Jastrabovité

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Accipitridae)
Jastrabovité

Orol skalný
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Accipitridae
Vieillot, 1816
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Jastrabovité (staršie: krahuľcovité; lat. Accipitridae) sú čeľaď vtákov z radu dravce charakteristická normálne vyvinutou hornou čeľusťou (bez subterminálneho zúbka) a so slabo operenou nadchvostovou žľazou.

Patrí sem vyše 200, čiže minimálne 2/3 dravcov.

Majú hákovitý zobák (supy v bazálnej časti rovný) a ostré pazúry (supy tupé pazúry). Výborne lietajú : jastraby lietajú prudko, myšiaky pomaly krúžia v povetrí, haje a kane lietajú pomaly nad zemou. Beháky (spodok nôh) sú rôzne dlhé (orly krátke a hrubé, kane dlhé) a napríklad orly ich majú zarastené drobným perím.

Robia si hniezda na stromoch alebo skalách. Ďalšiu charakteristiku pozri aj pod dravce.

Mnohé z našich druhov sú sťahovavé, niektoré severské druhy tiahnu na zimu k nám.

Systematika recentných jastrabovitých[upraviť | upraviť zdroj]

čeľaď jastrabovité/staršie: krahuľcovité (Accipitridae) A [= podčeľaď jastraby/jastraborodé (Accipitrinae) A - pozri komentár pod systémom]:

Starší systém pozri tu.

V niektorých systémoch sa do čeľade jastrabovité zahŕňa aj to, čo iní autori označujú ako čeľaď kršiakovité (Pandioninae) a prípadne aj čeľaď hadožrútovité (Sagittariidae). V takom prípade sa to, čo je v tomto článku označené ako čeľaď jastrabovité A, zaraďuje ako podčeľaď jastraby/jastraborodé (Accipitrinae) A, ktorá patrí do takto rozšírenej čeľade jastrabovité.

Zdroje systému: [1] (verzia excelového súboru z roku 2010)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]