Adhézia (doprava)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Adhézia alebo priľnavosť je schopnosť prenosu dotyčnicových síl v styku dvoch povrchov bez zreteľného pohybu. Pre železnicu možno definíciu inými slovami formulovať aj takto: adhézia je súhrn fyzikálnych vlastností dotykovej plôšky kolesa a koľajnice, ktoré umožňujú prenášať plôškou hnaciu dotyčnicovú silu. [1]

Na adhézii je založená funkčnosť pozemných dopravných prostriedkov, umožňuje vyvíjať ťažnú i brzdnú silu. Zároveň táto závislosť pohonu vozidiel na adhézii je dôležitým rozdielom medzi pohonom v priemysle a trakciou. Využíva 3 fyzikálne javy: trenie, valivý odpor a spin.[2]

Tam, kde je relatívny nízky súčiniteľ trenia medzi kolesom a jazdnou dráhou, je dôležitým parametrom adhézna hmotnosť. To je dôležité predovšetkým na železnici u rušňov.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  1. DANZER, Jiří. Elektrická trakce, kapitola 7. Adheze [online]. Žilina: 4.11.2008. Dostupné online. Archivované 2020-05-26 z originálu. (český)
  2. Jazda železničného koľajového vozidla, Styk dvojkolies s koľajou - adhézia, sklzový mechanizmus [online]. [Cit. 2012-03-20]. Dostupné online. Archivované 2007-05-27 z originálu. Pozn.: (21.3.2012 odkaz nedostupný)