzal späť pôdu aj od Portugalcov a Mughalov a rozšíril iránsku vládu a vplyv na severnom Kaukaze, mimo tradičných území Dagestanu.

Abbas bol veľký staviteľ a presťahoval hlavné mesto svojho kráľovstva z Kazvínu do Isfahánu, čím sa mesto stalo vrcholom safíjovskej architektúry. V neskorších rokoch, po súdnych intrigách, do ktorých bolo zapojených niekoľko popredných Čerkesov, Abbás začal byť podozrivý voči svojim vlastným synom a nechal ich zabiť alebo oslepiť.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Thorne, John O., ed. (1984). "Abbas I". Chambers Biographical Dictionary. Edinburgh, UK: Chambers Harrap. ISBN 0-550-18022-2. LCCN 2010367095.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Abbas the Great na anglickej Wikipédii.