Adam Trajan

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Adam Trajan Benešovský
kazateľ a spisovateľ
Adam Trajan
Štát pôsobeniaHabsburská monarchia
Biografické údaje
Narodenie1586
Benešov, České kráľovstvo
Úmrtie1650
Drahovce, Uhorsko
Svätenia
Cirkevrímskokatolícka
(konvertant z protestantizmu)
Odkazy
Spolupracuj na Commons Adam Trajan

Adam Trajan Benešovský (z Benešova) (* 1586, Benešov – † 1650, Drahovce) bol český duchovný, spisovateľ a exulant.

Narodil sa v Benešove pri Prahe. Študoval na Karlovej univerzite a v roku 1609 dosiahol hodnosť bakalára. Po skončení štúdií pôsobil vo Vimperku ako evanjelický farár. V roku 1621, rok po bitke na Bielej hore, odišiel do exilu do Uhorska, kde konvertoval na katolíctvo a pôsobil ako farár v obci Drahovce.

Je autorom mnohých básní, no najznámejšou sa stala latinská oslavná báseň Saluberrimae Pistinienses Thermae (Uzdravujúce piešťanské kúpele), ktorá vyšla tlačou v Trenčíne roku 1642.

Biografia[upraviť | upraviť zdroj]

Bol protestanským kňazom. Otec Ján pochádzal z Trutnova, bol dvakrát ženatý a mal jednu dcéru. Študoval teológiu na univerzite v Prahe. V roku 1609 dosiahol hodnosť bakalára. Pôsobil ako kňaz vo Vimperku a roku 1621 odchádza do exilu, zdržoval sa v Scheliningere, Šoproni a v Žiline a pred rokom 1640 bol správcom farnosti protestantských farníkov v Drahovciach, potom pravdepodobne v Trenčíne. Písal na rôzne témy ako sú spisy lekárske, náboženské, historické, autobiografické a príležitostnú oslavnú poéziu. Po latinsky napísal elegickým distichom oslavnú báseň na liečivé (uzdravujúce) piešťanské pramene Saluberrimae Pistinienses Thermae (Trenčín, 1642). Prvýkrát na jej význam upozornil Matej Bel v Notitia Hungariae… (1742). Báseň má okrem umeleckej aj historickú a dokumentárnu hodnotu. Obsahuje množstvo údajov o prírode, osídlení Piešťan i okolia a tunajších kúpeľoch. Dosiaľ nie je známe, aké bolo jeho pastoračné pôsobenie v Drahovciach, nie je tu známa protestantská komunita. Možné je i to, že to boli spoluexulanti z Čiech. Nevieme ani, kde a kedy skonal s určitosťou.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Adam Trajan

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]