Adsorbens

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Adsorbent)

Adsorbens (iné názvy: adsorbent, najmä v chémii aj adsorbčné činidlo, najmä vo farmácii aj adsorbencium; množné číslo adsorbenciá, adsorbenty, adsorbčné činidlá; lat. jednotné číslo adsorbens [nie adsorbentium], množné číslo adsorbentia, angl. adsorbent) je látka (obyčajne vo forme prášku alebo granulátu), ktorá na svoj povrch dokáže viazať inú (resp. vo farmácii inú nežiaducu) látku alebo skupinu látok.

Chémia[upraviť | upraviť zdroj]

Adsorbenty majú z dôvodu svojej pórovitosti veľmi veľký špecifický povrch – až niekoľko 100 000 m²/kg. Spravidla sa pripravujú umelo vo forme granuliek s rozmerom niekoľko milimetrov. Adsorbentom môže byť aj povrch kovov alebo kryštálov. Známe absorbenty sú silikagél, oxid hlinitý či zeolity (molekulové sitá).

Farmácia[upraviť | upraviť zdroj]

Adsorbenciá sa využívajú na elimináciu alebo zníženie koncentrácie nežiaducich látok, najčastejšie vo forme perorálneho (ústami) požitia s účinkom v tráviacej trubici alebo vo forme povrchových zásypov s účinkom na kožu. Typickými príkladmi adsorbencií sú aktívne uhlie (obchodný názov Carbo Medicinalis, Carbosorb a iné) a simetikon, známejší pod komerčným názvom Espumisan.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]