Kagawa-ken čóša

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Administratívna a správna budova prefektúry Kagawa

Kagawa-ken čóša (jap. 香川県庁舎, dosl. Administratívna a správna budova prefektúry Kagawa) je budova ktorá sa nachádza v prefektúre Kagawa v meste Tamakacu na ostrove Šikoku v južnom Japonsku. Výstavba tejto budovy prebiehala v rokoch 19551958. Stavbu navrhol japonský architekt Kenzó Tange, ktorý sa snažil pretlmočiť protiklad, ktorý vedie k syntéze. Postavením tejto stavby vznikol nový typ správnej budovy.

Koncepcia riešenia[upraviť | upraviť zdroj]

Vzhľad budovy nás nenechá na pochybách, že nadväzuje na japonskú drevenú konštrukciu. Ale „fošny“ sú v skutočnosti vytvorené z betónu, čo nevytvára súlad, ale skôr rozpor medzi materiálom a jeho formou.

Budova prefektúry je nápadná tým, že subtílne tvary jej železobetónovej konštrukcie pripomínajú drevenú konštrukciu: konzoly a zábradlia ako v tradičnej japonskej architektúre. Na tradičné stavby nadväzuje aj vodná plocha, v ktorej sú rozostavené kamene.

Poloha komplexu v štruktúre mesta je veľmi výhodná, na križovatke dôležitých dopravných ťahov, a tak sa funkcia správnej budovy môže naplno využiť. Jednou z požiadaviek investora bolo vytvoriť čo najviac voľného priestoru už tak v dosť stiesnenom meste. Architekt to dosiahol zdvihnutím celého pozdĺžneho traktu a posadil ich na stĺpy.

Dispozičné riešenie[upraviť | upraviť zdroj]

Administratívna a správna budova prefektúry Kagawa

Celý komplex, ktorý vznikol v relatívne stiesnenom areáli s nízkou okolitou zástavbou, sa skladá z dvoch jasne rozdielnych stavebných objektov. Nízky trakt so zhromažďovacími a kongresovými sálami sa rozprestiera po celej dĺžke pozemku. Keďže stojí na stĺpoch vysokých cez dve podlažia, vzniká na úrovni prízemia pešia pasáž štedrých rozmerov. Na otvorené prízemie sa pripája tradične japonsky udržiavaná záhrada s rozlohou 1 320 m², ktorá vedie od plochej stavby k deväťposchodovej administratívnej budove so štvorcovým pôdorysom.

V nej sa na rozľahlom prízemí nachádza vstupná hala, výstavné priestory a zóny pre verejnosť. Tie prebiehajú cez dve podlažia a sú po celej výške a obvode zasklené. Poschodia administratívy od 1. po 7. podlažie sú veľkoryso štandardizované. Majú pevné jadro so schodiskom a sanitárnymi miestnosťami. Okolo jadra sa rozprestierajú kancelárske priestory široké 9 m, ktorých deliace priečky sú posuvné a môžu sa umiestňovať do rôznych polôh. Obvodové steny kancelárií sú vyplnené zasklenými dverami po celej výške poschodia, ktoré sa otvárajú do balkónov umiestnených po celom obvode budovy. Balkóny rozširujú interiér do exteriéru a zároveň poskytujú požadované tienenie budovy.

Najvyššie poschodie bolo vytvorené ako pochôdzna terasa. Na nej stojí nadstavba kopírujúca jadro s vyhliadkovou plochou a čajovňou. Relatívne veľké balkóny a celá strešná terasa môže byť využívaná zamestnancami na oddych a relaxovanie.

Fasáda je tvorená vysokými konzolovými nosníkmi, dlhými horizontálnymi líniami balkónových platní a ťažkých zábradlí. Obidva stavebné celky sú vyhotovené ako oceľová skeletová konštrukcia.

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • Kenzo Tange 1946 - 1969, Udo Kultermann


Súradnice: 34°20′25″S 134°02′36″V / 34,34015°S 134,043444°V / 34.34015; 134.043444